Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Greşeli în lanţ făcute de 4 tineri rătăciţi pe Vârful Moldoveanu. Din cauza panicii s-au luat la bătaie: „I-am dat doi pumni ca să-l liniştesc, că nu te mai puteai înţelege cu el”

Publicat

pe

Patru tineri din Râmnicu Vâlcea au fost salvaţi de pe Vârful Moldoveanu de către salvamontişti şi jandarmii montani după o misiune dificilă de aproximativ 12 ore.

Publicitate

Ies la iveală mai multe detalii despre vâlcenii care s-au rătăcit în Făgăraş, la coborârea de pe cel mai înalt vârf muntos – Moldoveanu – 2.544 m, dar şi despre operaţiunea de salvare a acestora şi despre cum ar fi putut evita toate problemele.

Din surse apropiate tinerilor, adevarul.ro a aflat că sunt copii de montaniarzi, dar care au comis o serie de greşeli care ar fi putut să-i coste viaţa.

Chiar şi salvamontiştii au recunoscut: „Putea să se termine destul de rău, dar cred că au avut pe cineva acolo Sus care i-a iubit!”, a mărturisit salvamontistul care a coordonat întreaga operaţiune de salvare, Valentin Retevoi de la Salvamont Nucşoara – Argeş.

Publicitate

La coborâre, tinerii au pierdut poteca, din cauza ceţii şi a ploii. „Intraseră într-un nor şi s-au panicat. În mod normal, în astfel de situaţii, trebuie să ai răbdare, să stai pe loc, tocmai ca să nu te rătăceşti. Uneori trebuie să stai pe loc şi cu orele, pentru că acele ore îţi pot salva viaţa”, ne-au explicat salvamontiştii cu care am discutat despre acest caz.

Unul dintre tineri a făcut însă un atac de panică, atunci când a realizat că s-au rătăcit, iar un altul, ca să-l liniştească, s-a văzut nevoit să-l bată, la propriu: „I-am dat doi pumni ca să-l liniştesc, că nu te mai puteai înţelege cu el. Tremura şi le crea aceeaşi stare şi celorlalţi”, avea să povestească acesta ulterior.

O a doua greşeală pe care au comis-o tinerii din Râmnicu Vâlcea a fost aceea de a se despărţi. Când şi-au dat seama că s-au rătăcit, au luat-o în trei direcţii diferite. „Unul s-a dus către Stâna lui Burnei, altul spre Podragu şi ceilalţi doi deasupra refugiului”.

În plus, nu au fost nici suficient de bine echipaţi, ploaia i-a udat destul de tare fiind la un pas de hipotermie şi n-au avut nici suficiente provizii la ei, pentru că atunci când au fost găsit erau lihniţi de foame şi extrem de însetaţi, scrie adevarul.ro.

Valentin Retevoi de la Salvamont Nucşoara a fost cel care a reuşit până la urmă să ia legătura cu turiştii rătăciţi şi să-i îndrume către un refugiu de unde aveau să fie până la urmă recuperaţi.

Publicitate

„A fost o acţiune de căutare – salvare destul de dificilă, care a durat toată noaptea. Este vorba despre patru tineri din Râmnicu Vâlcea care la întoarcere de pe Vârful Moldoveanu au ratat traseul din cauza ceţii şi a ploii şi au mers în direcţia opusă. Am reuşit să-l contactez pe unul dintre ei la telefon şi i-am îndrumat spre Refugiul din Viştea”, a povestit la final salvamontistul Valentin Retevoi.

Salvamontiştii de la Nucşoara şi jandarmii montani de la Arefu i-au găsit pe tineri la refugiu în jurul orei 04:30. Erau extrem de speriaţi şi aveau vedenii. Operaţiunea de salvare s-a finalizat după aproximativ 12 ore.

Operațiunea de salvare a unor tineri vâlceni de pe Vârful Moldoveanu și declarația unui salvamontist

Operațiunea de salvare a unor tineri vâlceni de pe Vârful Moldoveanu și declarația unui salvamontist

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes