Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Fenomen extrem de rar surprins în Munţii Făgăraş. Efectul Gloria se formează atunci când umbra unui obiect se proiectează pe un nor cu ceaţă

Publicat

pe

Fenomenul Gloria a fost surprins de un fotograf din Brad, în Munții Făgăraș. Fenomenul rar se formează atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau o zonă cu ceață.

Un fenomen rar și ciudat numit Gloria Spectrul Broken a fost surprins în Munții Făgăraș, transmite antena3.ro.

Publicitate

Fenomenul optic are o explicație științifică, se mai numește stafia proiectată pe nor, stafia proiectată pe cer sau Gloria Spectrul Broken și poate fi observat mai ales în munți.

Termenul de Spectrul Broken derivă de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Broken situat la o altitudine de 1.142 de metri și este un fenomen optic extraordinar.

Spectrul Broken este, de fapt, umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte și din direcția opusă soarelui situată deasupra norilor formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.

Publicitate

Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă cum ar fi cea din vârful unui munte și, mai presus de orice, ceața sau nori în partea inferioară, adică să fii între Soare și nori sau ceață. Picăturile din apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.

Cu cât picătura de nor se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște dând impresia că este vie.

Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui creând fenomenul colorat de dispersie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes