Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Explozia din Liban: „nu am mai văzut daune de asemenea dimensiune”

Publicat

pe

BREAKING: Primul ministrul libanez spune că exploziile din Beirut au fost provocate de aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu care au fost stocate timp de 6 ani într-un depozit fără măsuri de protecție.

Publicitate

În după-amiaza zilei de astăzi, 4 august 2020, o explozie puternică a avut loc în capitala Libanului, Beirut, potrivit surselor din cadrul serviciilor de securitate citate de postul Al Arabiya şi de Agenţia France-Presse. Conform unei surse militare citate de presa libaneză, explozia nu este datorată unui atac, ci mai degrabă a unui accident.

Potrivit postului tv Al-Manar, explozia a avut loc în zona 12 a Portului Beirut, într-un depozit în care erau stocate substanţe explozive. 

La ora actuală, Marwan Abboud, guvernatorul Beirutului, a ajuns la locul exploziei şi îi caută cu disperare pe pompierii care se luptau cu focul dinaintea exploziei.

Publicitate

„Au venit să lupte cu focul, apoi au dispărut”, spune el. „Nu ştim ce s-a întâmplat cu ei. Acest lucru îmi aminteşte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroshima şi Nagasaki”, a mai declarat Marwan Abboud.

„Nu am văzut niciodată daune de asemenea dimensiune.  Aceasta este o catastrofă naţională.  Este o problemă pentru Liban şi nu ştim cum vom ieşi din ea”, a completat guvernatorul.

Primele informații de la fața locului obținute de BBC spun că spitalele sunt copleșite și multe clădiri au fost distruse.

Șeful securității interne din Liban a declarat că explozia s-a întâmplat într-o zonă care adăpostește materiale extrem de explozive.

Conform autorităților Libaneze, citate de BBC, până la ora 00:00 ora României se cunoștea faptul că explozia a ucis cel puțin 70 persoane iar peste 2.700 victime sunt rănite.

Publicitate

Update

Primul ministru Hassan Diab a numit-o catastrofă și a spus că cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere.

El a vorbit despre un „depozit periculos” care a existat încă din 2014 și a spus că nu va omite ancheta. Acest depozitat adăpostea îngrășăminte chimice, în momentul deflagrației în interiorul acestora se aflau 2.750 tone de azoat de amoniu.

Update#2

Un nor de gaz toxic s-a abătut asupra beirutului în urma deflagrației. Acest nor roșiatic reprezintă o concentrație înaltă de dioxid de azot, un gaz extrem de toxic precum clorul, care este un produs secundar rezultat din arderea azotatului de amoniu.

Rezidenții beirutului sunt sfătuiți să părăsească orașul, întrucât doar măștile de gaze militare îi pot proteja împotriva dioxidului de azot.

Publicitate

Update #3

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor de marţi, din zona portuară a oraşului Beirut, şi a întreprins demersuri pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate. Imobilul Ambasadei a fost afectat.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore.

Întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol, susţine MAE.

Piramidele din Giza, Egipt au fost luminate cu steagul Libanez în semn de omagiu pentru victimele exploziei.

Publicitate

Mai mulți utilizatori de social media au postat o materiale media care arată urmările dezastrului.

@heistatic

Foto @SalmaElkurdy

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes