Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO EMOŢIONANT / Libertatea nu a scăpat de traume o ursoaică de la sanctuarul din Zărneşti. Chiar dacă are zeci de hectare de pădure la dispoziţie, încă se învârte „ca limbile unui ceas” pe 2 metri pătraţi. Doar asta a făcut 20 de ani la grădina zoo de unde a fost adusă

Publicat

pe

Publicitate

O ursoaică din Sancruarul Liberarty de la Zărneşti nu s-a obişnuit cu libertatea chiar dacă de mai bine de 5 ani o are. Timp de 20 de ani ea a fost captivă într-o cuşcă minusculă de la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ. Chiar dacă acum are libertate, zeci de hectare de pădure unde să se plimbe, bazine cu apă şi sute de copacii unde se poate căţăra, ursoaica încă nu s-a obişnuit cu asta. În mintea săracei fiinţe încă a rămas întipărit faptul că ea este închisă şi face ture pe 2-3 metri pătraţi, aşa cum făcea şi la grădina zoologică de unde a fost adusă.

În imaginile postate pe Facebook de reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni se vede cum ursoaica merge în cerc, în sensul acelor de ceasornic, chiar dacă e liberă se meargă unde îşi doreşte. pe locul unde se învârte s-a făcut o adevărată cărare, semn că nu este prima dată când face asta.

video
play-sharp-fill

„Timp de 20 de ani, Ina a avut parte de jumătate de piscină, jumătate de adăpost și jumătate din spațiul de plimbare. Practic, a trăit doar pe jumătate la Grădina zoo din Piatra Neamț – la propriu și la figurat. A împărțit cu sora ei, Anca, un singur țarc. Acesta era prevăzut cu un singur bazin de apă, un singur bârlog și un singur teren „de plimbare”, iar ursoaicele erau… două. Unica soluție găsită de administrator a fost preluată din șah – o rocadă săptămânală între cele două surori. După ani buni de sesizări, Asociația „Milioane de Prieteni“ a înduplecat autoritățile să facă dreptate.

Cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, administrația locală a fost de acord să renunțe la Ina iar în octombrie 2014, AMP a reușit să o aducă în rezervație. Acum are copaci, piscină și un bârlog numai pentru ea.

Publicitate

Când mergeți la o grădină zoologică care are spații minuscule pentru animale, să vă aduceți aminte de mișcările Inei! Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată!”, au scris reprezentanţii Asociației „Milioane de Prieteni“.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes