Administrație
VIDEO / Elevii din Braşov vor avea lapte şi corn eco, de la producători locali

Municipalitatea a decis ca anul acesta ca în pachetul „Cornul și laptele“, acordat preșcolarilor și elevilor din Municipiul Brașov, să primeze calitatea produselor, care să fie ecologice și furnizate de producători locali.
Cel puțin 10% dintre produse trebuie să fie certificate ECO, cel puțin 30% trebuie să provină de la producători locali, fermieri, cooperative și asociații și sunt încurajate livrările directe, de la producător la consumator, nefiind acceptate oferte care implică mai mult de 2 operatori economici pe lanțul de aprovizionare.
„Primăria Brașov a lansat licitația pentru produsele din programul «Cornul și laptele». Este primul an în care acest program se desfășoară sub tutela Primăriei Municipiului Brașov, iar obiectivul pentru acest an este ca produsele să provină din surse de încredere, să fie produse eco și să fie de la producători locali. Tocmai de aceea, criteriile de atribuire prevăd ca minimum 10% dintre produse să fie eco iar acestea să provină de la producători locali, cooperative sau asociații. Un alt aspect demn de menționat în ceea ce privește acest caiet de sarcini este că pentru prima oară ponderea în alegerea furnizorului este reprezentată și de calitatea produselor, nu doar de prețul cel mai mic. Astfel că în stabilirea câștigătorului se va ține cont 50% de criteriul prețul cel mai mic, iar 50% de calitatea produselor pe care furnizorul le oferă“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
În caietul de sarcini pentru achiziția produselor lactate, de panificație și a merelor destinate programului „Cornul și laptele“, primăria a ales să acorde 50% din punctajul maxim criteriilor de calitate și doar 50% prețului mai mic, față de 90% preț – 10% calitate la licitațiile din anii anteriori, care erau organizate de consiliile județene.
Din cele 50 de puncte acordate pe criterii de calitate, un maxim de 20 de puncte se poate obține dacă ofertantul are mai mult de 25% dintre produse obținute din producție ECO.
Lanțul de aprovizionare are o pondere de 10 puncte, iar punctajul maxim se acordă producătorului care livrează direct beneficiarului, întreaga cantitate de produse.
Tot la capitolul calitate, se acordă punctajul maxim, de 20 de puncte, ofertantului care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători locali, fermieri, cooperative şi asociaţii.
Caietul de sarcini pentru licitație a fost încărcat în SICAP și așteaptă validarea pentru publicare.
Pentru a fi considerați „producători locali“, distanţa maximă dintre exploataţia de origine a produselor şi punctul de comercializare nu trebuie să depăşească 75 km.
Produsele obţinute din producţii ecologice sunt acele produse care respectă Regulamentul (CE) nr. 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, respectiv produsele care poartă o etichetă ecologică naţională sau europeană.

Produsele eco și care provin de la producătorii locali au prioritate în programul Cornul și laptele
-
Utilacum 2 zile
A fost anunţată oficial şi cea de-a 3-a destinaţie pentru avioanele care vor decola de la Braşov, după Antalya şi Creta
-
Evenimentacum 3 zile
Turiștii surprinși de avalanșă, în munții Făgăraș, riscă amenzi usturătoare. Ei ar putea rămâne și fără permis pentru că drumul spre cabana Capra era oficial închis
-
Evenimentacum 3 zile
Frații Andrew și Tristan Tate au început să își clădească imperiul în județul Brașov. Povestea celor doi milionari a ajuns în atenția jurnaliștilor BBC
-
Evenimentacum 3 zile
România s-a zguduit, noaptea trecută. 5 cutremure s-au înregistrat în țara noastră, în doar câteva ore. Un seism puternic, de magnitudine 7,8, s-a înregistrat și în Turcia
-
Administrațieacum 2 zile
Proiectul liniei de tren pentru Aeroportul Brașov – Ghimbav bate pasul pe loc. De ce nu lansează CFR Infrastructură contractul de 700 de milioane de lei
-
Socialacum 3 zile
Brașovul, pe primul loc în România la violența în școli. Peste 1.500 de cazuri au fost înregistrate în județ, în perioada 2021 – 2022
-
Administrațieacum 3 zile
24 de locuințe sociale vor fi amenajate într-un bloc din Brașov. Valoarea proiectului este de peste 3,3 milioane de lei
-
Utilacum 2 zile
Pârtia Lupului inferior, din Poiana Brașov, se deschide oficial mâine. Stratul de zăpadă, în masivul Postăvarul, măsoară între 30 și 50 de centimetri