Connect with us
Publicitate

Economic

VIDEO / Economia din Regiunea Centru, încotro? Dezbaterea de la Brașov

Publicat

pe

[fvplayer id=”49″]

Dezbatere la Braşov privind oportunităţile, problemele şi posibilităţile de finanţare a industriei cu fonduri nerambursabile, în perioada 2021-2027

Publicitate

Aproape 50 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor publice locale şi ai instituţiilor de învăţământ superior au răspuns favorabil invitaţiei de a participa offline, direct, la Centrul CATTIA din Braşov la dezbaterea intitulată „Industria manufacturieră din Regiunea Centru, încotro?” Pe lângă aceştia, mai mult de 200 de persoane din întreaga regiune au urmărit online acest eveniment, organizat de EIT Manufacturing Hub, prin Iceberg, Agenţia Metropolitană de Dezvoltare Durabilă Braşov şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.

Au fost discutate provocările din industria manufacturieră, în special lipsa personalului şi calificarea acestuia, problemele din lanţurile de producţie şi sprijinul sectorului de cercetare-dezvoltare, precum şi domeniile care au nevoie de finanţare, în concordanţă cu strategia de dezvoltare prevăzută pentru perioada de finanţare 2021-2027.

La dezbateri au participat Adrian-Ioan Veştea – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, George Scripcaru – primarul Municipiului Braşov, Mihail Veştea – Secretar de Stat MLPDA, Zoltan MiklĂłs – reprezentant al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Dragoş David – directorul Agenţiei Metropolitane Braşov, Ionuţ Ţaţa – coordonatorul Iceberg şi al EIT Manufacturing Hub Romania, Simion Creţu – directorul general ADR Centru, precum şi mulţi reprezentanţi ai principalilor investitori din zona Braşov şi ai Universităţii „Transilvania”.

Publicitate

Evenimentul de la Braşov a adus în atenţia participanţilor perspectivele privind dezvoltarea industriei în zona Braşov – Sfântu Gheorghe din Regiunea Centru, viziunea reprezentanţilor mediului privat pentru viitorul industriei locale, precum şi problemele, gradul de rezilienţă, oportunităţile de transformare şi posibilităţile de finanţare a schimbărilor pentru mediul industrial din regiune. Din cauza reglementărilor în vigoare în context pandemic discuţiile au durat mai puţin de 3 ore, fiind transmise şi online, prin social-media. Este deosebit de important faptul că au fost abordate atât punctele de vedere ale reprezentanţilor mediului privat, cât şi cele ale administraţiei publice locale şi ale instituţiilor de învăţământ, deoarece industria manufacturieră a Regiunii Centru va fi influenţată de trei forţe majore în anii ce vor urma: transformarea digitală, criza provocată de COVID 19 şi măsurile de reorganizare a lanţurilor de valoare globale.

„Având în vedere importanţa industriei manufacturiere pentru economia Regiunii Centru, această dezbatere despre viitorul acestui sector este esenţială. Suntem în faza în care trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne concentrăm pe activitatea de planificare, să nu o mai privim cu neîncredere, să valorificăm relaţiile parteneriale create în interiorul regiunii. Necesarul de finanţare este foarte mare, iar resursele financiare europene de care vom dispune sunt limitate, de aceea este nevoie de o planificare atentă, cu cel puţin doi-trei ani înainte, pe baza unor strategii întocmite cu şi mai mulţi ani înainte. Vrem să identificăm cât mai multe dintre problemele apărute, ca să generăm acele acţiuni necesare accelerării derulării tuturor proiectelor în condiţii cât mai bune. Suntem în faza în care ne îmbunătăţim datele din cadrul Strategiei pentru Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, În viitor se va schimba modul de abordare a sprijinului financiar nerambursabil, precum şi cadrul financiar multianual, de aceea trebuie să fim pregătiţi, pentru că, dacă nu vom avea proiecte bune şi fezabile, nu vom putea absorbi bani europeni pentru dezvoltare economică”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Alte informaţii şi declaraţii ale participanţilor la eveniment

EIT Manufacturing este un parteneriat format din mai mult de 55 de organizaţii, inclusiv Volkswagen, Volvo, Universitatea de Tehnologie din Darmstadt, Comisia Franceză pentru Energii Alternative şi Energie Atomică (CEA), Siemens, Universitatea Slovacă de Tehnologie şi Whirlpool Europe. Această reţea are sprijin şi susţinere din partea Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat pentru a susţine inovatorii să transforme cele mai bune idei în produse, servicii şi locuri de muncă pentru Europa. Hub-ul din România al acestei structuri parteneriale, ce activează la Braşov, este coordonat de Iceberg alături de Universitatea Transilvania din Braşov, două organizaţii direct implicate în procesele de inovare şi transfer tehnologic, cu mare experienţă în proiecte europene şi naţionale focalizate pe cercetare-dezvoltare şi transformare digitală.

„Judeţul Braşov este unul dintre primele din ţară în privinţa puterii economice a firmelor care activează aici. De fapt, noi şi Sibiu suntem în primele zece şi, împreună, companiile din cele două judeţe au o cifră de afaceri cumulată de peste 80 miliarde lei, din care noi, braşovenii, realizăm peste 60%. Administraţia judeţeană investeşte foarte mult în infrastructură. Consiliul Judeţean Braşov are în implementare proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere cu finanţare europeană care totalizează 300 de milioane de lei. Mai avem proiecte de 120 de milioane de lei pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, plus investiţii de 80 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, ceea ce spune foarte multe despre implicarea noastră în dezvoltarea judeţului Braşov. Mai mult decât atât, nu departe de acest centru unde a avut loc dezbaterea noastră, noi braşovenii, construim primul aeroport care se realizează în ultimii 40 de ani în România şi tot aici, aproape, este amplasamentul viitorului spital regional. Toate investiţiile noastre sunt menite să sprijine atragerea de fonduri din partea mediului privat, care trebuie să fie tot mai aproape de cetăţeni şi să fie tot mai implicat în procesele de cercetare şi dezvoltare”, a declarat domnul Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

Publicitate

Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA), construit în cartierul Bartolomeu Nord, lângă Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania şi în vecinătatea amplasamentului viitorului Spitalului Regional a fost inaugurat la începutul lunii octombrie 2019. Început în anul 2014, acest proiect, a fost finanţat iniţial prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară, iar începând cu anul 2016, continuarea lucrărilor a fost asigurată din bugetul local. Valoarea totală a lucrărilor de execuţie şi punere în funcţiune a fost de aproape 64,5 milioane lei. Întregul complex se întinde pe mai mult de 18 hectare, suprafaţa construită desfăşurată fiind de peste 18.000 mp, cu spaţii pentru birouri, săli pentru conferinţe, evenimente, întâlniri, cursuri, dar şi spaţii expoziţionale, precum şi o zonă de servire a mesei şi terase generoase.

„Cu siguranţă CATTIA va deveni unul dintre punctele importante pe harta de business a Braşovului. Acest gen de evenimente, posibilităţile pe care le oferă, activitatea Agenţiei Metropolitane de dezvoltare a Braşovului şi a tuturor partenerilor noştri ne fac să fim convinşi de acest lucru. Aici, punem la dispoziţia celor care vor să îşi înceapă o afacere în oraşul nostru un spaţiu care respectă cele mai înalte standarde din domeniu. Acest centru reprezintă o investiţie foarte importantă în cadrul strategiei noastre de a crea cât mai multe oportunităţi potenţialilor investitori şi, implicit, de a crea locuri de muncă pentru braşoveni. Acesta este obiectivul nostru: să investim în facilităţile urbane şi să sprijinim firmele să se dezvolte, pentru că acestea, împreună, duc la creşterea calităţii vieţii celor ce locuiesc şi muncesc aici şi fac acest oraş mult mai atrăgător pentru toţi cei care ne vizitează”, a declarat domnul George Scripcaru, Primarul municipiului Braşov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes