Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Dezastrul lăsat în urmă de incendiul produs la blocul din Brașov. Oamenii sunt disperați că nu mai au unde să locuiască

Publicat

pe

Revoltă, neputință și resemnare. Asta simt cele 84 de familii care trăiau în blocul din cartierul Rulmentul, care a fost mistuit de flăcări. Vineri după amiază, la ora 17.08, un apel la 112 anunța izbucnirea incendiului violent. 40 de persoane s-au autoevacuat, iar alte 12 au fost scoase din case, pe geam, cu ajutorul autoscărilor.

Publicitate

7 autospeciale cu apă și spumă, 3 autoscări și 4 echipaje SMURD au fost trimise la fața locului. După aproape patru ore de luptă cu flăcările, pompierii au reușit să lichideze incendiul. Dar în urmă a rămas un adevărat dezastru, iar oamenii care locuiau acolo sunt disperați că nu mai pot trăi în garsonierele lor.

„Pe hol am avut un frigider, un dulăpior și o măsuță pe care le-am aruncat. Baia este distrusă. Probabil am avut geamul deschis acolo când am plecat și s-a făcut curentul ăla și automat toată flacăra a venit încoace. În dormitor pereții erau albi, iar pe partea stângă am lipit un tapet din care se mai vede foarte puțin. Totul a fost înnegrit de fum. N-am un an de când am cumpărat locuința. Am băgat 27-28.000 de euro în locuință. O să încerc să renovez cumva să vedem dacă e vreun ajutor din partea primăriei. Stau deocamdată la mama și la sora”, povestește Cătălin, unul dintre păgubiți.

Alți locatari, în schimb, retrăiesc cu groază momentele cumplite prin care au trecut. Una dintre locatare povestește că venise de la serviciu și s-a așezat în pat ca să se odihnească. Fiul ei a strigat-o de afară și a avertizat-o că blocul a luat foc. Femeia a încercat să iasă din garsonieră, dar nu a reușit și s-a blocat în casă.

Publicitate

„Am ieșit aici să văd care e treaba, am luat o găleată de apă să torn, a doua găleată nu s-a mai putut, am intrat și deja mă durea în piept. Erau flăcări de jos de la etajul 1. Și fum pe toată scara că nu se mai vedea nimic. În casă am rezistat cu greu că stăteam la geam cu fața acoperită. Am stat cred că un sfert de oră, jumătate de oră, dar deja intrasem în panică. Am zis că dacă nu vin repede pompierii săream geamul, n-aveam ce face, trebuia să fac ceva să mă salvez. Au venit la timp și m-au coborât pe geam, cu autoscara”, povestește îngrozită femeia.

Oamenii spun că focul s-a extins cu repeziciune pentru că pe casa scării era puse foarte multe dulapuri unde locatarii își depozitau obiecte pe care le aveau prin casă. Unele materiale erau inflamabile, ceea ce a favorizat răspândirea rapidă a flăcărilor. Casa scării, dar și patru apartamente de pe aceeași coloană, de la primul până la al patrulea etaj, au fost afectate de incendiu.

Intervenția a fost extrem de dificilă și pentru pompieri. Patru dintre cadrele ISU Brașov trimise la fața locului au avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Colegii mei au fost epuizați fizic, nu au alte probleme, nu au fost intoxicați cu fum. Două persoane au avut nevoie de ajutor și ulterior alte două cadre de la noi au fost, la fel asistate. Căldurile foarte mari la aparate de respirat, efort foarte intens, vă dați seama că au trebuit să ia fiecare apartament la rând pentru a fi verificat”, a declarat David Valeriu, prim adjunctul ISU Brașov.

Autoritățile locale au anunțat că se vor implica în ajutorarea locatarilor a căror garsoniere au fost distruse de incendiu. Seara trecută, primarul Brașovului, Allen Coliban anunța pe pagina sa de facebook că va lua măsuri.

Publicitate

„Am fost la fața locului, nu sunt victime, sunt însă multe apartamente afectate. ISU Brașov au stins incendiul, acum este evaluată situația din punct de vedere al măsurilor de siguranță necesare și facem evidența persoanelor care au nevoie de adăpost peste noapte – vom oferi paturi la CATTIA și transport. Mâine vom putea discuta mai în detaliu despre evaluarea pagubelor, despre ajutor și despre alte măsuri necesare. Evenimentul nefericit de azi își va lăsa amprenta asupra familiilor afectate. Din fericire fără victime omenești”, a scris aseară primarul Allen Coliban, pe pagina sa de facebook.

Urmează ca și pompierii să anunțe rezultatele anchetei care va stabili cauza producerii incendiului.

Pagube incendiu

Pagube incendiu

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes