Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Detalii din dosarul pecheziţiilor, de azi, de la Braşov. Sunt vizaţi doi medici din Braşov şi Iaşi. Dispozitive medicale prelevate de la morţi şi montate altor pacienţi

Publicat

pe

Publicitate

IGPR anunţă că vineri dimineaţă au loc 24 de percheziţii în Braşov, Iaşi şi Neamţ, într-un dosar de abuz în serviciu, luare şi dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune. Surse din anchetă afirmă că sunt vizaţi doi medici care ar fi montat pacienţilor stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate, afectând sau punând în pericol sănătatea celor supuşi intervenţiilor. De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată, afirmă anchetatorii. Nouă persoane vor fi duse la audieri şi vor fi audiaţi mai mulţi martori.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că în anchetă sunt vizaţi doi medici, din Braşov şi din Iaşi.

Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului. Aceleaşi surse au mai afirmat că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate ar fi fost montate altor pacienţi.

”Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Iaşi, Braşov, Neamţ facem următoarele precizări: Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Publicitate

”În cauză este începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii  infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente”, a precizat Parchetul ICCJ.
”La această oră, în vederea completării materialului probator într-o cauză complexă, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Investigaţii Criminale, I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară (17 – D.I.C. şi 7 – D.I.C.E.). Activităţile se desfăşoară în judeţele Braşov (3), Iaşi (20) şi Neamţ (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unităţi medicale – spitale (5) şi la un O.N.G. (1)”, transmite IGPR.

Totodată, vor fi făcute 8 controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare 4 ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.

”După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală-Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale”, precizează IGPR.

De asemenea, vor fi puse în executare 9 mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul I.P.J. Iaşi.

La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava.

Activităţile de control se vor desfăşura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi Ministerului Sănătăţii.

PERCHEZIȚII PENTRU INVESTIGAREA UNOR INFRACȚIUNI DE FALS ȘI DE CORUPȚIE
play-sharp-fill

PERCHEZIȚII PENTRU INVESTIGAREA UNOR INFRACȚIUNI DE FALS ȘI DE CORUPȚIE

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes