Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Video / Cum se circulă pe Râșnov – Cristian, autostrada pe care o străbați în 5 minute fără să depășești viteza legală

Publicat

pe

Autoritățile au inaugurat joi, 17 decembrie, tronsonul dintre Râșnov și Cristian, parte din autostrada Comarnic-Brașov. Nici măcar nu a fost finalizată și deja sunt șoferi care au fost curioși să vadă în cât timp o poți străbate. Deși utilitatea lotului este de necontestat, mai ales pentru locuitorii zonei, singura autostradă din Brașov, fără o legătură la rețeaua națională de autostrăzi, candidează la titlul de cea mai mică autostradă din România, devansată fiind doar de Borș – Oradea (5,3km) și celebra „autostradă” din Moldova „#șîeu” (1m).

Publicitate

Lotul inaugurat săptămâna aceasta, are o lungime totală de 10km, dintre care 6,3km în profil de autostradă iar restul de 3,7km în profil de drum național. Pe niciunul dintre cele două sectoare nu am remarcat limitări de viteză. Restricțiile impuse sunt cele normale de 130km/h pentru partea de autostradă, respectiv de 90km/h pentru cea de drum național. La un calcul simplu vedem că pentru a străbate micuța autostradă, fără să depășim viteza legală, avem nevoie de exact 5 minute și 22 secunde.

„Ciotul” de autostradă începe și se termină cu câte un sens giratoriu și apoi se continuă cu drumul de legatura cu patru benzi și sensuri separate.

Proiectul a fost contractat încă din octombrie 2017, dar abia din luna mai 2019 se lucrează în teren, atunci fiind eliberată și autorizația de construire.

Publicitate

În iunie 2017, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat câștigătorul licitației în valoare de 118 milioane de lei: asocierea Alpenside – Specialist Consulting, care avea la dispoziție 24 de luni pentru execuție. Lucrările la cei 10 kilometri de drum de mare viteza au început în mai 2019 iar lucrările au fost terminate înainte de termen.

[fvplayer id=”123″]

Ce a însemnat construirea tronsonului de autostradă Râşnov – Cristian, în cifre: 

• Peste 100 de utilaje mobilizate pe şantier;

• Peste 200 de oameni implicaţi zilnic în lucrări pe şantier;

• 910.000 mc de umpluturi;

Publicitate

• Au fost montate 124 de grinzi de beton montate la pasaje şi poduri;

• Au fost folosite 487.000 tone de agregate;

• 1,22 milioane mc de săpătură;

• 45 km de şanţuri, rigole şi casiuri din beton;

• 38 km de parapete de siguranţă;

• 113.000 tone de asfalt; 

Publicitate

• Peste 132.000 mp de taluz îmbrăcat cu pământ vegetal. 

Video realizat de WebTVBrasov

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Matei

    19 decembrie, 2020 at 4:09 pm

    Bineînțeles că cele două sensuri giratorii din capete și o parte din drumul de legătură vor fi „dărâmate” atunci când (când oare?!?) se vor realiza și prelungiri în cele două direcții. Bani cheltuiți de pomană, în loc să se facă direct drumuri de acces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes