Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Video / Cum se circulă pe Râșnov – Cristian, autostrada pe care o străbați în 5 minute fără să depășești viteza legală

Redactia

Publicat

pe

Autoritățile au inaugurat joi, 17 decembrie, tronsonul dintre Râșnov și Cristian, parte din autostrada Comarnic-Brașov. Nici măcar nu a fost finalizată și deja sunt șoferi care au fost curioși să vadă în cât timp o poți străbate. Deși utilitatea lotului este de necontestat, mai ales pentru locuitorii zonei, singura autostradă din Brașov, fără o legătură la rețeaua națională de autostrăzi, candidează la titlul de cea mai mică autostradă din România, devansată fiind doar de Borș – Oradea (5,3km) și celebra „autostradă” din Moldova „#șîeu” (1m).

Publicitate

Lotul inaugurat săptămâna aceasta, are o lungime totală de 10km, dintre care 6,3km în profil de autostradă iar restul de 3,7km în profil de drum național. Pe niciunul dintre cele două sectoare nu am remarcat limitări de viteză. Restricțiile impuse sunt cele normale de 130km/h pentru partea de autostradă, respectiv de 90km/h pentru cea de drum național. La un calcul simplu vedem că pentru a străbate micuța autostradă, fără să depășim viteza legală, avem nevoie de exact 5 minute și 22 secunde.

„Ciotul” de autostradă începe și se termină cu câte un sens giratoriu și apoi se continuă cu drumul de legatura cu patru benzi și sensuri separate.

Publicitate

Proiectul a fost contractat încă din octombrie 2017, dar abia din luna mai 2019 se lucrează în teren, atunci fiind eliberată și autorizația de construire.

În iunie 2017, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat câștigătorul licitației în valoare de 118 milioane de lei: asocierea Alpenside – Specialist Consulting, care avea la dispoziție 24 de luni pentru execuție. Lucrările la cei 10 kilometri de drum de mare viteza au început în mai 2019 iar lucrările au fost terminate înainte de termen.

Publicitate
video

Ce a însemnat construirea tronsonului de autostradă Râşnov – Cristian, în cifre: 

• Peste 100 de utilaje mobilizate pe şantier;

• Peste 200 de oameni implicaţi zilnic în lucrări pe şantier;

Publicitate

• 910.000 mc de umpluturi;

• Au fost montate 124 de grinzi de beton montate la pasaje şi poduri;

• Au fost folosite 487.000 tone de agregate;

Publicitate

• 1,22 milioane mc de săpătură;

• 45 km de şanţuri, rigole şi casiuri din beton;

• 38 km de parapete de siguranţă;

Publicitate

• 113.000 tone de asfalt; 

• Peste 132.000 mp de taluz îmbrăcat cu pământ vegetal. 

Video realizat de WebTVBrasov

Publicitate
Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Matei spune:

  Bineînțeles că cele două sensuri giratorii din capete și o parte din drumul de legătură vor fi „dărâmate” atunci când (când oare?!?) se vor realiza și prelungiri în cele două direcții. Bani cheltuiți de pomană, în loc să se facă direct drumuri de acces.

 • Fapt divers

  Armata nu îşi uită trecutul. Un veteran de război din Braşov, ajuns la 98 de ani, a primit însemnele vânătorilor de munte

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Unul din veteranii Braşovului a fost vizitat astăzi de prefectul judeţului dar şi de actualii militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte. Bătrânul care a luptat în Al 2-lea Război Mondial a primit felicitările autorităţilor şi a actualilor militari. Totodată a primit o diplomă de excelenţă dar şi cateva însemne ale vânătorilor de munte. 

  Prefectul Mihai Cătălin Văsii și comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov, col. Marian Dragomir, l-au vizitat astăzi pe colonelul (r) Simion Isac Juravschi, veteran de război, căruia i-au înmânat o diplomă de excelență și câteva însemne ale vânătorilor de munte brașoveni.

  Publicitate

  „Am terminat războiul (Al doilea Război Mondial – n.r.) în Slovacia. Am 98 de ani și pot spune că m-am născut odată cu Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov. Vreau să-mi și serbez centenarul odată cu ea!”, a spus, vizibil emoționat, veteranul de război.

  „Este o onoare pentru mine să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Sunteți un exemplu de patriotism luminat și demnitate ostășească, un model de urmat de generațiile tinere, mai ales în această perioadă dificilă prin care trece întreaga lume. Mă bucur că vă găsesc într-o formă de invidiat și vă doresc multă sănătate alături de cei dragi!”, i-a transmis prefectul Mihai Cătălin Văsii.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Fapt divers

  FOTO / Kara, cel mai nou salvatorilor de la ISU Braşov. Este primul câine din istorie pe care îl au pompierii braşoveni

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Pompierii de la ISU Braşov au un nou camarad. Este vorba de căţeaua Kara care în aceste zile se pregăteşte pentru viitoarele misiuni. Kara este pregătită pentru intervenţii în caz de cutremur.

  Kara este antrenată pentru intervenţii în caz de cutremur sau alte calamităţi, se acomodează cu manevrele de coborâre asistată cu ajutorul corzilor de alpinism.

  Publicitate

  Ciobănescul belgian se bucură de atenţia, grija şi afecţiunea pompierilor braşoveni, fiind primul câine din istoria ISU Braşov.

  Pompierii braşoveni continuă antrenamentele pentru perfecţionarea tehnicilor de salvare din medii ostile vieții la poligonul SOLO.

  Publicitate

  „Este foarte important să fim cât mai bine pregătiti pentru oferirea unui răspuns eficient atunci când va fi cazul.”, transmite ISU Braşov.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Fapt divers

  VIDEO / Operaţiune spectaculoasă în Munţii Bucegi. Un elicopter MAI transportă 144 de tone de materiale pentru reabilitarea staţiei meteo de la Vf. Omu. Zăpada are aproape 2 metri

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă o operaţiune dificilă în Munţii Bucegi pentru transportul materialelor necesare reabilitării Staţiei Meteorologice de la Vârful Omu. Un elicopter al MAI duce 144 de tone de materiale, la peste 2.500 de metri altitudine, unde zăpada are 180 de centimetri.

  ”În perioada 14-30 aprilie are loc transportul materialelor de construcţie pentru lucrările de reabilitare şi modernizare ale Staţiei Meteorologice de la Vârful Omu. Este o operaţiune anevoioasă pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă, la o altitudine de 2505 metri în Munţii Bucegi, unde stratul de zăpadă depăşeşte în această perioadă 180 de centimetri grosime. Această operaţiune dificilă a fost posibilă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne, al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne care participă cu o resursă de zbor pentru a asigura transportul a 144 de tone de materiale de construcţie”, a transmis, miercuri, ANM.

  Publicitate

  Proiectul de reabilitare a Staţiei Meteorologice de la Vârful Omu prevede lucrări de reparaţii capitale,  recompartimentări, termoizolaţie, realizarea de trotuare şi feraferea instalaţiilor.

  Valoarea totală a ăroiectului e apropie de 850.000 de lei.

  video

  Publicitate
  Citește mai mult
  Publicitate
  Publicitate

  De Interes

  >