Connect with us

Fapt divers

Video / Cum se circulă pe Râșnov – Cristian, autostrada pe care o străbați în 5 minute fără să depășești viteza legală

Redactia

Publicat

pe

Autoritățile au inaugurat joi, 17 decembrie, tronsonul dintre Râșnov și Cristian, parte din autostrada Comarnic-Brașov. Nici măcar nu a fost finalizată și deja sunt șoferi care au fost curioși să vadă în cât timp o poți străbate. Deși utilitatea lotului este de necontestat, mai ales pentru locuitorii zonei, singura autostradă din Brașov, fără o legătură la rețeaua națională de autostrăzi, candidează la titlul de cea mai mică autostradă din România, devansată fiind doar de Borș – Oradea (5,3km) și celebra „autostradă” din Moldova „#șîeu” (1m).

Publicitate

Lotul inaugurat săptămâna aceasta, are o lungime totală de 10km, dintre care 6,3km în profil de autostradă iar restul de 3,7km în profil de drum național. Pe niciunul dintre cele două sectoare nu am remarcat limitări de viteză. Restricțiile impuse sunt cele normale de 130km/h pentru partea de autostradă, respectiv de 90km/h pentru cea de drum național. La un calcul simplu vedem că pentru a străbate micuța autostradă, fără să depășim viteza legală, avem nevoie de exact 5 minute și 22 secunde.

„Ciotul” de autostradă începe și se termină cu câte un sens giratoriu și apoi se continuă cu drumul de legatura cu patru benzi și sensuri separate.

Publicitate

Proiectul a fost contractat încă din octombrie 2017, dar abia din luna mai 2019 se lucrează în teren, atunci fiind eliberată și autorizația de construire.

În iunie 2017, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat câștigătorul licitației în valoare de 118 milioane de lei: asocierea Alpenside – Specialist Consulting, care avea la dispoziție 24 de luni pentru execuție. Lucrările la cei 10 kilometri de drum de mare viteza au început în mai 2019 iar lucrările au fost terminate înainte de termen.

Publicitate
video

Ce a însemnat construirea tronsonului de autostradă Râşnov – Cristian, în cifre: 

• Peste 100 de utilaje mobilizate pe şantier;

• Peste 200 de oameni implicaţi zilnic în lucrări pe şantier;

Publicitate

• 910.000 mc de umpluturi;

• Au fost montate 124 de grinzi de beton montate la pasaje şi poduri;

• Au fost folosite 487.000 tone de agregate;

• 1,22 milioane mc de săpătură;

• 45 km de şanţuri, rigole şi casiuri din beton;

• 38 km de parapete de siguranţă;

• 113.000 tone de asfalt; 

• Peste 132.000 mp de taluz îmbrăcat cu pământ vegetal. 

Video realizat de WebTVBrasov

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Matei spune:

  Bineînțeles că cele două sensuri giratorii din capete și o parte din drumul de legătură vor fi „dărâmate” atunci când (când oare?!?) se vor realiza și prelungiri în cele două direcții. Bani cheltuiți de pomană, în loc să se facă direct drumuri de acces.

 • Fapt divers

  FOTO / Militarii braşoveni fac exerciţii în nămeţi în tabăra de instrucție de la munte

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Timp de două săptămâni, cercetașii Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” s-au aflat în tabăra de instrucție la munte iarna, din raionul Rențea.

  Compania 206 Cercetare și plutoanele cercetare din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” și din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada” au desfășurat instrucția schiului și și-au format sau perfecționat deprinderile necesare pentru ducerea acțiunilor în teren muntos-împădurit pe timpul iernii, în perioada 15-26 februarie.

  Publicitate

  Locotenentul Ionel Pop, comandantul Companiei 206 Cercetare, a oferit câteva detalii referitoare la această specialitate militară: “Specificul cercetării este culegerea de date și informații despre prezența inamicului în zona de acțiune sau în dispozitivul propriu și transmiterea acestora eșalonului superior pentru a le procesa și disemina. Calitățile noastre implică o bună mascare, adaptare la teren și executarea acțiunilor în ritm rapid fără a ne expune focului inamicului.”

  Atunci când vorbim despre asigurarea traiului în condiții de izolare, cercetașii sunt cei mai buni în amenajarea de adăposturi, capcane și focuri. Pentru a îndeplini misiunea primită trebuie să știi să supraviețuiești în medii ostile.

  Publicitate

  Sergentul major Claudiu Amariei a coordonat amenajarea de adăposturi pentru două grupe: “Suntem două grupe de cercetare, am amenajat două adăposturi, pentru fiecare grupă în parte și un baraj pentru foc pentru dirijarea căldurii către interior, pentru a ne putea încălzi pe timp de noapte. Adăposturile trebuie să ofere protecție și mascare terestră și aeriană, să fie pe pantele însorite (iarna) și să avem în zonă o sursă de apă. Le putem amenaja în 3-4 ore și le putem îmbunătăți pe parcurs.”

  Caporalul clasa a III-a Mihaela Budrigă are 23 de ani și este cercetaș de trei ani: “Îmi place această specialitate pentru că întotdeauna este vorba despre lucrul în echipă. Deși fiecare dintre noi face un lucru mic înseamnă mult pentru echipă și colectivitate.”

  În situații de supraviețuire, abilitatea de a aprinde un foc face uneori diferența dintre viață și moarte. Scopul focului servește mai multor nevoi, cum ar fi încălzirea organismului, menținerea echipamentului și a materialelor uscate, prepararea hranei și purificarea apei și menținerea animalelor și a insectelor la distanță.

  Publicitate

  I-am găsit în tabără pe militarii plutonului Cercetare din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” care pregăteau mai multe tipuri de focuri. Sergentul Marius Niță și-a instruit colegii în alegerea unui loc de foc și învățarea mai multor metode de așezare a lemnelor: “Astăzi am realizat mai multe tipuri de focuri, respectiv focul haiducesc, focul de tip stea, focul de tip paravan și focul de tip scară cu alimentare. În funcție de situația în care ne aflăm, ne adaptăm zonei de relief și anotimpului astfel încât să ne putem îndeplini misiunea.”

  Citește mai mult

  Fapt divers

  Amenzi pentru arderea resturilor vegetale rezultate din curățarea grădinilor. Garda de Mediu: Afectează calitatea aerului

  Avatar

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Dacă vreți să va faceți curat în curte și grădină trebuie să știți că în cazul în care dați foc resturilor vegetale riscați să primiți o amendă destul de mare. Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului.

  De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați. Noile reguli au prevăzute, începând din data de 20 februarie  și sancțiuni.

  Publicitate

  Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.

  „O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021.

  Publicitate

  Amenzile sunt de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice. Sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat cei de la Garda de Mediu.

  Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați.

  Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.

  Un alt act normativ prevede sancțiuni mai mari pentru incendierea voluntară a vegetației, a miriștilor sau utilizarea focului deschis în zone care pot fi afectate de arderea necontrolată.

  Publicitate

  Astfel se interzice:

  • utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată;
  • utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate:
  • folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice;
  • a se lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii;
  • arderea materialului de orice natură pe vânt;
  • pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului;

  Recomandăm ca distanţele minime la care se poate face focul să fie la: 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.); 50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri; 100 m faţă de lanuri şi depozite furajere; 200 m faţă de liziera pădurii.”

  Cetăţenii au nevoie de autorizaţie pentru arderea deșeurilor

  Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

  Citește mai mult

  Fapt divers

  Elena Udrea: „Cum să dai o condamnare de 8 ani cu executare unei femei, unei mame? Nu mai avem un gram de umanitate”

  Redactia

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Elena Udrea a vorbit, în direct la Realitatea PLUS, despre condamnarea de opt ani de închisoare cu executare pe care a primit-o marți. Fostul ministru spune că a avut un șoc în momentul în care a văzut că a primit o condamnare de opt ani și își pune speranța în decizia definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

  „Vă spun câteva lucruri despre ce simt eu. A fost un șoc pentru mine! Nu mi-am putut imagina. Eu am fost convinsă că, după toată apărarea pe care eu am făcut-o în acești doi ani, după tot ce s-a întâmplat, după toate probele și argumentele noastre, nu poate fi decât achitare pentru toate capetele de acuzare.

  Publicitate

  Este foarte ușor să spui corupție. Este vorba despre plata unor panouri publicitare în campania pentru referendum din anul 2009. Plătite de către Partidul Democrat Liberal, iar banii obținuți de către PDL de la diverși oameni de afaceri fac subiectul acestui dosar. Acuzația mea fiind aceea de instigare la luare de mită pentru altul. Acel altul fiind Traian Băsescu spun procurorii și noi spunem că nu este Traian Băsescu, este referendum…

  Instanța a dat o hotărâre nu doar ilegală și abuzivă, ci extrem de inumană. Nu am omorât pe nimeni. Cum să dai o condamnare de 8 ani cu executare unei femei, unei mame? Pentru participare la referendum acum 12 ani. Nu a plecat nimeni cu un leu acasă. Nici măcar nu a fost campania mea, să zici că am ajuns eu parlamentar. Cum să dai așa o soluție absurdă? Nu mai avem un gram de umanitate. Am speranța… câtă speranță poți să mai ai în justiția din România, este Înalta Curte.

  Publicitate

  Este absurdă. Nu știu ce a motivat-o pe judecătoarea respectivă să o dea, dacă a avut ordin să o condamne pe apropiata președintelui, pe fiica președintelui. I-a adus o satisfacție să mă condamne pe fiecare capăt de acuzare. Mai este și femeie, să dea o asemenea sentință…

  Este o nebunie ce se întâmplă. Nu știu… și eu întreb cine mai apasă pe butoane. Se pare că mai există. Probabil că mai sunt încă butoane care se apasă de diverse personaje pe care eu nu le pot intui în momentul acesta. Mai sunt eu un trofeu? Am fost arestată. Ce trofeu să mai fie Elena Udrea. Ori o ură personală a judecătoarei… nu știu. Voi lupta împotriva sistemului până la capăt și nu mă las.

  Sunt acuzată de faptul că am luat niște bani pentru că am făcut niște plăți. Și procurorii spun că sigur banii proveneau din nu știu ce faptă penală. Am dat niște bani. E vorba de 300 mii ron, nu e vorba de o sumă foarte mare pentru o campanie”, a spus Elena Udrea la Realitatea PLUS.

  Publicitate

  Întrebată dacă s-a gândit să plece din țară, Elena Udrea a răspuns: „Toată lumea mă întreabă asta. Și unde să te duci. Eu am fost plecată, am stat în pușcărie afară. Nu vreau să colind pușcăriile lumii. Vedeți ce se întâmplă în America. Credeți că mai există locuri în lumea asta în care să ai garanția că cineva chiar respectă legea și sunt respectate drepturile omului? Credeți că le mai pasă de niște români care sunt hăituiți la ei în țară? Legile sunt schimbate peste tot. Cine știe ce nebuni de-ai sistemului vor să de aimpresia că Udrea vrea să plece. Unde să plec…”.

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >