Connect with us
Publicitate

Util

Cum găsiți cea mai ieftină ofertă pentru curentul electric la Brașov

Publicat

pe

Piaţa de electricitate a fost liberalizată total începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să plătim preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să comparăm şi să alegem oferta cea mai bună pentru pentru consumul pe care îl avem.

Cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri universale, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie caută pe piața liberă cel mai bun tarif pentru a încheia un contract.

Publicitate

ANRE a dezvoltat o aplicatie care poate fi găsită pe website-ul instituției aici: APLICATIE ANRE COMPARARE OFERTE. Prin intermediul aceste aplicații, consumatorii pot calcula cea mai ieftină ofertă pentru curentul electric pentru județul în care locuiesc.

Consumatorul își poate alege un furnizor, folosind o simulare de ofertă de la toți furnizorii înscriși în sistem. Consumatorul este nevoit să introducă în sistem mai multe date în funcție de care se calculează cea mai ieftină ofertă pentru curentul electric:

  • Consumul înscris pe ultima factură;
  • Prețul plătit pentru ultima factură;
  • Prețul fix sau variabil;
  • Prețul per kilowatt – fix sau diferențiat în funcție de consumul pe anumite paliere orare ale unei zile.

Astfel, un consumator din judetul Brașov care vrea sa aleagă un alt funizor, poate avea surpriza ca sa plateasca mai puțin decât plătea până în prezent. În aplicație putem alege deasemenea tarife diferențiate pentru consum de zi și de noapte dar și daca dorim ca sursa noastră sa vină din energie regenerabilă.

Publicitate

Atenție! Recomandarea noastră este să folosiți datele de pe factura precedentă pentru a putea face o comparație cât mai exactă. De exemplu, dacă luna trecută ați avut un consum de 93 kWh iar totalul de plata al facturii a fost de 59 lei, introduceți datele respective în comparatorul ANRE.

În primul rând, consumatorii trebuie să ştie dacă nu sunt cumva deja în piaţa concurenţială, pentru că a existat şi până acum această posibilitate. Dacă pe factură scrie „factură piaţă concurenţială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situaţia de a plăti automat preţuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.
Oamenii mai trebuie să ştie că nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnează noi contracte. În plus, ei îşi pot schimba oricând contractele, iar dacă încheie un nou contract până la 1 februarie 2021, acesta se va aplica cu data de 1 ianuarie.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştie consumatorii este că nu este pusă în pericol niciun moment continuitatea alimentării cu energie electrică”, a precizat pentru AGERPRES, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Vlăsceanu a explicat că liberalizarea pieţei a început în urmă cu mai mulţi ani şi că fiecare consumator putea încheia şi până acum contracte cu orice furnizor licenţiat.

Colegii de la SpotMedia au realizat anul trecut un video tutorial prin care explică în detaliu cum funcționează aplicația ANRE de comparare, îl puteți urmări mai jos. Mai mult, dacă aveți vreo nelămurire legată de procedura de comparare a prețurilor ne puteți lăsa un comentariu iar noi (sau comunitatea) vă vom răspunde pe cât de mult posibil.

video
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes