Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Cum arată de sus „Ciotul” de autostradă de lângă Brașov care va fi inaugurat anul acesta. Sectorul Râșnov – Comarnic, probleme grave

Publicat

pe

Mica bucată de autostradă aflată în construcție aproape de Brașov, între Râșnov și Cristian, circa 6,3 km de autostradă și 3,5 km de drum de legătură cu câte două benzi pe sens, are șanse bune să fie deschisă traficului până la finalul anului, așa cum sperau și Transporturile. O nouă filmare video din dronă arată ce lucrări mai sunt de executat, precum și cum vor arăta sensurile giratorii din capetele autostrăzii și cele de-a lungul drumului de legătură, scrie HotNews.ro.

Publicitate

„O veste bună spre sfârșit de an: până la finele lui 2020 se vor deschide traficului cei 6.3 km de autostradă nouă din A3 între Râșnov și Cristian!”, scrie Asociația Construim România care a realizat filmarea din dronă. 

„Constructorul a finalizat deja realizarea tuturor umpluturilor la terasament, stația umpluturi fiind în curs de dezmembrare și relocare. De asemenea la sfârșitul săptămânii trecute s-au efectuat testele statice la pasajul peste calea ferată, care acum este în curs de asfaltare”, mai notează Asociația. 

[fvplayer id=”97″]

Tronsonul este construit de firma românească Alpenside pentru circa 25 de milioane de euro și include 6,3 km de autostradă și 3,5 km de drum de legătură cu câte două benzi pe sens.
Proiectul fost contractat încă din octombrie 2017, dar abia din luna mai 2019 se lucrează în teren, atunci fiind eliberată și autorizația de construire.

Publicitate

Bucata de autostradă Râșnov – Cristian este de fapt ultimul segment / lot al autostrăzii Comarnic – Brașov, o autostradă care bate pasul pe loc pe zonele dificile de pe Valea Prahovei de peste 12 ani. 

Râșnov – Comarnic, probleme grave

Autostrada Ploiești-Comarnic-Brașov ar trebui să-i scape pe șoferi de orele petrecute în coloană pe DN1. Deocamdată se lucrează doar pe porțiunea dintre Râșnov și Cristian, care, însă, nu rezolvă mare lucru. Proiectele cu impact, centura Comarnicului și secțiunea până la Râșnov, nu merg, însă, la fel de bine. De exemplu, licitația pentru centura Comarnic este suspendată, tocmai pentru că documentația este deficitară. Șefii de la Drumuri spun că s-a creat însă un grup de lucru care „analizează adaptarea soluțiilor tehnice la condițiile din teren și la cele din acordul de mediu”. Licitațiile lansate pe baza unor documentații cu lacune majore nu fac decât să întârzie realizarea unor proiecte îndelung așteptate de șoferi, scrie Digi24.ro

Centura Comarnic, parte din autostrada de pe Valea Prahovei, este aproape de un eșec răsunător, spun cei de la Asociația Pro Infrastructură. Licitația lansată în august pentru construirea a 5 kilometri de șosea rapidă este suspendată din cauza numeroaselor cereri de clarificare depuse de constructorii interesați de proiect.

Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura: „Avem probleme cu studiile geotehnice, care din ce am văzut noi, din răspunsurile la clarificări, sunt doar trei foraje la adâncimi de 6,10 și 20 de metri. Cum o să fundăm noi toate viaductele care or să treacă de-o parte și de alta a râului? Nu trebuie să fii super inginer ca să-ți dai seama că e prea puțin”

Publicitate

Iar problemele identificate nu se opresc aici.

Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura: „Al doilea lucru este faptul că autostrada croșetează prin râu. Apele Române nu știu dacă o să dea în veci aviz pentru așa ceva”

Constructorii interesați atrag atenția și că exproprierile sunt realizate doar pe jumătate, lucru recunoscut de Compania de Drumuri.

De asemenea, spun drumarii interesați de realizarea proiectului, lucrările din studiul de fezabilitate din 2006 nu sunt corelate cu cele din acordul de mediu, revizuit ultima oară în 2014. Membrii societății civile care urmăresc evoluția marilor proiecte de infrastructură din România atrag atenția că cele 89 de clarificări cerute de constructori arată că documentația are lipsuri grave și că riscăm să ajungem în aceeași situație ca în 2015, când o licitație similară a fost anulată din lipsă de ofertanți.

Compania de Infrastructură estimează că proiectarea și construcția centurii Comarnicului costă cel mult 332 de milioane de lei.

Un semnal de alarmă trag cei de la API și în legătură cu licitația pentru actualizarea studiului de fezabilitate și proiectării autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov, unde doar o singură firmă a depus ofertă. Unul dintre motivele pentru care proiectanții nu s-au înghesuit să participe la licitație, spun cei de la Asociația Pro Infrastructură, este prețul prea mic al contractului, circa 57 de milioane de lei, care ar reprezenta sub 1% din valoarea lucrărilor.

Publicitate

Pentru o pregătire temeinică în special pentru o autostradă montană, cele mai bune practici vorbesc despre procente de 3-5%.

Într-un răspuns pentru Digi24, Compania de Administrare a Infrastructurii recunoaște că inițial 7 firme s-au arătat interesate de proiect, care au cerut 75 de clarificări.

În ceea ce privește prețul contractului, CNAIR spune că prevederile legale privind cheltuirea banilor publici o obligă să determine valoarea estimată a unui obiectiv pe baza unor criterii clare și verificabile. În mod uzual, CNAIR determină valoarea estimată prin raportare la obiective deja contractate și în raport cu numărul de experți necesar a fi mobilizați pentru elaborarea respectivelor documentații, au transmis reprezentanții instituției la solicitare Digi24.

Compania dă și câteva exemple de de contracte de realizare a unor studii de fezabilitate și proiectare câștigate cu oferte cuprinse între 45 și 57% din valoarea estimată la lansarea licitației, precum cele pentru autostrada A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani, pentru autostrăzile Brașov-Bacău și Târgu Mureș-Târgu Neamț.

Pentru această achizitie publică și-au manifestat interesul 7 operatori economici care au adresat nu număr de 75 solicitări de clarificare, potrivit CNAIR.

Publicitate

Surse: HotNews.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes