Connect with us
Publicitate

Cultural

VIDEO / Culturama, 12 ore de evenimente culturale în centrul Braşovului, dar și în cartiere

Publicat

pe

Publicitate

Din acest weekend, Centrul Cultural Apollonia își deschide oficial porțile, cu scopul declarat de a coagula fenomenul cultural la Brașov, de a aduce împreună comunitatea și de a duce cultura în cartiere.

Pentru a marca acest moment, Centrul Cultural Apollonia organizează în 29 iulie, în parteneriat cu Primăria Brașov, Filarmonica Brașov și Serviciul Public de Administrare Piețe, Culturama, o serie de evenimente dedicate publicului larg. Astfel, timp de 12 ore, brașovenii și turiștii vor putea alege între teatru pentru copii, dansuri populare, folk, cinema, prezentare de carte, ateliere de creație, teatru, jazz&blues și muzică simfonică.

„Centrul Cultural Apollonia este instituția care va pune în practică viziunea pentru cultură a administrației Coliban. Pe 29 iulie, cu ocazia evenimentului Culturama este ziua de naștere, dacă putem să-i spunem așa, a ceea ce înseamnă activitatea Centrului Cultural Apollonia. Va fi un eveniment care, pentru prima oară va duce cultura în cartiere, în cartierele Astra, Tractorul și Răcădău, acolo unde, împreună cu Serviciul Piețe, organizăm târguri volante, unde vom avea un ecran care va transmite evenimentele cele mai importante din centru și unde vom avea o fanfară care va completa această zi”, a precizat Flavia Boghiu.

Centrul Cultural Apollonia este o instituție publică de cultură, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Brașov. Pe lângă organizarea de evenimente, centrul gestionează și infrastructura culturală din proprietatea Municipiului Brașov: Banca de Cultură Apollonia, cinematografele Popular, Astra și Modern, 6 turnuri ale vechii cetăți, catacombele ș.a.).

Publicitate

Directorul acestui centru, pianistul Horia Mihail a prezentat, în fața reprezentanților mass-media, care este rolul pe care și-l asumă această nouă instituție.

„În primul rând, rolul Centrului Cultural Apollonia este de a aduce oamenii împreună, inclusiv cei care lucrează în domeniul cultural. Vorbesc despre instituțiile subordonate Consiliului Local, Consiliului Județean și mediul privat, astfel încât să parcurgem un drum împreună, să comunicăm împreună ceea ce vrem să facem. În afara faptului că vrem să aducem oameni împreună, vrem să aducem mult mai aproape comunitățile, comunitățile de brașoveni. De aceea vrem să mergem către oamenii cu producții culturale care se vor desfășura nu aici, în centru, ci la ei acasă, în cartiere. Mai mult decât atât, vrem să ne organizăm din punct de vedere logistic orașul. Sunt, din păcate, foarte multe  <<conflicte>>, evenimente care se suprapun, în aceeași perioadă de timp sau evenimente care vor să se programeze în același loc, în aceeași perioadă. Încercăm să găsim o variantă de a concentra aceste activități, astfel încât organizatorii de evenimente să știe când este, de exemplu, ocupată Piața Sfatului, nu în ziua spectacolului, ci cu trei zile înainte, două zile după. Ei bine, aceste lucruri sunt foarte, foarte importante. Nu în ultimul rând, încercăm să aducem alt tip de oameni în Brașov, alt tip de turiști. În momentul în care comunici la nivel național că se întâmplă un eveniment important aici, la Brașov, sunt convins, și alte orașe arată acest lucru, vor fi turiști care vor veni special pentru acel eveniment. Aduc plus valoare economică, ei consumă resurse, mănâncă la un restaurant, stau la un hotel, cumpără de la producători locali. Investiția în cultură are beneficii enorme economice, beneficii indirecte și mă bucur că se pare că grupul politicienilor din Brașov înțelege acest lucru, așa că sper că ne așteaptă un viitor destul de bun, din acest punct de vedere”, a explicat Horia Mihail, directorul centrului.

Culturama

Evenimentul care marchează deschiderea acestui centru cultural, CULTURAMA, va avea loc în 29 iulie, începând cu ora 11.00, când cei mici sunt invitați în Piața Brassai, unde Trupa „Mascalzone” va prezenta piesa de teatru pentru copii „Signor Pantalone și Dragostea”. De la ora 12.00, începe călătoria artistică în Turnul alb, unde vizitatorii se vor putea bucura de câte o experiență artistică pe fiecare palier.

De la 12.30, în Piața Sfântul Ioan, încep evenimentele dedicate iubitorilor de folclor, pe scenă vor urca Ansamblul Folcloric Studențesc ,,Junii Brașovului” și ansamblul folcloric ,,Junii Cetății”, din Rupea.

De la 15.00 încep momentele dedicate muzicii folk și cinefililor. Astfel, în zona de lângă Banca de Cultură Apollonia vom avea Folk cu Om bun, iar la Cinema Astra sunteți invitați în lumea fascinantă a filmului.

De la 16.00, într-un dialog despre prietenie, tihnă și cărți, Theodor Paleologu și Carmen Gheorghe vor povesti despre ,,Casa Paleologu”.

De la 17.00, brașovenii și turiștii sunt așteptați în Piața Brassai pentru un spectacol de teatru alternativ, ,,Viața mea din Flori”, iar de la ora 18.00, în zona de la Banca de cultură, sunteți invitați la un spectacol de jazz&blues, cu Soul Serenade&Alexandru Olteanu, după care vă puteți muta în Piața Sf. Ioan, unde începe PopFolklorica, un spectacol cu Ovi&Cazanoi Brothers feat. Sorin Zlat.

Serene – Rachmaninov‘s Artificial Intelligence este concertul simfonic care cu siguranță va atrage atenția, de la ora 20.300, în Piața Sfatului.

SERENE este o pianistă din New York și programator al Snowstorm. Ea va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rachmaninov purtând pe cap coroana Neurosity, care îi va măsura undele cerebrale. Proiecția de pe fundalul scenei va fi realizată de Koto și va reacționa în funcție de ceea ce simte și gândește artista. Orchestra Filarmonicii Brașov va fi dirijată de Andrej Vesel, din Viena.

Seara se va încheia cu Carmina Burana, de Carl Orff, într-o punere în scenă în premieră absolută pe scena culturală brașoveană. Un spectacol muzical multidimensional, însoțit de lasere și lumini inteligente. Interacțiunea inedită a muzicii de inspirație medievală cu show-ul live de lasere face din lucrarea vocal – simfonică renumită pe toate scenele lumii un eveniment pe care nu-l puteți rata! Evenimentul muzical va începe la 21.45, tot în Piața Sfatului.

La Banca de cultură Apollonia, de la 12.00 la 18.00, veți putea participa la atelierele de creație: „Povestea Arinei” – atelier de creații din lemn, DesiguArte, pictură abstractă, Atelier de pictură pe obiecte din sticlă, „Zâna din lână împâslită” atelier de creație, Atelier de croșetat.

Într-un parteneriat cu Serviciul de Administrare Piețe, brașovenii din cartierele Astra (pietonalul de la Uranus), Valea Cetății (Parcul Trandafirilor) și Tractorul (Parcul Tractorul) se vor putea bucura de evenimentele din cadrul Culturama, care vor fi transmise pe ecrane de mari dimensiuni, de muzică de fanfară, dar și de târgurile în cadrul cărora brașovenii își vor putea cumpăra: băuturi răcoritoare, sucuri naturale, siropuri, produse de patiserie, snack-uri, fructe proaspete.

Totodată, iubitorii de cultură pot primi sâmbătă și pașaportul cultural Apollonia. Este vorba despre un concurs cu premii. Cei interesați pot să îl ridice de la Banca de Cultură, iar apoi sunt invitați să participe la un traseu cultural, unde vor primi vize culturale, după care se întorc înainte de extragerea premiilor, care va avea loc înainte de ultimul eveniment din Piața Sfatului, respectiv Carmina Burana. Premiile sunt oferite de către noul Centrul cultural,  Filarmonica Brașov și Opera Brașov. Centrul Cultural Apollonia va oferi acces gratuit pentru un an de zile pentru absolut tot ce se va întâmpla în aici, cât și în celelalte locuri pe care le administrăm. Filarmonica Brașov și Opera Brașov au pus la dispoziție câte trei invitații duble la diverse evenimente.

29 iulie, CULTURAMA - #CulturăToatăZiuaLaBrașov
play-sharp-fill

29 iulie, CULTURAMA - #CulturăToatăZiuaLaBrașov

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes