Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Comuna din judeţul Braşov în care se găsesc nu mai puțin de 5.000 de vaci: „Dacă la prima casă nu e vacă, la următoarea sigur e”

Publicat

pe

Publicitate

Locuitorii comunei brașovene Cața se mândresc cu un număr impresionant de bovine. Crescătorii estimează că efectivul total al localități este de circa 5.000 de vaci, majoritatea de lapte. Cum primul oraș este la o distanță de 50 de kilometri depărtare, oamenii din Cața se bazează pe agricultură pentru a-și asigura un venit, iar Ferencz Jozsef Robert se numără printre micii fermieri care duc mai departe tradiția locului în creșterea vacilor.

Tânărul fermier crește bovine de peste 10 ani, după ce a lucrat o perioadă în afară ca șofer. Drumurile l-au făcut să simtă că ceva special îl atrage acasă, unde și-a intemeiat o exploatație ce numără în prezent 35 de hectare de teren și 30 de vaci de lapte.

Primele vaci, primite ca dar de nuntă

La fel ca mulți crescători din localitate, primele veci deținute de Ferencz Jozsef Robert au fost primite ca dar de nuntă. ”Am început cu cinci vițelușe. Când am făcut nuntă, mi-a dat tata, bunicul, unchiul câte una și am cumpărat eu incă două. Așa am început și, încet, încet am avut și 50, acum am vândut din ele”, spune fermierul care face parte dintr-o asociație locală a gospodarilor, formă asociativă prin care a avut acces la finanțare pentru achiziția de tractoare de utilaje necesare în fermă.

Rasa de vaci care predomină în Cața este Bălțata Românească. Micul fermier deține și un taur cu care montează vacile, iar selecția bovinelor pe care le păstrează o face în funcție de producția de lapte: trebuie să aibă o producție de peste 20 de litri pe lapte pe zi, în lactație. ”Când fată, am și vacă care dă 30 de litri de lapte. Furajăm cu siloz, tărâță, lucernă și fân. Tărâță dau 100 de kilograme pe zi, vreo 34 de kile de siloz, lucernă și fân”, spune Ferencz Jozsef Robert.

Publicitate

Procesatorul și APIA, salvarea micilor crescători din Cața

Laptele produs în gospodăria tânărului fermier este preluat de procesator. Prețul fluctuează pe parcursul unui an: este mai mare iarnă și primăvara scade. Crescătorul spune că nu face nicio afacere, că în sezonul rece e perioadă de fătări, ceea ceea ce împuținează laptele, transmite agrointel.ro

”Noroc cu banii pe care-i mai luăm de la APIA că altfel era foarte greu. Bine, dacă nu faci treaba, nu iei nimic, dar dacă nu aveam banii ăștia foarte greu era. APIA e ajutor mare”, spune Ferencz Jozsef Robert care spune că anul trecut s-a înțeles cu procesatorul pentru lapte la 1,40 lei pe litru, iar acum speră că prețul va urca la doi lei pe litru.

Visul fermierului este să aibă propria lăptărie. Speră să acceseze fonduri pentru investiție, dacă nu, este decis să își finanțeze singur dezvoltarea fermei. ”Avem un bar de care se ocupă mai mult soția, și ne ajută. Barul m-a ajutat, acum eu ajut barul. Eu cu banii din fermă ajut barul. Important e să avem două linii de finanțare – noi avem barul și vacile. Înainte luam bani din bar să supraviețuim, acum eu dau bani la bar – am ajuns acolo”, explică fermierul care are două fiice pe care vrea să le vadă la facultate și apoi să aleagă ele dacă vor să facă agricultură sau să plece la oraș.

Cum arată o zi din viața unui mic crescător de vaci din Cața

Vacile sunt mândria sătenilor din Cața. Este un fel de competiție între gospodari, care are cele mai frumoase animale, care are cea mai verde pășune, cele mai bune utilaje. ”O zi de muncă – dimineață la 6 ne trezim, venim afară și începem furajarea, gunoiul tras afară, dus la câmp, aduc siloz, fân și gata. Mulsul la 6 jumate începem – două ore. Seara tot așa, la 6-6.30, două ore ține mulsul. În fiecare toamnă când laptele e gras, facem caș și telemea pentru noi să avem toată iarna – așa facem în fiecare an – pentru noi. De vânzare nu dar pentru noi da”, a precizat Ferencz Jozsef Robert.

Cum mai toate gospodăriile din Cața au și vaci, laptele este căutat numai pentru oraș și procesare. ”Aici nu e cum e la oraș, să fie aproape fermierii să ducă lapte la abonați. La noi nu. Aici – dacă la prima casă nu e vacă, la următoarea sigur e și atunci suntem obligați să dăm la procesatori laptele. Ferma visurilor mele e tot de lapte – 50 de vaci cu sală de muls, cu curățare automată, furajare în mijloc… Ăsta este idealul meu”, a concluzionat Ferencz Jozsef Robert.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
2 Comentarii

1 Comentariu

 1. Crina

  23 martie, 2024 at 2:25 pm

  Îmi place acest stil de viață.
  Ghinionul a fost că am dat de niște oameni complet nepotriviți care nu au înțeles necesitatea acestui tip de ocupație și aveau în plan doar exploatarea în scopuri financiare.
  Sunt curioasă ce strategii a abordat pentru a se înțelege cu echipa pe care o are sub supraveghere.

 2. ainstain 2

  25 martie, 2024 at 10:24 am

  De fapt se zice ca daca la prima casa nu ierea o vaca, la casa urmatoare ierea doua !
  Da inteleg ca ie mai greu cu zicerile astea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes