Eveniment
VIDEO / Cine sunt cei doi alpinişti care au murit sâmbătă în Bucegi: un cercetător şi prietena sa. S-au prăbuşit peste 700 de metri în prăpastie

O femeie în vârstă de 47 de ani şi prietenul ei, un bărbat în vârstă de 52 de ani, au murit în a doua zi a anului pe unul dintre cele mai periculoase trasee montane din România, Brâna Mare a Morarului, din masivul Bucegi.
Deşi aveau experienţă în escaladă, cei doi au făcut greşeli de începători care le-au adus sfârşitul. S-au avântat într-o zonă extrem de periculoasă, nemarcată, pe vreme rea cu viscol şi ceaţă, fără a folosi corect echipamentul specific unei astfel de ascensiuni,scrie adevarul.ro.
Femeia a fost prima care a căzut în prăpastie, iar partenerul ei se pare că a vrut să-i sară în ajutorul şi a alunecat şi el. N-au avut nicio şansă de supravieţuire. S-au prăbuşit peste 700 de metri în prăpastie, într-o zonă stâncoasă şi acoperită cu straturi instabile de zăpadă îngheţată.
F.D. (47 de ani) şi B. C. (52 de ani), ambii din Bucureşti, au ajuns la Buşteni sâmbătă, 2 ianuarie. Au parcat maşinile în apropierea cabanei Gura Diham şi de aici au pronit pe traseu extrem de dificil incusiv pe timp de vară şi nerecomandat turiştilor iarna. Au ignorat prognoza meteo care anunţa viscol şi ceaţă pe munte şi au urcat spre Brâna Morarului, un traseu de creastă mărginit de hăuri adânci, stâncoase şi cunoscut pentru zecile de victime pe care le-a făcut printre alpinişti cu experienţă şi salvatori montani.
Accidentul s-a produs cu puţin înainte de finalul traseului. Femeia a făcut greşeala fatală să desprindă carabiniera, cel mai probabil pentru a se relaxa, şi atunci se pare că s-ar fi împiedicat în coardă. Partenerul ei de escaladă fost martor la prăbuşire, dar nu a reuşit să intervină la timp. A sunat imediat la Salvamont şi a cerut ajutor de urgenţă.
”A fost sfătuit să rămână pe loc şi să folosească echipamentul de supravieţuire până ce colegii mei vor ajunge la el. Din câte am înţeles a mai sunat un prieten care i-a recomandat la fel, să aştepte echipele de salvare. Nu ştim exact ce s-a întâmplat, dar bănuim că a încercat să coboare să acorde primul ajutor şi a căzut şi el. Au fost greşeli tehnice”, a explicat Claudiu Vasilescu, salvamontist din Buşteni care a participat la acţiunea de recuperare a celor doi turişti.
Salvamontiştii au precizat că sâmbătă vremea nu era deloc favorabilă nici măcar pentru o drumeţie pe un traseu banal dar pentru o escalade pe un astfel de traseu. Ninsese viscolit, zăpada era îngheţată şi aşzată în straturi instabilie, în plus era ceaţă.
”Cei doi au urcat pe un traseu nemarcat şi foarte dificil. Echipament aveau la ei, dar nu ştim dacă şi cum l-au folosit. Noi nu am găsit coarda, nu ştim dacă au fost asiguraţi. Aveau totuşi pioleţi, colţari şi echipament bun, dar nu ştim cum şi dacă au fost folosite. Probabil s-au relaxat prea devreme. Greşeli de de nepermis pe munte”, a precizat unul dintre salvatorii montani.
Cei doi turişti s-au prăbuşit în gol sute de metri, într-o prăpastie stâncoasă, acoperită în mare parte de zăpadă îngheţată. N-au avut nicio şansă de supravieţuire. Rănile provocate în cădere le-au fost fatale ambilor.
Salvamontiştii au intervenit pentru recuperarea cadavrelor în două etape, sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Este doar o formalitate, dar care trebuie respectată în astfel de situaţii.
Bărbatul mort în Bucegi era unul dintre inginerii electronişti de top ai României şi era cercetător la Universitatea din Tampere, Finlanda. Partenera lui de escaladă era de fel din judeţul Ilfov.
Valea Morarului şi Valea Cerbului sunt zonele cele mai periculoase din Bucegi şi sunt ”călcate” în special de alpinişti cu experienţă şi foarte bine echipaţi. Traseele, nemarcate, nu sunt recomandate pe timpul iernii, dar asta nu înseamnă că turiştii cu sau fără expierienţă le evită. De-a lungul anilor au fost zeci de accidente mortale aici, multe dintre ele provocate de avalanşe. În decembrie 2018, doi turişti au murit luaţi de avalanşă în Valea Morarului, iar în 2004, în aceeaşi zonă, s-a produs cea mai mare tragedie din Bucegi. Cinci alpinişti profesionişti, printre care doi salvatori montani din Zărneşti şi un militar de la batalionul de vănători de munte din Predeal, şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă. Toţi făceau parte dintr-un grup de sportivi care participau la un concurs de schi-alpinism.
În ciuda avertismentelor venite din partea salvamontiştilor turişii nu renunţă la ascensiunile pe creastă nici măcar în condiţii de vreme neprielnică. Sunt zilnic zeci de apeluri venite din partea montaniarzilor rătăciţi sau rămaşi blocaţi între stânci, mulţi dintre ei neechipaţi pentru temperaturi negative. Cea mai mare greşeală pe care o fac amatorii de trasee montane este că se folosesc de informaţii eronate găsite pe internet, hărţi greşite, abordează trasee nemarcate şi ignoră sfatul salvamontiştilor.
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov sunt în grafic. Imagini de la construcţia celei mai mari săli de sport din România
-
Economicacum 2 zile
Un proiect în valoare de 70 de milioane de euro va fi construit în Poiana Brașov: „Va fi unul dintre cele mai prestigioase din estul Europei. 75 de proprietăți, reședințe de lux concepute la cele mai înalte standarde”
-
Evenimentacum 2 zile
Trafic blocat pe DN 73, Pitești – Brașov. O conductă de gaze a fost spartă de un utilaj
-
Socialacum 2 zile
Angajații nemulțumiți de directorul Teatrului „Sică Alexandrescu” Brașov sunt susținuți de sindicatul independent al salariaților din instituția de cultură. Oamenii vor să oprească presupusurile abuzuri ale conducerii
-
Socialacum 2 zile
Lucrări ample pe calea ferată. 30 de șantiere au fost deschise pe rețeaua feroviară din Brașov și alte șase regionale ale CFR
-
Evenimentacum o zi
Cine sunt cei doi tineri din Holbav care au murit după ce s-au lovit violent cu motocicletele. Pe amândoi îi chema George, erau prieteni de mici, aveau povești de viață similare, iubeau motoarele, iar acum și-au găsit sfârșitul împreună
-
Evenimentacum 2 zile
1.700 de milirari români, dar şi din SUA, Marea Britanie, Franța și Republica Moldova, la un exerciţiu în Poligonul Grohotiş, de lângă Săcele