Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Cei șase suspecți din dosarul „Mită la școlile de șoferi” vor fi cercetați sub control judiciar. Cum erau ajutați candidații în timpul examenelor teoretice

Publicat

pe

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au decis să îi cerceteze sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile pe cei șase suspecți în dosarul „Mită la școlile de șoferi”. Este vorba despre 2 recrutori, care erau și instructori, un recrutor care este fost beneficiar al al serviciilor ilegale ale școlilor de șoferi și încă 3 sufleori.

Publicitate

Deși faptele de care sunt acuzați suspecții sunt extrem de grave, anchetatorii nu au adunat suficiente probe cu care să îi poată duce în fața unei instanțe de judecată cu propunere de arestare preventivă. Dar ancheta continuă și în funcție de ce vor mai descoperi procurorii, este posibil ca măsura controlului judiciar să fie schimbată.

Șefii a trei școli de șoferi din Purcăreni, Săcele și Codlea sunt acuzați că ar fi constituit un grup infracțional organizat care era specializat în fraudarea examenelor teoretice pentru obținerea permisului auto. Ei au pus la cale un plan elaborat prin care au recrutat 8 persoane obișnuite care să îi ajute pe candidații care dădeau șpăgi uriașe la testele grilă din timpul examenelor.

Procurorii i-au denumit sufleori pe cei care ofereau răspunsurile corecte candidaților reali. Ei ar fi fost recrutați chiar de șefii școlilor de șoferi. Aceștia cunoșteau foarte bine legislația rutieră, unii dintre ei fiind chiar șoferi care se înscriau la examen pentru obținerea unei categorii superioare. Înainte de examene, sufleorii erau instruiți să ofere răspunsurile corecte, iar apoi să pice intenționat examenul lor pentru a putea lua parte la alte sesiuni unde să ajute candidați care au dat mită.

Publicitate

„Sufleorii citeau de pe ecranul celuilalt întrebarea și dădeau răspunsul corect pe panoul dumnealui, iar beneficiarul trăgea cu ochiul și vedea acel răspuns și îl bifa. Sufleorul pica examenul, că asta era ideea, pentru a putea să îl repete de cât mai multe ori. Sufleorii dăduseră de foarte multe ori acest examen, în primul rând, și cunoșteau răspunsurile foarte bine. Erau mulți dintre ei posesori de permis de conducere, dar erau înscriși pentru categorii superioare”, a declarat Adrian Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Afacerea ilegală a mers ca unsă timp de 7 ani, adică din anul 2013 până în 2020. Membrii rețelei primeau între 2.500 și 5.000 de euro de la fiecare candidat care era ajutat în timpul examenului teoretic. Anchetatorii spun că un sufleor ajuta între 10 și 60 de candidați fiecare, ceea ce înseamnă că aproximativ 500 de șoferi au primit ilegal permisul de conducere.

După ce anchetatorii au făcut descinderi în județele Brașov și Galați, cei șase suspecți din dosar au fost reținuți și audiați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Ei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, cumpărare și trafic de influență. Ancheta ar putea fi extinsa, pentru ca procurorii sa afle daca s-au fraudat si examenele de traseu.

Frauda examen auto

Frauda examen auto

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes