Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Atâta i-a dus mintea. Trei muncitori din Neamț au scos din bârlog 4 pui de urs și i-au aruncat în zăpadă

Publicat

pe

Patru pui de urs sunt luați de undeva, din pădure, și aruncați într-un alt loc, în zăpadă.

Presa locală din Piatra Neamț, care a relatat acest incident, spune că probabil este vorba de muncitori de la exploatarea forestieră.

Imaginile filmate cu telefonul mobil îi arată pe doi dintre muncitori, ținând fiecare câte doi pui de urs în mâini. Aceștia urcă o pantă și, odată ajunși în vârf, verifică sexul animalelor.

„Două ursoaice și doi urși”, se aude unul dintre indivizi.

Publicitate

Publicația ziardepiatraneamt.ro menționează că filmarea este trimisă din zona Bicazu Ardelean, județul Neamț, însă nu este datată.

Poliția a fost sesizată în privința persoanei care a realizat filmarea

Publicația a semnalat că, dincolo de cruzimea de a lua și abandona în zăpadă micuțele animale neajutorate, bărbații din videoclip dau dovadă de o rară inconștiență și se expun pericolului de a fi atacați de ursoaică.

Conform sursei citate, într-o astfel de situație, în care sunt întâlnite animale sălbatice în pădure, nu trebuie interacționat cu ele, ci trebuie apelat la numărul de urgență 112 sau la Ocolul Silvic Local.

Actualizare:

Ministrul Mediului a declarat că incidentul s-a petrecut în Harghita, nu în Neamț cum s-a crezut inițial. Cei patru bărbați care au scos brutal din bârlog puii de urs sunt din județul Neamț, dar lucrează într-o exploatație forestieră în Harghita, pentru un ocol silvic privat. Agresorii urmează să fie duși la poliție pentru a fi audiați. Aceștia riscă închisoarea.

„În cursul dimineţii de astăzi (vineri-n.r.), IPJ Neamţ a fost sesizat cu privire la acest incident. Din primele verificări s-a constatat că evenimentul a avut loc pe teritoriul judeţului Harghita, cazul a fost predat la IPJ Harghita”, a spus Tanczos Barna, la Digi24.

„Sunt bărbați cu vârstă între 35 și 51 de ani. S-a întocmit dosar penal în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Încadrarea juridică pare să fie sub incidența legii 205/2004, vorbim de schingiuirea sau rănirea animalelor, e vorba și de OUG 57/2007 care se referă la protecția animalelor.

În cazul de față poate fi vorba de perturbarea intenționată în cursul perioadei de hibernare sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă. Ei riscă inclusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță.

Noi luăm măsurile care se impun în efectuarea actelor premergătoare, dar vorbim de două posibile infracțiuni săvârșite în această cauză, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea, repet, dacă instanța va decide în acest sens” a transmis Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, la Digi24.

Ursuleții ar putea ajunge în rezervația din Zărnești

Asociația Milioane de Prieteni, care deține sanctuarul urșilor din Zărnești, județul Brașov, s-a oferit deja să preia puii de urs, dacă aceștia vor fi găsiți.

Clipul video cu puii de urs bruscați i-a șocat pe reprezentanții ONG-ului.

„Mi se pare ireal. Cine face așa ceva are o minte bolnavă, eu altă explicație nu am. Nu văd cum ar fi putut fi scoși din bârlog puii de urs fără mamă. Ursoaica nu își lasă puii așa, mai ales când sunt atât de mici. Este foarte probabil ca ea să fie deja moartă”, a explicat pentru Libertatea Paula Ciotloș, vicepreședinta Asociației Milioane de Prieteni.

ATENȚIE! Persoanele din imagini folosesc limbaj explicit!

video
play-sharp-fill
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes