Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Societatea civilă se implică. Arhitecţi şi ingineri specialiști în construcții fac parte acum din Comisia de Urbanism a Primăriei

Publicitate

Publicat

pe

În urma proceduri de selecție, șase brașoveni au fost selectați pentru a face parte din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), ca reprezentanți ai societății civile, fiecare pentru un mandat de 3 luni de zile.

Publicitate

,,În urma procesului de selecție, 20 de aplicanți și-au manifestat intenția de a face parte din Comisia Tehnică de Urbanism și Arhitectură a orașului Brașov. Dintre aceștia, șase au fost selectați. Aceștia vor ocupa pe rând, în mandate de câte trei luni, această poziție. Vor avea drept de vot, fiind o premieră pentru municipiul Brașov faptul că un loc în comisie îi revine societății civile. Celorlalți aplicanți, care nu vor face parte din comisie, li se va oferi posibilitatea de a face parte din grupuri de lucru, dacă vor găsi domenii de interes pentru ei. Felul în care se iau deciziile legate de cum va arăta orașul nostru trebuie să aibă de-a face cu specialiști și cu felul în care comunitatea își dorește să arate orașul. De aceea Comisia Tehnică este acum compusă din specialiști, de la Ordinul Arhitecților din România, de la Registrul Urbaniștilor din România, precum și reprezentantul societății civile”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cei 6 reprezentanți ai societății civile au profesii diferite: trei arhitecți (dintre care un doctor în urbanism, un specialist în monumente istorice), doi ingineri specialiști în construcții civile (unul specializat și în monumente istorice) și chiar un psiholog.

Mandatele celor 6 vor acoperi următoarele perioade: martie – iunie 2021, iunie – septembrie 2021, septembrie-decembrie 2021, decembrie 2021 – martie 2022, martie – iunie 2022, iunie – septembrie 2022.

Publicitate

Reprezentantul societății civile, alături de ceilalți membri ai comisiei, va avea, conform Regulamentului CTATU, următoarele atribuţii:

 • analizează documentaţiile de amenajare a teritoriului sau documentaţiile de urbanism (PUZ şi PUD), precum şi studiile de fundamentare sau cercetare și în vederea emiterii avizului arhitectului şef;

 • analizează studiile şi documentaţiile de urbanism întocmite din lista de proiecte aprobată de consiliul local în etapele prevăzute prin contractele de proiectare (aviz preliminar, aviz de consultare, aviz de principiu, după caz);

 • poate semnala disfuncţionalităţile apărute în structura urbană (incompatibilităţi funcţionale, agresarea cadrului natural, alterarea esteticii urbane, a morfologiei spaţiale, afectarea patrimoniului construit etc.) şi face propuneri de întocmire a unor documentaţii care să conducă la diminuarea sau înlăturarea acestora.

 • Analizează, la solicitarea altor compartimente din Primăria Municipiului Braşov, documentaţii specifice

Conform prevederilor articolului 37 din Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (1), în scopul îmbunătăţirii calităţii deciziei referitoare la dezvoltarea spaţială durabilă, în coordonarea Primarului Municipiului Braşov, se constituie Comisia Tehnică de Amenajarea a Teritoriului şi Urbanism (CTATU).

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism este organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea tehnică a avizului Arhitectului-şef al Municipiului Braşov.

Componența CTATU – 12 membri, dintre care:

 • ­­5 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita

 • 2 membri ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Brașov- Covasna- Harghita și membri ai Registrului Urbaniștilor din România

 • Arhitectul Șef al Municipiului Brașov

 • Șef Serviciu Autorizări în Construcții

 • Șef Serviciu Amenajarea Teritoriului și Gestiune Date Urbane

 • Șef Serviciu Administrarea Patrimoniu și Urbanism Comercial

 • Un reprezentant al societății civile.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes