Connect with us
Publicitate

Prima pagină

VIDEO / Aparatura necesară spitalului ATI Covid de la Braşov, asigurată de Guvern

Publicat

pe

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a purtat discuţii cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, pe tema dotării spitalului modular ATI destinat bolnavilor de COVID, pe care administraţia judeţeană îl construieşte în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Preşedintele CJ a primit asigurări că Guvernul va sprijini acest proiect prin alocarea aparaturii şi echipamentelor necesare pentru cele 28 de paturi de terapie intensivă din cadrul viitorului spital modular. Este vorba despre ventilatoare mecanice, monitoare, infuzomate, injectomate şi toate celelalte aparate fără de care secţia de terapie intensivă nu poate funcţiona, echipamente greu de găsit pe piaţă în această perioadă dificilă de criză sanitară, dar şi extrem de costisitoare. Practic, dotarea unui singur pat de ATI costă 70 de mii de euro, astfel că pentru spitalul modular braşovean este nevoie de echipamente în valoare totală de 1.960.000 de euro.

Totodată, secretarul de stat Raed Arafat şi-a exprimat intenţia de la veni la Braşov, în cursul zilei de mâine, pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrărilor şi a evalua atât necesităţile concrete de dotări, cât şi găsirea unei soluţii în privinţa alocării de personal medical specializat care să deservească cele 28 de paturi ATI.

„Suntem printre puţinele administraţii publice din România care ne-am asumat demersul de a finanţa şi construi un spital modular de ATI destinat pacienţilor cu forme grave de COVID. Le mulţumim şi pe această cale partenerilor noştri, Fundaţia Hera şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă, care ne-au pus la dispoziţie cu titlu gratuit proiectul spitalului modular. Avem încredere că până la sfârşitul lunii vom putea da în funcţiune această secţie de terapie intensivă extrem de necesară pacienţilor care se luptă cu forme grave de boală.

Publicitate

Termenul de finalizare a construcţiei este 21 august. De asemenea, sperăm să găsim specialiştii care să lucreze în spitalul modular, ştiut fiind faptul că potrivit normativelor în vigoare, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal specializat este de 18 medici, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/îngrijitoare şi 3 brancardieri”, spune preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea.

„Acest spital modular reprezintă un mare plus pentru sistemul medical braşovean. El va face ca pe viitor să nu mai avem probleme în privinţa disponibilităţii paturilor ATI la nivelul judeţului Braşov. După ce vom depăşi această criză sanitară, funcţionalitatea spitalului modular va putea fi schimbată, în funcţie de necesităţile noastre. Sperăm ca după 21 august, graţie sprijinului guvernamental, să-l putem dota cu tot ce este necesar, iar din septembrie să-l avem pe deplin funcţional”, afirmă managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi.

De menţionat este faptul că pe lângă demersurile realizate la guvern pentru dotarea spitalului modular, administraţia judeţeană pregăteşte un proiect pentru accesarea de fonduri europene.

Construcţia spitalului modular – ca secţie exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este finanţată din bugetul Consiliului Judeţean, care a alocat cu această destinaţie 11.976.260 lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes