Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Allen Coliban, prima discuție oficială cu BERD și MS despre viitorul spital regional. Care au fost temele abordate

Publicat

pe

Publicitate

Primarul Allen Coliban a avut astăzi o întâlnire, on line, cu reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai BERD (inclusiv experții care lucrează la studiul de fezabilitate), având ca temă stadiul pregătirii documentației pentru viitorul spital regional.

Două dintre temele abordate de primar în cadrul acestei întâlniri sunt cele referitoare la spitalele care vor fi închise odată cu deschiderea noului spital, precum și numărul de paturi pe care le va avea acest spital. Allen Coliban a făcut și o paralelă cu proiectul spitalului de la Sibiu, care, la un număr mai mic de locuitori, are aproximativ același număr de paturi ca și propunerea pentru spitalul din Brașov. Primarul Coliban le-a spus participanților la întâlnire că în următoarele două săptămâni va trebui luată o decizie cu privire la cele două teme, astfel încât proiectul să nu aibă întârzieri.

„Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la această discuție. Pentru mine este prima dată când particip la o discuție cu toate cele trei părți implicate. Trebuie să decidem asupra câtorva lucruri, unele dintre ele privesc aspecte tehnice, altele sunt mai mult sau mai puțin decizii politice. Cel mai probabil, noi, reprezentanții administrației publice, va trebui să avem o întâlnire separată cu Ministerul Sănătății, pentru a discuta o serie de decizii ce trebuie luate în perioada următoare.

Eu sunt cel mai nou participant în această discuție, dar am colectat o serie de opinii și unele dintre acestea consideră că discuția despre închiderea Spitalului Județean de Urgență, cu toate clădirile/secțiile care fac parte din el, nu ar fi cea mai bună variantă. Maternitatea și Spitalul de Pediatrie, de exemplu, au avut o serie de investiții majore în ultimii ani, și dacă privim în perspectiva unui sistem spitalicesc modern în 2030 și mai departe, în proiectul actual ele două urmează să se regăsească în noua clădire. Deci, în discuția despre numărul de paturi, văd două subiecte ce trebuie abordate. Unul este care sunt exact spitalele care urmează a fi închise, și sunt de acord că acesta este un subiect foarte important, mai ales pentru că trebuie să luăm o decizie foarte repede.

Publicitate

Cel de-al doilea ar fi calculul din spatele stabilirii numărului de paturi din viitorul spital. Mă uit la diferite cifre și nu prea înțeleg această matematică din spatele lor. De exemplu, în comparație cu proiectul spitalului ce urmează a fi construit la Sibiu, care mi se pare destul de asemănător cu cel de la Brașov din anumite puncte de vedere, și la o populație de 375.000 de locuitori, ei construiesc un spital de 805 paturi, dintre care 185 sunt pentru copii. Dar noi vorbim despre Brașov, care este un județ aproape dublu ca număr de locuitori, și vorbim și de un bazin de populație care depășește 1 milion de persoane, și noi avem cam același număr de paturi, în jur de 800-900.

Este un lucru cu care îmi este foarte greu să fiu de acord, pentru că, pe baza bazinului de populație și influență zonală, precum și ținând cont că Brașovul este cel mai important oraș turistic al țării, dacă lăsăm deoparte Bucureștiul, nu înțeleg cum s-au făcut calculele pentru stabilirea numărului de paturi. De aceea cred că acesta este un alt subiect asupra căruia trebuie să discutăm și să hotărâm foarte repede, în cel mult o săptămână sau două. Și acum mă adresez reprezentanților Ministerului Sănătăți: cu toții trebuie să avem această discuție la nivel politic și de strategie națională despre dezvoltarea sistemului spitalicesc în fiecare regiune.

Sunt deschis ambelor discuții și ar dori să aud mai multe argumente și mai multe cifre care să susțină ambele dimensiuni. Deci, în concluzie, numărul de paturi și matematica din spatele acestui număr și care sunt spitalele pe care trebuie să le închidem la Brașov sunt subiectele pe care le consider prioritare”, a precizat primarul Allen Coliban, în cadrul întâlnirii.

Reamintim că, la sfârșitul lunii iulie, Ministrul Sănătății a aprobat Ordinul nr. 1.355 din 31 iulie 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.765/2006 privind arondarea județelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socioeconomică din care fac parte, precum și distanțele aeriene și terestre dintre un spital județean și un anumit centru regional. Potrivit actului normativ, spitalele din județele Mureș, Alba și Sibiu sunt arondate centrului universitar Târgu Mureș, respectiv unităților sanitare regionale de tip IA și IB din acest centru, iar spitalele din județele Harghita, Covasna și Brașov sunt arondate Centrului Universitar Brașov, respectiv unităților sanitare regionale de tip IA și IB din acest centru”.

Anul trecut, Primăria Brașov și BERD au semnat acordul de asistență tehnică pentru construcția Spitalului Regional Brașov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea municipiului este de 250.000 de euro. În baza acestui acord de finanțare, BERD a desemnat un consorțiu de firme care să elaboreze studiul de fezabilitate și documentația necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brașov. Consorțiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL, un consorțiu cu experiență în construcția a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea. Studiul trebuie predat cel târziu la începutul anului viitor.

video
play-sharp-fill
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes