Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / 224.000 de curcani vor fi sacrificați din cauza celor 3 focare de gripă aviară care au fost confirmate la Codlea. Unii localnici cred că virusul nu este real

Publicat

pe

Publicitate

Alerta sanitară continuă, în județul Brașov, după ce autoritățile au descoperit 3 focare de gripă aviară, la ferme de creștere a păsărilor din Codlea. 224.000 de curcani vor fi sacrificați la ferma celui mai mare producător de carne de acest tip, din România.

Imaginile filmate din dronă arată dimensiunea dezastrului sanitar. La câteva sute de metri de fermele de curcani, excavatoarele au săpat gropi uriașe unde sunt aruncate leșurile păsărilor. Se lucrează la foc continuu încă din weekend, atunci când a fost descoperit primul focar.

Aviara Codlea
play-sharp-fill

Aviara Codlea

„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea și din Dumbrăvița. Neștiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanșării, s-au făcut analize și s-au luat probe și de la celelalte ferme de pe platformă și rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate și îngropate”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

Publicitate

Încă de la descoperirea primului focar, autoritățile au luat măsuri pentru a limita răspândirea virusului. Accesul pe platforma industrială unde funcționează fermele de curcani este restricționat. Mașinile care intră și ies din acest perimetru sunt dezinfectate cu substanțe speciale.

În zonă funcționează nouă exploatații de păsări, dar testele făcute de medicii sanitar-veterinari au arătat existența virusului doar la curcani. Pentru celelalte înaripate rezultatele au fost negative. Surse din anchetă spun că de vină pentru această situație ar putea fi puii de curcan aduși din Ungaria. Această situație s-a mai repetat în țara noastră, în urmă cu câțiva ani. Oamenii care locuiesc în apropierea fermelor se tem că istoria se va repeta.

„Am în curte șase găini ouătoare. Îmi e teamă că mi-ar putea lua păsările, e posibil, cum să nu. Rândul trecut așa au făcut. Am avut 15, le-au luat și nu m-a despăgubit nimeni”, povestește o localnică

Alții, în schimb, nu cred nici în ruptul capului că virusul ar fi real.

„Dacă e real, de ce nu mor porumbeii, de ce nu mor ciorile? Astea de ce nu mor?”, se întreabă un cioban din zonă.

„Mi se pare că așa a fost și cu gripa aviară și cu gripa porcină. Cred că pleacă de la Guvern, de la alte chestii. Eu cred că nu e real”, mai spune un localnic.

Ancheta sanitar-veterinară continuă pentru că autoritățile trebuie să stabilească cu exactitate cauza izbucnirii acestor focare de gripă aviară. Detalii despre acest caz puteți citi AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes