Connect with us
Publicitate

Administrație

Vidanjele, urmărite prin satelit pentru a preîntâmpina deversarea ilegală a apelor uzate. PROIECT

Publicat

pe

Parlamentarii propun dotarea vidanjelor operatorilor economici cu sisteme de urmărire satelitară prin GPS, astfel încât autoritățile să poată realiza în timp real trasabilitatea deplasării şi deversării apelor uzate.

Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri pentru protecția mediului a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 septembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, pentru a preîntâmpina deversarea apelor uzate în ape subterane, supraterane sau în alte spaţii care prejudiciază calitatea apelor/mediului – fenomen larg răspândit în România, se propune completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

Astfel, operatorii economici care furnizează servicii de vidanjare vor fi obligați să se doteze cu sisteme de urmărire satelitară de tip GPS, astfel încât autoritatea de mediu competentă să poată realiza în timp real trasabilitatea deplasării şi deversării apelor uzate.

Publicitate

Operatorii economici care prestează servicii de vidanjare se vor conforma noii obligaţii, cu ocazia autorizării/reautorizării de mediu.

De asemenea, operatorii vor fi obligaţi să păstreze pentru minimum 6 luni istoricul datelor privind manipularea apelor uzate şi deversate prin vidanjare.

În vederea asigurării conformării la noile prevederi, iniţiativa legislativă introduce sancţiunea contravenţională – amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice pentru nerespectarea obligaţiei de asigurare a trasabilităţii şi de menţinere a istoricului datelor de tip GPS.

De asemenea, pentru deversarea apelor uzate, substanţelor petroliere sau periculoase, apelor care conţin substanţe periculoase, în apele de suprafaţă sau subterane sau în alte spaţii decât cele autorizate se propune pe lângă sancţiunea principală – amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice complementară – confiscarea mijlocului de transport sau a instalaţiei destinat/ă sau folosit/ă la săvârşirea faptei.

sursa: senat.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes