Connect with us
Publicitate

Eveniment

Victor Socaciu va fi declarat Cetățean de Onoare Post-Mortem al Brașovului, sâmbătă, la „Banca de Cultura Apollonia”

Publicat

pe

Publicitate

Sâmbăta viitoare, în data de 14 ianuarie, evenimentul intitulat „Banca de poezie și folk” va avea loc la „Banca de Cultura Apollonia” din strada Republicii din Brasov, începând cu ora 13:00. În prima parte a evenimentului, folkistul brașovean Victor Socaciu va fi onorat post mortem cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Brașov, într-un spectacol de muzică folk. Momentul va fi urmat de lansarea unei cărți, apoi de un recital de pian și o expoziție de pictură. Programul evenimentului este următorul:

Ora 13:00 – Eveniment organizat în memoria lui Victor Socaciu.
– Dan Puric va susține un discurs;
– Momente de muzică folk: Catălin Stepa, Cristian Buică, Sorina Bloj, Angela Marieșiu, Majay Gyozo, Vali Petcu;
– Primarul Allen Coliban va acorda titlul de Cetățean de Onoare al Mun. Brașov, post mortem, artistului Victor Socaciu.

Ora 15:30 – Banca de poezie și folk:
– Lansarea volumului de poezii „Mi-am dat sufletul degeaba” de către poeta Adriana Flavia Szabo;
– Expoziție de pictură de Adriana Flavia Szabo;
– Recital de pian susținut de Horia Mihail;
– Prezentări de cărți și recitări de poezii ale unor poeți contemporani: Ioan Pop din Bistrița, Violeta P

Cine a fost Victor Socaciu

Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator şi producător de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti din România, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Braşov. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Braşov, iar în 1969 a urmat cursurile de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa prof. Teodor Martinescu. În 1978 a absolvit Facultatea de Electromecanică din Universitatea Braşov, cu diplomă de inginer. A fost, de asemenea, absolvent al Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai” – masterat în „Management în politică” (2007).

Publicitate

Victor Socaciu a debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian. Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului „Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk (Trenul, Ţinta, Între bine şi rău, Sub scutul amurgului) s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.

În 1975, Victor Socaciu debutează la radio cu piesa „Nălucile amintirilor”, iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa „Oltule”. A fost membru al Cenaclului „Flacăra” din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului” (1983-1985).

Victor Socaciu a fost producător, de-a lungul timpului, al unor festivaluri de gen precum Festivalul Naţional – Concurs de muzică folk „Om bun” (din 1991), Festivalul Naţional – Concurs „Cântecul de dragoste” (în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Televiziunea Română şi Radio România Actualităţi), Festivalul „Country music”, al altor numeroase evenimente cultural-artistice, precum şi iniţiator şi producător al proiectului „Romanian Golden Art”.

A fost membru, din anul 2002, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România și a semnat peste 300 de cântece declarate la UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturilor de Autor).

A obţinut numeroase premii în domeniul muzical, iar în perioada 2018- 2020, a participat, împreună cu Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru, la numeroase concerte în ţară din seria „Folk de colecţie”.

Victor Socaciu a fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008-2012, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 28 Mureş, colegiul uninominal nr.4, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator, din partea Partidului Social Democrat. Pe perioada amintitei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, precum şi membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989, potrivit site-ului www.cdep.ro.

Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 cu brevet conferit de Preşedinţia României în 1995, conform www.cdep.ro, Victor Socaciu a fost numit în ianuarie 2013 în funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. În perioada 2014-2017, Victor Socaciu a fost consul general, şef al Consulatului General al României la Montreal, Canada.

În 2002, Ministerul Culturii i-a acordat Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc, iar în 2004 preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, scrie Agerpres.

Victor Socaciu a murit în 21 decembrie 2021, la vârsta de 68 de ani.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes