Connect with us
Publicitate

Social

Veteran de război, învăţător, patriot – făgărăşeanul Gheorghe Punduş a aniversat 100 de ani

Publicat

pe

Făgărășeanul Gheorghe Prunduș, veteran de război și fost învățător, a împlinit astăzi 100 de ani. În semn de respect pentru devotamentul său față de țară și implicarea în dezvoltarea comunității locale, reprezentanții Primăriei Făgăraș și cei ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război l-au vizitat și i-au oferit diplome și plachete onorifice.

Învățătorul Gheorghe Prunduș s-a născut în urmă cu un secol, în 16 iulie 1920, în comuna Cășeiu din județul Someș – actualul Cluj. Absolvent al Școlii Normale de Învățători, în 1941 a fost încorporat în Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuș, apoi s-a perfecționat la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș. Un an mai târziu, a fost avansat și trimis la Batalionul 103 Munte, de unde a plecat pe front, în Moldova. Împreună cu unitatea, a participat la luptele de rezistenţă până la primirea ordinului de retragere.

La 6 ianuarie 1945, în timpul luptelor din Munții Bukk pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, a fost rănit de „glonte” și spitalizat. Pentru curajul său a fost decorat cu  Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară clasa a 2-a, cu frunze de stejar”. În decursul anilor, pentru activitatea sa a fost avansat onorific până la gradul de colonel în retragere.

În luna mai a aceluiași an, s-a întors la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș unde a cunoscut-o pe cea care urma să-i devină soție pentru tot restul vieții. După ce s-a sfârșit Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Prunduș a fost decorat cu Ordinul „Steaua Republicii clasa a 5-a” și alte 4 medalii.

Publicitate

A devenit, apoi, cadru didactic și și-a dedicat întreaga viață profesională copiilor făgărășeni. Învățătorul s-a evidențiat permanent prin acțiuni sociale și prin promovarea patriotismului în rândul tinerilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes