Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Vestitorii primăverii încep să vină în România. Prima barză din județul Covasna a ajuns la cuibul său din satul Bicfalău

Publicat

pe

sursa foto: covasnamedia.ro
Publicitate

Este bucurie mare pentru localnicii din satul Bicfalău pentru că cel mai așteptat musafir al lor a ajuns în sat. Este vorba despre prima barză care ajunge în județul Covasna, în fiecare an, la începutul lunii martie. Acest exemplar care a aterizat în cuibul său este un mascul care timp de șase ani și-a petrecut sezonul cald în același loc.

Potrivit covasnamedia.ro, sosirea berzei a fost semnalată de Korodi Mihály, colaborator al Asociației „Rara Avis” din Sfântu Gheorghe. Președintelui asociației spune că în Covasna, în momentul de față, există 320 de cuiburi de berze. Reprezentanții „Rara Avis” depun anual proiecte de amenajare a unor suporturi pentru cuiburi.

„Prima barză a sosit tot la Bicfalău. De șase ani de zile, între 3 și 8 martie, în același cuib, ajunge acasă prima barză din județ. Avem mai multe proiecte, în fiecare an punem suporturi pentru cuiburi. Anul trecut am pus pentru șase cuiburi, trei în Ilieni și trei în Valea Crișului. Colaborăm cu primăriile și, când câștigăm un proiect, avem sprijinul lor ca suporturile să ajungă la locul potrivit. La noi a crescut populația, avem nevoie de mult mai multe cuiburi în județ, dar încet, încet, în fiecare an reușim să punem câte cinci sau șase. Avem în total 320 de cuiburi. În ultimii zece ani am pus 70”, a declarat președintele asociației „Rara Avis”, Kelemen László, citat de aceeași sursă.

Asociația are în fiecare sat câte un membru care oferă informații, nu numai despre berze, ci și despre alte păsări, și ține astfel o evidență a lor. Anul trecut, aceeași barză a ajuns, prima în județ, pe 7 martie în cuibul ei din Bicfalău.

Publicitate

Confecționarea celor șase suporturi metalice destinate cuiburilor de berze montate anul trecut a fost posibilă datorită unui proiect prin care Consiliul Județean Covasna a contribuit cu suma de 5.000 de lei, firma Bertis SRL cu 2.000 de lei, aportul propriu al asociației „Rara Avis” fiind de 500 de lei și manopera.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes