Connect with us
Publicitate

Util

Veşti bune pentru iubitorii de natură. Traseele montane din jurul Braşovului vor fi reabilitate

Publicat

pe

Asociația Bun-Simț și Atitudine Civică a lansat ieri la Brașov proiectul „Trasee de Bun-Simț Turistic în jurul Braşovului”.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Serviciul Local Agrement și Parking Salvamont Brașov și presupune reabilitarea principalelor trasee turistice montane de pe Masivul Tâmpa și Postăvarul.

Aria de competență a Serviciului Public Local Salvamont, Agrement și Parking se întinde pe întreaga suprafață a municipiului Brașov, însumând peste 6700 ha de pădure și gol alpin. Această suprafață este brăzdată de aproximativ 26 de poteci turistice însumând cca. 150 de km.

Proiectul realizat împreună cu Serviciul Public Local Brașov, Agrement și Parking are două componente: Refacerea și reabilitarea a 18 trasee turistice omologate și Refacerea infrastructurii de siguranță de pe traseul turistic din zona Vârfului Tâmpa.

Publicitate

În cadrul proiectului, vor se vor realiza acțiuni de consolidare a potecilor, refacerea marcajelor deteriorate, înlocuirea stâlpilor lipsă și săgeților indicatoare și eliberarea potecilor de arborii căzuți pe perioada iernii.

Traseele sunt următoarele: 

 • 1. Pietrele lui Solomon – Drumul Vechi – Restaurant Capra
 • 2. Pietrele lui Solomon – Poiana Drester – Poiana Trei Fetițe
 • 3. Pietrele lui Solomon – Dr Lui Gunesh – Vl. Sticlăriei – Cab Aviatori
 • 4. Restaurantul Capra Neagra – Lupului – Cabana Postăvarul
 • 5. Poiana Brașov – Vanga Mica – Cabana Postăvarul
 • 6. Poiana Brașov – Vanga Mare – Groapa de Aur
 • 7. Poiana Ruia – Lamba – Timisu de Jos
 • 8. Brașov – Crucea M – Fanatanita – Stechil
 • 9. Drumul Serpentinelor
 • 10. Treptele lui Gabony
 • 11. Bastionul Țesătorilor – Șaua Tâmpei – Stechil – Crucurul Mare – Poiana Ruia Postăvarul
 • 12. Dobrogeanu Gherea – Vl. Cu apa – Poiana Brașov
 • 13. Pietrele lui Solomon – Valea Dracului
 • 14. Dârste – VF. Crucurul Mae
 • 15. Vl. Cetății – Kermen – Culmea Crucur
 • 16. Poiana Brașov – Râpa lui Smautz – Drester – Pesterea de Lapte – Pârtia Bradul
 • 17. Poiana Brașov – Vl. Lunga – Poiana Cerbului
 • 18. Livada Poștei – Stejărișul Mare – Cabana Junilor

De asemenea, la bazele Salvamont Bradul și Postăvarul vor fi montate două panouri cu hărțile Masivului Postăvarul .

Refacerea infrastructurii de siguranță de pe traseul turistic din zona Vârfului Tâmpa

Având în vedere că în zona Vârfului Tâmpa au fost înregistrate anual numeroase accidente este necesar să se asigure funcționalitatea infrastructurii de siguranță a turiștilor, respectiv a balustradelor de sprijin.

Au fost identificate zone unde este necesară construirea unor balustrade, cu scopul de a crește siguranța turiștilor și de a preveni accidentarea acestora în zona superioară a muntelui Tâmpa. Aceste zone sunt cuprinse între telecabila și literele Brașov, în spatele literelor Brașov și în zona vârfului Tâmpa, la treptele de piatră.

Balustradele vor fi confecționate din subansamble metalice și vor fi transportate și montate în cele trei amplasamente prin fixarea direct pe stâncă.

Șantierele de lucru vor fi localizate în situl Natura 2000 ROSCI 0120 Muntele Tâmpa care se suprapune peste Rezervația Naturala Tâmpa.

 • Amplasamentul 1 este reprezentat de 30 de metri liniari de balustrada, situat în sectorul cuprins între stația de telecabină și literele Brașov.
 • Amplasamentul 2, reprezsentat de 20 de metri liniari de balustrada este situat în spatele literelor Brașov
 • Amplasamentul 3 este reprezentat de 7 metri liniari de balustrada și este situat în zona Vf. Tâmpa – treptele de piatră.

Aceste balustrade asigură protecția turiștilor ce se deplasează pe traseul turistic omologat, marcat cu triunghi galben, ce face legătura între Treptele lui Gabony și zona turistică „La Iepure”.

Proiectul de față are ca obiectiv creșterea gradului de siguranță a turiștilor în zonele în care s-au înregistrat numeroase accidente și nu afectează flora, fauna, sau habitatul zonei.  Autorizațiile de construire au fost obținute deja de Serviciul Local Salvamont Brașov.

Proiectul Traseu de Bun-Simț Turistic în Bucegi se va implementa de echipele Serviciului Salvamont Brașov în parteneriat cu Asociația Bun-Simț și Atitudine Civică.

Necesitatea proiectului:

Condițiile vitrege cauzate de vremea neprietenoasă pe perioada iernii la înălțime fac ca marcajele turistice, săgețile și stâlpii cu indicatoare să fie supuse deteriorării.

De asemenea, deteriorarea traseelor turistice se datorează și actelor de vandalism ale celor care, deși ajung pe munte, nu înțeleg că este important că marcajele să nu fie vandalizate, acestea ajutând iubitorii muntelui să se orienteze și să evite eventualele accidente, sau situații neplăcute.

Obiectivele proiectului

Crearea condițiilor optime de siguranță și orientare a turiștilor care străbat cele 18 trasee turistice.

Sprijinirea echipei Serviciului Salvamont Brașov  prin dotarea acestora cu echipamente specifice acțiunilor de salvare montană și acțiunilor de întreținere a traseelor turistice cum ar fi materiale, scule electrice și de mână, sau consumabile pentru utilajele folosite în activitatea zilnică.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes