Connect with us
Publicitate

Administrație

Veste bună pentru braşoveni! Subiectul Cetăţii Braşovului a fost scos de pe masa Guvernului

Publicat

pe

Publicitate

Guvernul României a amânat discutarea solicitărilor Ministerului Afacerilor Interne și Educației de preluare a Cetățuii Brașovului.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat că i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să stea mai întâi de vorbă cu reprezentanții Brașovului, pentru stabilirea destinației Cetățuii, potrivit radiobrasovfm.ro.

“Cred că acest demers trebuia făcut instituțional. În acest sens, eu lucrez de o bună perioadă de timp. Am convins Guvernul astăzi ca acest punct să nu rămână pe ordinea de zi, iar noi, autoritățile locale și județene, să fim invitate la Palatul Victoria, să ne prezentăm punctul de vedere și să facem dovada că acest monument va fi introdus în circuit turistic și va primi destinația corespunzătoare și că, de altfel, va fi un obiectiv care va ține de comunitatea brașoveană”, a precizat Adrian Veștea.

Înaintea anunțului, primarul Allen Coliban transmitea Guvernului motivele pentru care Cetățuia trebuie să treacă în proprietatea Primăriei Brașov.

Publicitate

“5300 de brașoveni care spun clar «Cetatea ar trebui să fie a Brașovului și a brașovenilor!» sunt semnatarii petiției online inițiate, iar la acest mesaj puternic transmis Guvernului am adăugat toată fundamentarea juridică și istorică a deciziei de a transfera acest bun către municipiul Brașov. Codul administrativ prevede o procedură prin care ministerele sunt întrebate – există acest nivel central de investigare a interesului, după care se ajunge la nivelul local. Din păcate, două dintre ministere și-au manifestat interesul, neînțelegând de fapt că destinația acestui imobil, Cetatea Brașovului, precum și importanța sa istorică și ca bun de patrimoniu național nu poate fi păstrată și pusă în valoare mai bine decât prin implicare municipalității”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cetățuia Brașovului a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni, după cum a precizat istoricul Nicolae Pepene, care consideră că aceasta trebuie să fie parte dintr-o viziune integrată a turismului la Brașov.

“Cred că și în cazul viitorului momentului istoric trebuie să avem, în primul rând, o cercetare foarte serioasă a stării de conservare a acestuia, după care o analiză în care să introducem și destinațiile posibile pentru monumentul istoric. Din punctul meu de vedere, normal, ca istoric, director de muzeu, singura destinație pe care o văd este destinația culturală”, a precizat Nicolae Pepene.

Între timp, Cetatea Brașovului continuă să se degradeze.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes