Connect with us
Publicitate

Util

Verificări riguroase la telecabinele din Poiana Braşov după tragedia din Italia. „Şi noi avem instalații destul de vechi, de 40 de ani”

Publicat

pe

După ce a auzit de accidentul din Italia, compania care deține telefericele din Poiana Brașov a făcut verificări mai riguroase. Specialiștii au explicat pentru Libertatea care este rutina controalelor de securitate, mai ales că instalațiile românești, construite printr-un parteneriat româno-italian, au peste 40 de ani.

Publicitate

Accidentul din Italia a avut efectul unui fulger pentru deținătorii de teleferice din țară. Ion Rupa, directorul companiei Ana Teleferic, care se ocupă de instalațiile de transport prin cablu din Poiana Brașov, a vrut imediat să știe care a fost problema tehnică acolo, ce s-a întâmplat exact.

„Ne-am informat, am urmărit site-urile, am telefonat colegilor noștri. Din informațiile publice am aflat că echipa tehnică a anulat frâna pe cabină. Ca și cum dumneavoastră mergeți cu mașina și anulați frâna”, spune specialistul pentru sursa citată.

De obicei, dacă se întâmplă să se rupă un cablu, cabina ar trebui să se oprească. Lucru care nu s-a întâmplat în Italia.

Publicitate

„Cabina are pe lângă frâna principală din stația motrică încă o frână de siguranță. Ruperea cablului declanșează automat căderea frânelor pe cabină și cabina se oprește. Faptul că au anulat sau au blocat acest sistem este clar vină exclusiv umană”, mai spune Ion Rupa.

La instalațiile din Poiană, iarna trecută, acesta fiind și sezonul cel mai aglomerat, au fost 2,2 milioane de treceri. „În Poiană știm după cititoarele pe care se intră. De câțiva ani intrați cu un card și cardul deschide turnicheții ca la metrou și validează fiecare trecere”, explică directorul.

„99,99% suntem siguri în privința echipamentelor noastre”

Compania care are telefericele din Poiană spune că are operatori cu experiență care lucrează după manual. „Trebuie să respectăm manualele de operare, sunt proceduri clare. 99,99% suntem siguri în privința echipamentelor noastre, 100% nu poți fi sigur, că poate apărea o pană sau altceva. Însă în Italia a fost o greșeală impardonabilă. Se putea întâmpla să nu funcționeze sistemul de frânare, dar dacă tu voluntar l-ai anulat, înseamnă că îți asumi o mare greșeală și o mare răspundere.”, mai spune acesta.

Sistemele de frână sunt un sistem important de siguranță și sunt mereu sub atenția operatorilor.

Publicitate

Instalații vechi de 40 de ani

„Săptămânal se trage frâna să vedem dacă funcționează, apoi sunt probele care se fac în sarcină, cu tragerea frânei pe cabină. Eu n-am auzit nicăieri în țară, la colegi, să se facă o asemenea prostie. Nu am auzit! Că și noi avem instalații, din păcate, destul de vechi, de 40 de ani”, mai spune Ion Robu.

Două dintre primele telecabine date în folosință în România sunt administrate de Ana Teleferic – Tâmpa și Kanzel, din 1971. Construcția de astfel de instalații a continuat până în 1982, ultimele date în folosință fiind Babele-Peștera și Capra Neagră.

Construcția de instalații prin cablu a făcut parte dintr-o strategie națională de dezvoltare turistică. Pe lângă construcția de teleferice, a fost înființată și catedra „Exploatări forestiere” care avea inclusă și disciplina „Funiculare forestiere”, la Facultatea de Silvicultură din Brașov.

Potrivit site-ului Metrou Ușor, printr-un parteneriat româno-italian s-au construit șapte din cele nouă instalații de telecabină. Italienii de la „Ceretti e Tanfani Milano” au făcut studiile de fezabilitate și proiectarea și tot ei au asigurat specialiștii pentru instruirea studenților.

Verificări zilnice, săptămânale, anuale

Publicitate

„Avem personal autorizat, calificat și cu vechime destul de mare. Există revizorul de linie care trebuie să verifice linia, există un șef de instalație care participă la probele care se fac”, mai spune Ion Robu.

„Se fac proceduri zilnice, săptămânale, lunare, autorizări anuale. E un întreg lanț și cea anuală făcută de CNCIR este mai complexă, probe cu sarcină, fără.”, spune  Ion Rupa, director Ana Teleferic.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes