Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Verdictul medicului Andreea Moldovan în legătură cu noile teste rapide pentru COVID-19 recent aprobate în România

Publicat

pe

Ionuţ Stroe a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că testele rapide COVID-19, ale căror rezultate pot fi comunicate în câteva minute, au fost certificate în România. Astfel, vor putea fi folosite de sportivii români în competiţiile interne în următoarele zile și nu numai. Directorul medical al spitalului de boli infecțioase din Brașov, Andreea Moldovan, a vorbit despre relevanța acestor noi teste.

Cu siguranță, noile teste rapide sunt mai bune decât acele teste de detectare a anticorpilor, care s-au folosit mult prea mult fără să aibă relevanță. Este un pas înainte, doar că testele care sunt deocamdată disponibile în România nu au specificitatea dorită pentru a fi de încredere 100%.

Drept pentru care, în metodologia stabilită săptămâna trecută se stipulează folosirea acestor teste la unitățile de primiri urgențe doar pentru un triaj mai rapid al pacienților, urmând ca un test, fie negativ sau pozitiv, să fie validat printr-un PCR. Nici PCR nu este genial din punct de vedere al acurateții, dar deocamdată rămâne standardul pentru diagnostic.

Aceste noi teste vor fi cu siguranță un ajutor pentru a ne mișca mai repede și pentru a testa un număr mai mare de oameni. Au relevanță, dar cu condiția să fie și de calitate. Ceea ce s-a adus până acum în țară nu are nivelul de specificitate dorit, este loc de mai bine. Avem nevoie de mult mai multă rapiditate, vor fi un pas înainte„, a declarat medicul Andreea Moldovan, la emisiunea Liga Digi Sport.

Publicitate

Ministrul Stroe a anunțat posibilitatea folosirii testelor rapide în sportul din România

Am o veste bună. Lucrăm la modificarea ordinului care reglementează modul de testare a sportivilor din România. În România de curând au fost certificate acele teste ieftine şi rapide care funcţionează în Uniunea Europeană.

Iar sportivii din România vor putea folosi aceste teste mult mai ieftine pentru competiţiile noastre interne. Eu ştiu că preţul lor este undeva la 5 euro.

Chiar în aceste momente am modificat şi am trimis la Ministerul Sănătăţii noul ordin care practic dă posibilitatea sportivilor să folosească aceste teste ieftine şi eficiente. Deblocăm astfel şi competiţiile pentru copii şi juniori, pentru că asta era marea problemă, nu îşi permiteau testele PCR.

Acum putem debloca şi ligile inferioare. Deci e o chestiune de o zi sau două… voi anunţa public atunci când va veni şi de la Ministerul Sănătăţii acest ordin modificat„, a afirmat Stroe.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes