Connect with us
Publicitate

Administrație

Vecinii din Sibiu își extind aeroportul: terminal pentru 2,6 mil. de pasageri, pistă pentru aeronave mari. Investiția se ridică la peste 220 de milioane de lei

Publicat

pe

Aeroportul Internațional din Sibiu va intra în curând în șantier. Autoritățile au scos la licitație lucrările de extindere, iar contractul este estimat la peste 220 de milioane de lei, scriu jurnaliștii Turnulsfatului.ro. Proiectul prevede demolarea vechiului terminal și reconfigurarea sistemului de acces și al parcării, dar și lățirea pistelor. Noile modificări vor permite în viitor decolarea și aterizarea avioanelor de categoria D, care sunt destinate transportului pe distanțe lungi.

Suprafața terminalului va crește cu 130%. Acesta va fi extins în ambele laturi, cu aceeași structură de parter, mansardă și etaj retras, iar aeroportul va ajunge la o suprafață de 22.400 de metri pătrați. „Este de menționat că, în scurt timp, în municipiul Sibiu se va operaționaliza un centru de comandă NATO. Aeroportul Sibiu va fi folosit de oficialități NATO, generali NATO și ofițeri cu rang înalt ai alianței, astfel încât este necesară dezvoltarea unui salon VIP și a unui flux VIP pentru aceștia”, se mai arată în documentația de atribuire a contractului.

Extinderile solicitate au în vedere creșterea capacității de procesare de la 1,05 milioane de pasageri pe an, cât este în prezent, până la 2,6 milioane de pasageri pe an. Acest din urmă număr a rezultat din prognozele de trafic pentru următorii 25 de ani. Potrivit acestor prognoze, la Sibiu se va ajunge la peste un milion de pasageri pe an în jurul anului 2028. Comparativ, viitorul aeroport din Ghimbav are o capacitate de 1 milion de pasageri pe an.

Lucrările de extindere vor dura 22 de luni și vor începe anul acesta.

Publicitate

Zona „Plecări” a terminalul de pasageri va fi prevăzută cu:

– 7 automate check-in;

– 8 benzi pentru preluare bagaje (baggage drop);

– 9 ghișee check-in cu operator;

– 4 porți de securitate;

– 5 porți de îmbarcare pentru plecări externe;

– 1 poartă de îmbarcare pentru plecări interne;

– 5 cabine control pașapoarte/acte de identitate;

– 1 ghișeu check-in VIP cu operator;

– 1 poartă de securitate VIP;

– 1 poartă de îmbarcare VIP;

– Sala de așteptare la porțile de îmbarcare va dispune de 360 locuri pe scaune;

– Sala de așteptare publică va dispune de 32 de locuri pe scaune.

Zona „Sosiri” a terminalul de pasageri va fi prevăzută cu:

– 4 cabine control pașapoarte/acte de identitate;

– 4 automate control pașapoarte/acte de identitate;

– 1 birou vamal;

– 2 benzi bagaje pentru sosiri externe, fiecare cu lungimea de 45 m;

– 1 bandă bagaje pentru sosiri interne, cu lungimea de 26 m;

– Sala de așteptare va dispune de 28 de locuri pe scaune.

Sursa datelor: Studiul de fezabilitate

Contractul mai are în vedere furnizarea unor echipamente de întreținere a suprafețelor de mișcare, dar și implementarea unor noi tehnologii pentru controlul de securitate, printre care și recunoașterea facială.

Companiile interesate pot depune ofertele pentru acest contract până pe 25 ianuarie. După ce va fi desemnat câștigătorul și se va da ordinul de începere a lucrărilor, constructorul va avea la dispoziție 22 de luni să ducă proiectul la bun sfârșit.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes