Connect with us
Publicitate

Social

Vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere ar putea scădea la 17 ani. Cu ce alte propuneri vine Comisia Europeană

Publicat

pe

Comisia Europeană a elaborat un set de propuneri privind îmbunătățirea siguranței rutiere în întreaga Uniune Europeană, inclusiv reformarea sistemelor de examinare a conducătorilor auto și stabilirea vârstei legale de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani, anunță gândul.ro.

Comisia Europeană a anunțat că va iniția o revizuire a directivei actuale privind permisele de conducere adoptată în 2006. Scopul acestei revizuiri este de a îmbunătăți siguranța rutieră în Uniunea Europeană și de a facilita libera circulație a cetățenilor.

În propunerea de directivă se subliniază că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește siguranța rutieră în Uniunea Europeană. Numărul de decese cauzate de accidentele rutiere a înregistrat o scădere considerabilă, de la aproximativ 51.400 în 2001 la aproximativ 19.800 în 2021, ceea ce reprezintă o reducere de 61,5%. Cu toate acestea, se evidențiază faptul că îmbunătățirea siguranței rutiere nu a fost la nivelul dorit și necesar.

Revizuirea directivei privind permisele de conducere vine ca răspuns la această situație și are ca scop întărirea măsurilor și reglementărilor existente pentru a asigura o siguranță sporită pe drumurile europene. Aceasta se va concentra pe identificarea și abordarea lacunelor din sistemul actual, precum și pe adaptarea la noile tehnologii și provocări în materie de mobilitate.

Publicitate

Recent, Islanda a anunțat că nu intenționează să modifice vârsta de obținere a permisului auto pentru a armoniza regulile cu cele ale Uniunii Europene.

Ministrul islandez al Transporturilor susține că, în ultimii ani, au fost făcute modificări substanțiale în sistemul lor, obținând rezultate pozitive în ceea ce privește reducerea accidentelor în rândul șoferilor tineri. Islanda a menținut limita de vârstă pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani și a întărit regulile și lecțiile de conducere, oferind tinerilor toate informațiile necesare pentru a fi șoferi responsabili și conștienți.

„Sunt de părere că am implementat acest lucru foarte bine, menținând limita de vârstă de 17 ani, dar, în același timp, am început să înăsprim și să facem lecțiile de conducere mai profesioniste și mai ambițioase, precum și să avem o educație continuă și să păstrăm informațiile pentru tineri. Avem o poveste bună de spus, așa că nu cred că există vreun motiv pentru noi să continuăm aceste idei.”, a declarat Johannsson.

Cu toate acestea, el nu a respins toate propunerile Comisiei, întrucât a salutat prevederile care ar trebui să faciliteze colectarea amenzilor de către guvern atunci când șoferii comit infracțiuni în alte state, potrivit Euractiv.

În același timp, Uniunea Europeană pregătește noi reguli pentru șoferi, în vederea impunerii de sancțiuni mai dure în cazul depășirii limitei de viteză și al parcării ilegale.

Din cauza faptului că peste 40% din abaterile rutiere transfrontaliere din Uniunea Europeană nu sunt sancționate, UE dorește introducerea unor reguli mai stricte și îmbunătățirea colaborării între autoritățile din țările membre.

Astfel, în situația în care conducătorii auto săvârșesc abateri grave, aceștia ar putea fi privați de permisele de conducere nu doar în țara în care au fost comise încălcările, ci și în toată Uniunea Europeană.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes