Connect with us
Publicitate

Social

Vârsta de pensionare, în România, va crește treptat până la 65 de ani. Ministrul Muncii spune că nu mai vrea deosebiri între salariații care lucrează în sisteme diferite

Publicat

pe

Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, iar contributivitatea va fi un criteriu pentru întreaga perioadă de muncă, a anunțat luni ministrul Muncii, Marius Budăi, după discuțiile avute la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, anunță romania.europalibera.org.

Publicitate

El a spus că, la Bruxelles, s-au stabilit „câteva criterii și principii cu Comisia Europeană pentru a putea fi îndeplinit jalonul pensiilor speciale” și a dat asigurări că modificările vor fi făcute treptat.

În final, vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, „în conformitate cu sistemul public de pensii. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sitemul public de pensii”, a declarat ministrul Marius Budăi, luni, într-o conferință de presă susținută la sediul Guvernului.

În prezent, bărbații se pensionează la 65 de ani, iar femeile la 63, cu excepția categoriilor „speciale”, care primesc pensii speciale și se pot pensiona și la 40 de ani.

Publicitate

Budăi a explicat că pensia va fi calculată prin raportare la întreaga perioadă de contribuții, nu doar o anumită perioadă de contributivitate, astfel încât la finalul acestei perioade, să se ajungă treptat, ca raportarea să fie făcută la întreaga perioadă.

„A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Joi, toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a mai declarat Budăi.

El a exclus scăderea pensiilor aflat în prezent în plată, dar a spus că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, fără a afecta partea de contributivitate. „Nicio pensie nu va depăși venitul aflat în activitate”, a spus Budăi.

De asemenea, vor fi eliminate din categoria specială a pensiei pentru magistrați, categoriile profesionale asimilate magistraților și va fi schimbat regimul de pensionare a diplomaților, pentru care va crește vârsta de pensionare și, implicit, perioada de contributivitate.

„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată”, a spus ministrul.

Publicitate

El a spus că a prezentat deja coaliției o parte dintre amendamente și că a „primit dispoziție” ca toate să fie gata până miercuri seară, pentru ca joi să poată fi prezentate în Parlament de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes