Connect with us
Publicitate

Social

Vânătoarea cocoșilor de munte a fost suspendată. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel Brașov

Publicat

pe

Cocoșul de munte, una dintre cele mai râvnite specii de păsări pentru vânători nu va mai putea fi împușcată, cel puțin o perioadă. Asta după ce magistrații Curții de Apel din Brașov au decis să suspende Ordinul Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte. Instanța a admis cererea făcută de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor. Decizia Curții de Apel poate fi atacată cu recrus, însă până la o decizie definitivă, recoltarea cotelor a fost suspendată, anunță digi24.ro.

Publicitate

Iată soluția instanței:

„Tip solutie: Admite cererea de suspendare
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei, excepţie invocată de pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin întâmpinare. Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi, în consecinţă: Dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte ( Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2022 (publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 960/3.X.2022 din 03.10.2022), până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Braşov”.

Potrivit Digi 24, printr-un ordin de ministru publicat pe 10 octombrie în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, locul de baștină al ministrului Tanczos Barna.

Publicitate

Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte. Ordinul de ministru este semnat de secretarul general al Ministerului Mediului. Practic, ordinul a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție. În 2011, ultimul an în care s-au mai alocat cote de vânat, prețul pe care îl plătea un vânător pentru un singur exemplar ajungea și la 1.000 de euro.

Cocoșul de munte este o specie extrem de rară și greu de capturat. Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes