Connect with us
Publicitate

Social

Valoarea tichetelor de masă va crește la 35 de lei, de la 1 august. Guvernul anunță că de anul viitor bonurile vor avea o valoare de cel mult 40 de lei

Publicat

pe

Vești bune pentru românii care primesc tichete de masă de la angajatori. Începând cu data de 1 august, valoarea bonurilor va ajunge la 35 de lei, iar de anul viitor Guvernul anunță că tichetele vor avea o valoare maximă de 40 de lei, transmite dcnews.ro.

Publicitate

„Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii”, a transmis Executivul.

Doar că acest lucru nu înseamnă că automat firmele vor da angajaților tichete mărite de la 30 de lei la 35 de lei. Există mai multe motive pentru care nu toți angajații vor primi tichete de masă mărite la 35 de lei.

Unul dintre motive este faptul că legea nu impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă angajaților. Decizia de a majora valoarea tichetului de masă aparține în totalitate angajatorului, care trebuie să ia în considerare disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acorda acest beneficiu. Costurile implicate în majorarea valorii tichetelor de masă, chiar și în mod aparent minim pentru fiecare angajat, pot deveni semnificative atunci când sunt înmulțite cu numărul total de angajați.

Publicitate

Situația economică dificilă poate fi un alt motiv pentru care doar un număr redus de angajați vor beneficia de tichete de masă mărite. Multe firme se confruntă cu probleme financiare din cauza creșterii prețurilor în ultima perioadă. În aceste condiții, companiile depun eforturi considerabile pentru a supraviețui și a evita concedierile, mai ales că nu toți angajații performează. Din acest motiv, este puțin probabil ca un număr mare de angajați să primească tichetele mărite.

Majorarea valorii tichetelor de masă este o inițiativă menită să ofere sprijin în contextul actual, în care inflația conduce la creșterea prețurilor și afectează inclusiv costurile alimentelor de bază.

De la introducerea lor în anul 1998, tichetele de masă au devenit un beneficiu suplimentar la salariu oferit angajaților din România și sunt răspândite în aproape toate țările Uniunii Europene. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) în decembrie 2021, peste 80% dintre companiile intervievate oferă tichete de masă electronice.

„Îmi doresc să începem de astăzi un dialog deschis cu sindicatele și patronatele asupra deciziilor importante pe care le vom lua în perioada următoare. Guvernarea noastră este despre economie și reforme în beneficiul oamenilor. Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică. Vom menține liniile stabilite prin bugetul de stat și vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, important instrument de reforme și investiții pentru țara noastră. În același timp, așa cum ne-am angajat, vom veni în continuare cu măsuri pentru reducerea inflației astfel încât să închidem acest an cu o rată a inflației cu o singură cifră, iar pentru anul viitor avem o viziune sustenabilă și predictibilă de susținere a economiei și de creștere a nivelului de trai. Sunt teme extrem de importante asupra cărora ne vom consulta permanent cu partenerii sociali”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes