Social
Valeriu Gheorghiță recomandă evitarea consumului de alcool înainte și după vaccinare. Ce efecte provoacă acesta

Consumul de alcool scade răspunsul imunitar al organismului după vaccinarea COVID-19, spun specialiștii din Sănătate. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, susţine că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacităţii vaccinului anti Covid, însă îi sfătuieşte pe cetăţeni să evite consumul de alcool înainte și după vaccinare.
„Categoric descurajam şi recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obişnuinţă… trebuie să înţelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare. În condiţiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantităţi variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacităţii vaccinului sau asupra profilului de siguranţă, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranţă nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context””, a declarat marți col. dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la întrebarea TVR.
Acesta recomandă categoric, în calitate de medic, reducerea la minimum posibil a conumului de alcool și a altor substanțe dăunătoare organismului.
Cu toate acestea, „în condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool”, a precizat dr. Gheorghiță. Mai precis, „nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil”.
Ce trebuie să fac înainte de vaccinare?
Ministerul Sănătăţii a anunțat că se poate mânca şi bea apă înainte de prezentarea la vaccinare. Se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare.
„Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atâta timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului”, mai precizează Ministerul Sănătății.
Sursa: B1.ro
Social
„S-a modernizat DN 73”, la Râşnov. Drumul nu are trotuare, trecerile de pietoni nu sunt marcate iar şanţurile sunt neprotejate

Problemele de trafic de pe DN 73 par să nu se mai rezolve. După ce ani de zile drumul în interiorul oraşului Râşnov a fost o ruşine, asta pentru că firma care s-a ocupat de asfaltare a lucrat foarte încet, acum când lucrările par a fi gata, de fapt pietonii au mari probleme de a merge prin zonă.
Pentru că pietonii abia circulă pe marginea drumului, Primăria Râşnov a făcut o nouă sesizare la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a remedia situaţia.
Printre problemele cu care se confruntă râşnovenii sunt treceri de pietoni marcate greşit, lipsa trotuarelor care face ca oamenii să fie nevoiţi să meargă pe marginea drumului naţional sau mai rău, lucrări neterminate.
„Având în vedere situația lucrărilor de modernizare a tronsonului din DN73 care traversează orașul nostru, Primăria Râșnov a trimis o nouă adresă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov în vederea rezolvării problemelor existente. În adresa trimisă în data de 01.03.2021 sunt specificate mai multe probleme identificate pe tronsonul respectiv, și anume:
- Pe șoseaua Branului, sistemul de colectare a apelor pluviale s-a realizat în sistem deschis prin șanțuri neprotejate și podețele de acces la intrările în curți reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației. Solicitarea autorităților locale este aceea ca sistemul de colectare al apelor pluviale să se realizeze în sistem închis, cu rigole carosabile
- La intersecția DN 73 cu DN 1 E din orașul Râșnov, lucrările de modernizare a intersecției printr-un sens giratoriu nu au fost terminate, iar circulația în această intersecție se desfășoară cu foarte mare dificultate
- Trecerile de pietoni de pe teritoriul administrativ al orașului Râșnov nu sunt marcate corespunzător și nu sunt semnalizate prin indicatoare rutiere, stațiile de autobuz aferente DN 73 nu sunt amenajate și marcate corespunzător
- Trotuarele aferente DN73 nu au fost refăcute în totalitate, pietonii fiind obligați să circule pe partea carosabilă
- Trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată corespunzător formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri de circulație
- În urma lucrărilor de asfaltare pe DN73, căminele de vizitare, gurile de scurgere a retelelor de canalizare menajeră, pluvială și distribuție apă apă au fost astupate
- Prin turnarea stratului de asfalt necorspunzător pe carosabil și pe trotuarul din zona Cartierului Toamnei și intrarea în stația de Carburant MOL, în perioadele ploioase, apele pluviale nu se scurg așa cum trebuie
- În zona stației de carburant LUKOIL au fost montate capacele căminelor de canalizare la cota finală a străzii dar nu s-a mai turnat și ultimul strat de asfalt
Lista deficiențelor constatate este mult mai lungă. Toate problemele se regăsesc în adresa înaintată DRDP Brașov, prin care se solicită remedierea acestora. Adresa de față nu este singura de acest gen care a fost trimisă către cei care administrează DN73, porțiunea care tranzitează orașul nostru, ultima fiind în data de 11.12.2020.” au transmis reprezentanții Primăriei Râșnov.
Social
Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,82 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Luni, 01 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,16, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 4,75 la mie.
Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 85 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 64 au fost din Municipiul Brașov.
În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:
Social
Avertismentul medicilor – Valul trei al pandemiei va afecta tinerii

Toată lumea se pregătește pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că de această dată cei mai expuși vor fi tinerii, pentru că aceștia nu sunt încă vaccinați, scrie digi24.ro.
Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București: „Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.
Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.
Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.
Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe.”
-
Socialacum 3 zile
Incidența a ajuns la 4,17 în Brașov – Situația pe localități
-
Fapt diversacum 2 zile
Poliţia Locală Râşnov a sancţionat un „mort” pentru că nu avea declaraţie pe proprie răspundere la el
-
Socialacum 3 zile
Care sunt cele mai periculoase localităţi din Braşov
-
Evenimentacum o zi
FOTO / Accident în lanţ pe DN 1, la Făgăraş. Un TIR şi trei autoturisme au fost implicate
-
Administrațieacum 15 ore
Criza locurilor de parcare din Centrul Civic îi impinge pe cei de la Digi la măsuri extreme: demolează o clădire pentru a face loc mașinilor
-
Economicacum 16 ore
Mircea Lucescu a pierdut 122.000 euro într-o singură zi după ce o tranzacție de doar 590 lei a prăbușit acțiunile Romradiatoare Brașov, companie la care antrenorul de fotbal este acționar
-
Fapt diversacum 3 zile
650 euro, „mita pentru DSP” cerută unui bărbat aflat în izolare într-un hotel din Brașov de un fals polițist pentru că a „încălcat” carantina pentru o clipă
-
Socialacum 2 zile
Incidența la Brașov scade la 4,06 – Situația pe toate localitățile