Connect with us

Administrație

Vaccinul, condiție la angajare? Ce spun specialiștii din piața muncii

Redactia

Publicat

pe

woman signing on white printer paper beside woman about to touch the documents

Găsirea unui leac împotriva maladiei COVID-19 care s-a instalat confortabil de aproape un an și în România, a generat un val de speranță și de optimism în rândul românilor. Dincolo de taberele antivacciniste și coronasceptice, vaccinul împotriva coronavirusului este cea mai eficientă metodă de apărare contra acestui virus, spun medicii în informările oficiale venite din partea Guvernului.

Publicitate

Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ne-obligatorie și se va realiza fără niciun cost din partea persoanelor care vor fi vaccinate, indică informațiile oficiale venite din partea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Ar putea angajatorii să ceară angajaților să se vaccineze?
Vaccinul a stârnit o serie de curiozități venite din partea oamenilor, dar și multe întrebări firești pe care ni le adresăm. „Ce se va întâmpla dacă nu mă voi vaccina?” , „Ar trebui să fie necesar să ne vaccinăm pentru a putea merge la muncă?”. Deocamdată este dificil de oferit un răspuns clar la aceste întrebări, au spus specialiștii din piața muncii, într-un interviu pentru wall-street.ro.

Publicitate

Specialiștii din piața muncii spun că decamdată situația este foarte delicată pentru că toată lumea așteaptă răspunsuri la aceste întrebări. Însă, pe de altă parte, aceștia transmit că este foarte posibil ca unele companii să pună pe masă o condiția ca angajații lor să fie vaccinați împotriva COVID-19.

„La noi în Constituție e stabilit foarte clar că omul, nu neapărat cel care se află într-un raport de muncă prin care este angajat, nu poate fi obligat către tratamente medicale, inclusiv cele preventive. Deci orice lege ar veni în contradictoriu cu constituția ar fi nulă de drept.

Publicitate

Pe de altă parte, se fac foarte mari presiuni în comunitățile economice să se facă acest vaccin. Angajatorii au drept pârghii, la angajare, să impună acest vaccin în ideea de a fi apt de muncă. Aceasta ar fi una dintre posibilitățile care se discută. Nu te obligă nimeni să-l faci, însă s-ar putea ca dacă vrei să te angajezi în compania asta să trebuiască să-l ai”, a explicat Leonard Rizoiu, expert în HR.

Corina Neagu, consultant în resurse umane și fondator Dare a precizat că e posibil ca la un moment dat, un angajator să solicite, la angajare ca printre acele documente necesare angajării (adeverință care să constate că acea persoană e aptă pentru muncă, cazier etc.) să fie inclusă și condiția vaccinului anti-COVID-19.

„Opiniile sunt pro și contra, evident, întotdeauna o să avem dezbateri pe tema aceasta. Angajatorul poate să ceară cazier, deși legislația nu prevede că este obligatoriu, decât pentru anumite sectoare de activitate și la fel de bine poate veni să spună că nu poate angaja pe cineva care nu s-a vaccinat. Atât timp cât legislația nu îți spune că trebuie să faci asta, angajatorul poate să folosească legislația în favoare sa”, a declarat Corina Neagu.

Publicitate

În ce domenii s-ar putea cere vaccinare la locul de muncă?
Plecând de la premisa că unii angajatori vor cere angajaților să se vaccineze, Leonard Rizoiu consideră că această cerință ar putea fi introdusă de către companiile din industriile producătoare, acolo unde sunt mulți angajați, iar riscul de îmbolnăvire este unul mare, dar și acolo unde producția a scăzut, ca urmare a impunerii regulilor de distanțare socială în contextul pandemiei.

„Sunt foarte mulți oameni care lucrează în schimburi, iar mașinile de producție sunt unele lângă altele întrucât chiria pentru aceste spații costă mult. Se cam lucrează om lângă om pentru că liniile de producție îi fac să lucreze unii lângă alții. Ca atare, aici au suferit. Spre exemplu, firmele care fac cablaje, ca să respecte distanța aceea de doi metri au pus un om la fiecare doi metri, dar înainte era un om pe fiecare metru. Însă odată cu această măsură au redus și volumele de lucru. Din acest motiv, acum, ca să se lucreze din nou la un metru unul de altul, se poate fi introdusă obligativitatea acestui vaccin”, mai spune Leonard Rizoiu.

Legat de vaccin, specialistul în HR este de părere că transparența cu care se comunică îi ajută pe oameni să fie mai receptivi cu privire la vaccinare împotriva COVID-19. În continuare, oamenii se vor simți mai încrezători când vor vedea că și alți cunoscuți de-ai lor au început deja să facă acest vaccin.

Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Cătălin Văsii, destituit și reinstalat în funcția de prefect al județului Brașov, în aceeași zi

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Cătălin Văsii a fost numit din nou în funcția de prefect al județului Brașov, miercuri, 3 martie. În aceeași zi acesta a fost demis, din cauza unei proceduri care ține de schimbarea statutului prefecților și subprefecților din România.

De asemenea, miercuri dimineață au fost numiți subprefecți Izabela Ambrus, din partea UDMR și Codruț Bucur, din partea USRPLUS. Deciziile de numire au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial, astfel încât, probabil începând de vineri, numirile intră în vigoare.

Citește mai mult

Administrație

Acuzaţii de fraudă la examenul pentru Poliţia Locală Braşov

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Primăria Braşov a organizat un examen la care au participat toţi poliţiştii locali din municipiu. Scopul examenului era ca municipalitatatea să reducă numărul angajaţilor cu 12, însă au apărut acuzaţii de fraudă în organizarea concursului.

Săptămâna trecută, poliţiştii locali braşoveni au susţinut un examen, ca urmare a unei hotărâri a Consiliului Local Braşov. Municipalitatea a decis să reducă numărul poliţiştilor locali cu 12 şi, cum municipalitatea a dorit să fie daţi afară poliţiştii care sunt cel mai slab pregătiţi, s-a luat decizia organizării unui examen, contestat de sindicatul poliţiştilor locali. În cele din urmă, examenul a avut loc, însă au apărut acuzaţii de fraudare a acestuia. Mai exact, unul dintre angajaţi a dezvăluit că, pe mai multe multe uşi, au apărut rezultatele înainte de încheierea examenului, conform Adevarul.ro.

Publicitate

Unul dintre poliţiştii care au ieşit mai repede de la testare ar fi fotografiat rezultatele şi le-ar fi trimis unora dintre colegi. Liderul sindical al poliţiştilor locali din Braşov, Ştefan Călăican, spune că nu are cunoştinţă despre o asemenea fraudare. „Când s-a intrat în sală, nu era nimic afişat afară. De la mine din sală nu a ieşit nimeni afară în timpul examenului. Deci, nu pot să vorbesc de vreo fraudare, atâta timp cât nu am văzut cu ochii mei şi, din auzite, din vorbe eu nu pot să mă pronunţ, să zic că a fost fraudat examenul. Eu zic că nici vorbă de aşa ceva. Cred că o persoană rău intenţionată a venit cu aceste acuzaţii”, a declarat Ştefan Călăican pentru Adevărul.

Examenul a fost organizat de Primăria Municipiului Braşov, care are în subordine Poliţia Locală. Reprezentanţii municipalităţii au explicat ce s-a întâmplat. „În cazul acestor concursuri s-a luat decizia afişării baremurilor în momentul în care cei mai mulţi dintre poliţişti finalizaseră testul şi mai rămăseseră foarte puţini în sala de examen. În ultimele două zile, o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei şi ai Poliţiţei Locale a analizat modul de desfăşurare a acestor concursuri, a discutat cu o parte dintre cei care au susţinut acest examen, cu membrii comisiei de concurs, cu membrii comisiei de supraveghere pentru a vedea, pe de o parte, dacă procedura de organizare a acestui concurs s-a derulat conform prevederilor legale, iar, pe de altă parte, dacă au existat tentative de fraudare a concursului sau dacă s-au constatat fraudări ale acestui concurs. Urmează să se ia o decizie cu privire la cele sesizate, cel mai târziu joi, 4 martie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Publicitate

Poliţiştii locali s-au opus încă de la început acestei examinări. Angajaţii Poliţiei Locale Braşov spun că ei au dat un examen în momentul în care au ajuns în instituţie şi sunt testaţi în fiecare an, astfel că un examen de acest fel nu se justifică. Mai mult, sindicatul a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Braşov de organizare a examenului deoarece pe durata stării de alertă, spun sindicaliştii, nu se pot organiza concursuri pentru demiterea unor persoane, ci doar concursuri de angajare, acolo unde este o nevoie stringentă. Marţi, 9 martie, este stabilit primul termen la Judecătoria Braşov în vederea luării unei eventuale decizii de anulare a examenului. Dacă instanţa va decide să anuleze Hotărârea Consiliului Local, toate aceste demersuri nu îşi mai găsesc rostul.

Update

Reprezentanții Poliției Locale Brașov spun că s-au adresat Poliției Municipiului Brașov pentru a cerceta penal posibila fraudare a examenului.

Publicitate

,,În urma analizei bazate pe declarațiile, verbale și scrise, date de participanții la organizarea și desfășurarea concursului, deși nu există probe directe care să conducă la concluzia existenței unor cazuri de fraudare a examenului, însă constatând că există unele suspiciuni rezonabile care ar putea genera o situație de neîncredere în corectitudinea concursului, directorul Poliției Locale Brașov a luat hotărârea de a sesiza organele de cercetare penală pentru efectuarea de verificări potrivit prevederilor legale”. au transmis reprezentanții Poliției Locale.

Citește mai mult

Administrație

VIDEO / Municipiul Brașov a obținut, prin legea bugetului de stat, cea mai mare alocare directă de fonduri din ultimii 10 ani, pentru investiții

Avatar

Publicat

pe

Publicitate
  • Dintre cele 30 de milioane de lei, 10 milioane au ca scop atragere de noi investitori în industria auto electrică și în industria spațială

În cursul zilei de marți, 2 februarie, Parlamentul României a adoptat, fără modificări, bugetul de stat al României pe anul 2021. Unul dintre articolele aprobate în cadrul acestui buget este cel referitor la alocarea, către municipiul Brașov, a aproape 30 de milioane lei (29,52 de milioane de lei) pentru investiții aflate în curs de derulare – cum este pasajul Fartec și programul de eficientizare energetică a blocurilor, prin programul social – dar și pentru unele noi, care au ca scop atragerea de investitori în facilități de producție, în domeniul mijloacelor de transport „verzi“ și industria aerospațială.

video

„Astăzi (ieri, n.n.) s-a votat bugetul de stat. Municipiul Brașov este printre municipiile cu o alocare substanțială și mă bucur că toate deplasările la București și toate discuțiile pe care le-am avut la nivel de ministere au dat roade. Primim de la Bugetul de stat o alocare specifică pentru trei proiecte mari: finalizarea podului Fartec, unde lucrările merg înainte și graficul este astfel făcut încât să fie finalizat la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Am primit de la bugetul de stat suma de zece milioane de lei pentru finalizarea acestui obiectiv. Sunt banii de care mai avem nevoie pentru a duce la capăt pasajul Fartec. Am mai primit o sumă echivalentă pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Brașov care fac parte dintr-un proiect social mai amplu; anul acesta vom finaliza aceste 19 blocuri. Iar al treilea proiect este o alocare de zece milioane de lei pentru achiziția de terenuri în vederea amenajării unor viitoare parcuri industriale și pentru atragerea de investitori strategici. Cred că sunt vești bune și dintr-o perspectivă bugetară, pentru că vorbim de un an cu o încărcătură mare asupra bugetului și cu o predictibilitate complicată, mai ales în contextul pandemiei, iar modul în care am obținut această susținere pentru proiecte aflate în desfășurare la ora actuală ne permite să eliberăm sume echivalente pentru proiecte noi, iar de asta are nevoie Brașovul: avem nevoie de un buget care să poată să acopere toate nevoile prezente în comunitatea brașoveană la ora actuală. 30 de milioane de lei este o sumă considerabilă, consistentă și de care Brașovul are nevoie, o sumă pentru care m-am luptat și pe care am reușit să o obțin de la Guvernul României. Le mulțumesc pentru grija pe care o arată și în acest fel Brașovului”, a declarat primarul Allen Coliban.

Publicitate

De-a lungul anilor municipalitatea a mai obținut fonduri de la bugetul de stat, dar prin intermediul unor programe derulate de diverse ministere – Ministerul dezvoltării – extinderea domeniului schiabil, Ministerul mediului – achiziția de troleibuze și autobuze electrice etc. Suma de 30 de milioane de lei reprezintă cea mai mare alocare directă, prin bugetul de stat, cel puțin din ultimii 10 ani. 

Noua strategie a Brașovului pentru atragerea investitorilor: crearea unui parc industrial, cu toate facilitățile necesare, pentru industria automotive, inclusiv componenta de motorizare electrică, și industria aerospațială

Publicitate

Potrivit primarului Coliban, Brașovul are nevoie de o strategie care să împletească tradiția sa industrială cu noile tendințe de dezvoltare tehnologică, și de locații pregătite în mod special de municipalitate pentru atragerea unor investitori strategici. 

,,Când discutăm de mediul economic în ansamblu, este important să avem o strategie. Brașovul nu este doar acel oraș medieval cu un centru istoric, ci este și un oraș cu o tradiție industrială, construită în decade de muncă și specializări și pe care suntem datori să o continuăm. Pe de altă parte, industriile și mediul economic se schimbă, și odată cu evoluția tehnologiilor, și în contextul creat de pandemie. Se vorbește tot mai mult de a muta facilități de producție dinspre Asia spre Europa. Și întrebarea care se pune este unde se poziționează Brașovul în acest joc, care este rolul pe care îl putem avea? La ora actuală, pe zona de infrastructură avem unele deficiențe. Încă nu avem aeroportul, dar îl vom avea, și cum gândim dezvoltarea din jurul lui îl va face să fie relevant sau nu. Pe lângă asta, nu avem autostrăzi, dar le vom avea și știm unde se vor întâlni acestea. Toate aceste perspective, toate aceste proiecte constituie oportunități, iar noi, la nivel local, suntem datori să le vedem și să pregătim zona și municipiul pentru aceste dezvoltări ulterioare. Asta înseamnă să gândim o strategie referitoare la ce tip de investitori strategici ne îndreptăm, să mergem către ei cu oferte țintite și cu argumente puternice, și să gândim un plan de a reloca o parte din industrie din oraș către aceste noi zone industriale și logistice. Ca exemplu, chiar dacă Brașovul nu are încă aeroport și autostradă, are însă o infrastructură feroviară importantă, fiind cel mai important nod feroviar după București, iar acest lucru ajută industriile care se pretează la transport feroviar pentru a-și transporta produsele”, a declarat primarul Coliban*.

Una din investițiile a cărei finanțare, în valoare de 10 milioane de lei, a fost aprobată în bugetul de stat este cea referitoare la achiziția unor terenuri pentru înființarea unui parc industrial. Aceste terenuri se vor alipi unor suprafețe de teren pe care Municipalitatea le deține, pentru a crea un parc industrial de mari dimensiuni, care să răspundă nevoilor actuale ale investitorilor.  

Publicitate

,,Suntem în aceste momente în procesul de a identifica şi achiziţiona terenuri care să beneficieze de acest acces la calea ferată, pentru a oferi ulterior, într-un pachet cu adevărat atractiv, către investitori strategici în energie verde, cu rol în tranziţia către transport verde, orice ar putea fi produs la Braşov“, a precizat primarul.

El a explicat că primăria deja a făcut primii paşi înspre planul de renaştere industrială, înţelegând că un investitor are nevoi mai complexe decât platforme industriale tradiţionale, în special atunci când Braşovul are anumite atuuri pe care poate miza. În ceea ce priveşte tipul de inves­titori pe care îi vizează noua admi­nistraţie, aceştia ar putea veni dinspre in­dustrii precum automotive sau aero­nautică.

„Mă uit la tradiţia Braşovului şi mă gândesc la faptul că am avut industrie de autocamioane, tractoare, rulmenţi. Rulmenţi avem şi acum, din celelalte mai puţin. Și mă gândesc că în contextul în care multe administraţii locale cumpără şi au fonduri pentru achiziţii de autobuze electrice, de ce să nu avem un investitor să producem la Braşov autobuze electrice? Avem tradiţie şi forţă de muncă specializată pe zona de aeronautică, care vedem că s-a democratizat, pornind de la drone la mijloace de transport uşoare. De ce să nu avem un astfel de investitor în Braşov? Dacă ne referim la energie şi zona de stocare, este un domeniu foarte dinamic, se schimbă de la o zi la alta şi am putea fi un jucător cheie“, a completat primarul. 

Municipiul Brașov deține proprietăți în proximitatea ocolitoarei, cu acces direct la magistrala CF 300, și intenționează extinderea acestei zone, având în vedere crearea unei zone de dezvoltare industrială. Pentru a crea o zonă atractivă pentru potențialii investitorii, este necesară achiziția și a imobilelor învecinate, astfel încât Municipalitatea să poată realiza o serie de investiții în infrastructură și rețelele de utilități, în scopul ca acest teren să devină o oportunitate pentru investițiile private.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>