Connect with us
Publicitate

Social

Vaccinarea copiilor din România nu va fi obligatorie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, demontează noile teorii ale conspirației

Publicat

pe

Teoriile conspirației continuă pe tema imunizării copiilor și pun în pericol generații întregi. În timp ce vaccinarea în România este la procente alarmant de scăzute, sub Africa, antivacciniștii organizează proteste în stradă prin care propagă informații false, cum că în țara noastră vaccinarea va deveni obligatorie. De această dată sursa de la care pornesc aceste fake-news-uri este Strategia Națională de Vaccinare pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, în care nu scrie că vaccinarea este obligatorie, scriu jurnaliștii digi24.ro.

Publicitate

„Eu cred că acest subiect trebuie explicat cu bună credință și noi o facem și marea majoritatea colegilor mei fac acest lucru. Să nu uităm că unul dintre principalele câștiguri ale sănătății umanității în secolul XX au fost reprezentate de vaccinuri și cresterea duratei de viață a populației și dispariția sau reducerea foarte mare a bolilor infecțioase care făceau ravagii se datorează vaccinării, așa că toată această campanie, care mi se pare că are și un element de iresponsabilitate, mi se pare incorectă, imorală și cred că cei care o propagă au mai degrabă un scop de natură politică, decât un scop care să aibă legătură cu sănătatea populației și a copiilor”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Digi24.

Ministrul a mai adăugat că autoritățile nu pot să stea impasibile și să vadă că acoperirea vaccinală scade an de an și copiii din România sunt tot mai vulnerabili la boli care sunt binecunoscute că pot produce complicații la copii.

„E clar că trebuie să ne protejăm copiii și prin această strategie dam posibilitatea adulților, pacienților cu boli cronice, să se vaccineze. Nu există nicăieri niciun fel de sugestie sau element care să sugereze obligativitatea, nu știu de unde a apărut acest lucru, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne informăm corect oamenii asupra beneficiilor vaccinării și asupra riscurilor vaccinării, dacă ele există”, a mai spus Rafila.

Publicitate

De asemenea, ministrul a mai spus că este momentul să revenim la seriozitate, la normalitate, iar profesioniștii din sistemul de sănătate să fie lăsați să-și facă treaba.

„Toata această isterie împotriva vaccinării, care a fost generată de vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus, în momentul de față se translatează asupra tuturor vaccinurilor și nu este normal să se întâmple așa. Este momentul să revenim la seriozitate, la normalitate și să lăsăm profesioniștii din sistemul de sănătate să-și facă treaba și să încurajăm părinții să-și protejeze copiii”, a mai spus ministrul Sănătății, citat de aceeași sursă.

Alexandru Rafila a informat că proiectul de hotărâre de Guvern privind Strategia Naţională de Vaccinare în România până în 2030, care a fost pus în dezbatere publică zilele trecute, nu impune vaccinarea obligatorie, inclusiv în şcoli. Proiectul are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure şi eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populaţiei.

Ministerul Sănătății detaliază că proiectul are nouă mari obiective generale şi obiective specifice.

„Cele mai importante sunt reprezentate de creşterea cunoaşterii şi încrederii în vaccinarea anti-HPV, asigurarea accesului la vaccinare pentru cei cu risc mai mare de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, asigurarea continuităţii programului de vaccinare în timpul situaţiilor de urgenţă prin detectarea precoce şi răspunsul rapid în cazul focarelor cauzate de boli infecţioase prevenibile prin vaccinare, creşterea capacităţii de supraveghere a acestora, comunicare corectă pentru creşterea încrederii populaţiei în beneficiile vaccinării, prin parteneriate sociale, asigurarea accesului uşor la informaţii ştiinţifice privind riscurile, beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru profesionişti şi pentru populaţie, implementarea de campanii naţionale şi locale de educaţie pentru sănătate privind vaccinarea şi bolile prevenibile prin vaccinare, acces universal la servicii de sănătate, inclusiv accesul la medicamente şi vaccinuri esenţiale, sigure, eficace, la preţuri accesibile pentru toţi”, evidenţiază comunicatul.

Publicitate

Totodată, Ministerul Sănătăţii indică faptul că acoperirile vaccinale împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei (pojarului) au scăzut în perioada 2009 – 2020 cu circa 10% la copiii în vârstă de un an, pe fondul lipsei cazurilor de boală în ultimii ani, dar şi al creşterii influenţei mişcării antivaccinare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes