Connect with us
Publicitate

Social

Vaccinarea antigripală a început în farmaciile din toată țara. Care sunt unitățile din județul Brașov unde se poate administra serul împotriva gripei

Publicat

pe

În contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, Colegiul Farmaciștilor din România anunță că vaccinarea antigripală se poate efectua acum și în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot.

Publicitate

Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022. De asemenea, farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica Pacienti/Farmacii si drogherii/tabel farmacii vaccinare.

La această dată, vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe, lista farmaciilor fiind în continuă completare pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și farmaciile își pun la punct logistica necesară, conform reglementărilor în vigoare.

Publicitate

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:

 • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;
 • să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;
 • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

De precizat că:

 • vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
 • vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

„Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației” a declarat Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

„Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotriva gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment”, a declarat Florina Bonifate, Secretar General al Colegiului Farmaciștilor din România.

În prezent, serul poate fi administrat la 11 farmacii din județul Brașov. Acestea sunt:

Publicitate
 1. Mirafarm – Str. Muntișor, Nr. 5, Codlea
 2. M&F Professional Pharmacy – Str. Orizontului, Nr. 2, Bl. 2, Scara B, Ap. 2, Sânpetru
 3. Help Net Farma – Str. Eremia Grigorescu, Nr. 666 A, parter, Hărman
 4. Help Net Farma – Str. Morii Nr. 3, Ghimbav
 5. Dr. Max – Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 78, Unit. 1023, Centrul Com. AFI Palace Brasov
 6. Dr. Max – Str. Traian, nr. 4, parter, sp.com. A2, Brașov
 7. Dr. Max – Str. Zorilor, nr. 8, Bloc C22, Brașov
 8. Dr. Max – Str. Republicii, nr. 15, Brașov
 9. Dr. Max – Str. Avram Iancu, nr. 77, parter, Brașov
 10. Dr. Max – Str. Alexandru Vlahuță, nr. 10, Brașov
 11. Help Net Farma – Str. Zorilor, Nr. 5, Bl. D5, Brașov

Colegiul Farmaciștilor din România va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes