Connect with us
Publicitate

Economic

Va intra în faliment City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală?

Publicat

pe

Publicitate

City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală, aşteaptă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după ce acţionarul i3CP Holdings nu a adus cei 150 mil. euro ceruţi de ASF pentru restabilirea cerinţei de capital minim, potrivit informaţiilor ASF citate de Ziarul Financiar.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind resta­bilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021“, a transmis ASF.

Dacă nu se va ajunge la o soluţie şi acţionarii nu vor aduce banii necesari pentru restabilirea condiţiilor de capital minim, City Insurance riscă să devină al patrulea faliment de pe piaţa locală a asigurărilor, după falimentele Astra Asigurări din august 2015, Carpatica Asig din iulie 2016 şi CertAsig din iunie 2020. Unele surse vorbesc în piaţa asigurărilor că decizia de a retrage licenţa City Insurance ar fi stabilită, dar este nevoie de timp pentru elaborarea tuturor documentelor pentru a nu exista loc de atacare în instanţă. De asemenea, suma de 150 mil. euro reprezintă doar cerinţa pentru a restabili capitalul minim, dar, de fapt, necesarul de capital, care reprezintă daune de plată ale companiei, ar fi de peste 300 mil. euro, conform surselor citate.

Oficial, Consiliul ASF a transmis că „va analiza situaţia şi va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale.“

Publicitate

Falimentul City insurace, liderul pieţei asigurărilor şi cel mai mare jucător pe segmentul RCA, cu o cotă de piaţă de aproape 45%, ar putea readuce şocul creat de falimentele din anii trecuţi, respectiv cele ale Astra Asigurări şi Carpatica Asig, dar de această dată amploarea ar fi echivalentul celor două falimente cumulate. În ultimii ani, City Insurance a înregistrat creşteri semnificative ale primelor brute subscrise, ajungând la finalul anului 2020 la 2,3 mil. lei.

În primul trimestru din 2021, compania a înregistrat o nouă creştere a subscrierilor de 20,1%, până la 648,6 mil. lei. Din punctul de vedere al profitabilităţii, anul 2020 a adus o pierdere de 23,7 mil. lei, după ce în anii anterior, City Insurance a mers numai pe profit.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes