Connect with us

Util

UTIL / Vânzarea mașinilor este acum posibilă și fără certificatul fiscal. Mașinile pe care românii le-au vândut pe internet anul trecut, într-un top al popularității

Redactia Brasov

Publicat

pe

shallow focus photography of orange Volkswagen Beetle

2021 vine cu schimbări importante pentru cei care doresc să își vândă mașina.  O dată cu noul an, Codul Fiscal cunoaște o schimbare importantă, care are ca scop simplificarea operațiunii de înmatriculare în 2021.

Publicitate

Până anul trecut, cei care își vindeau mașina – dar și terenuri sau clădiri – aveau obligația să obțină un certificat de atestare fiscală prin care să dovedească plata la zi a impozitului. Din 2021, legislația a fost schimbată, astfel încât cei care vând o mașină să o facă fără obținerea certificatului de atestare fiscală, în anumite condiții. Cei care vând terenuri sau clădiri vor avea în continuare nevoie de acest act.

Legea 295/2020 marchează câteva schimbări importante în Codul de procedură fiscală. Printre acestea figurează și renunțarea la certificatul de atestare fiscală în cazul celor care își vând mașina. Condiția este ca la vânzarea mașinii să fie folosit un contract de vânzare cumpărare oficial.

Publicitate

„Proprietarii bunurilor care înstrăinează mijloace de transport nu trebuie să prezinte certificatul de atestare fiscală în cazul în care pentru înstrăinare utilizează formularul de contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport aprobat prin ordin al ministrului potrivit dispozițiilor legale în vigoare”, se arată în textul legii.

Care este modelul oficial al contractului de vânzare cumpărare

Publicitate

Modelul contractului de vânzare-cumpărare auto sau, așa cum este el denumit oficial, contract de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport, este de regulă oferit gata completat celor care apelează la serviciile unui birou de întocmire a actelor auto. Pentru a reduce costurile procedurii, cei interesați să-și vândă mașina pot descărca contractul de vânzare-cumpărare auto direct de pe site-ul DRPCIV.

O altă schimbare în procedura de vânzare a mașinilor vizează exclusiv firmele. Aceasta este prevăzută în Legea 296/2020 și obligă comercianții auto și societățile de leasing care înregistrează ca stoc de marfă mijloace de transport, cumpărate de la persoane fizice din România și înmatriculate pe numele acestora, să le radieze din evidența DRPCIV de pe numele foștilor proprietari.

Simplificarea procedurii de înmatriculare a început în vara anului trecut. Atunci, noua legislație a formalizat renunțarea la fișa de înmatriculare. În locul acesteia a fost introdusă dovada înregistrării mașinii la organul fiscal pe numele noului proprietar.

Publicitate

Mașinile pe care românii le-au vândut pe internet în 2020

Cu toate restricțiile de circulație impuse de autorități anul trecut, mai puțini români s-au gândit să își schimbe mașinile. În 2020, piața autoturismelor noi a înregistrat o scădere masivă, de aproape 22 de procente. Lucrurile nu stau mai bine nici la capitolul mașini second-hand. Vânzarea de autoturisme la mâna a doua din import a scăzut cu 14%, iar cea a mașinilor second-hand, pe plan intern, a coborât cu 13 procente, ajungând la 547.000 de unități. Potrivit datelor publicate de Autovit, în anul precedent au fost postate cu 22% mai puține anuțuri în comparație cu anii pre-pandemie.

Dacă s-ar face un top cu mașinile pe care românii le-au vândut pe internet în 2020, primul loc, „campiona”, ar fi marca Volkswagen, cu peste 35.000 de anunțuri. Locul al doilea este ocupat de BMW, cu 27.000 de oferte, în timp ce ultimul loc de pe podium este ocupat de Audi, cu peste 20.000. Lista este completată de alte mărci cunoscute, precum Mercedes și Ford, ce au avut, fiecare, în jur de 19.000 de anunțuri de vânzare. De fapt, aceste trei mărci auto, cumulat, au reprezentat aproape 60% dintre anunțurile de pe site-ul Autovit. Cu o scădere de 22 de procente față de anii trecuți, în 2020, pe site-ul menționat au fost scoase la vânzare în aproximativ 206.000 de autoturisme.  În aprilie 2020 au fost sub 8.000 de anunțuri, iar în octombrie, peste 21.000.

Publicitate
Spune-ți părerea

Util

CFR Călători introduce un nou tren pe ruta Braşov-Bucureşti

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători a introdus în circulație un tren suplimentar Brașov-București, pentru turiștii care se întorc de pe Valea Prahovei.

Astfel, în zilele de duminică, va circula suplimentar ltrenul IR 1730, cu plecare din Brașov la ora 17:55 și sosire în București Nord la ora 20:32, a anunțat vineri operatorul feroviar de stat.

Publicitate

Durata de parcurs a noului tren este de două ore și 37 de minute și are opriri în stațiile: Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia, Comarnic, Câmpina, Ploiești Vest. Astfel, pe ruta Brașov – București Nord în intervalul orar cel mai solicitat, 17:00 – 19:00, turiștii au la dispoziție trei trenuri operate de CFR Călători, dintre care două garnituri între 17:00 – 18:00.

Tren suplimentar Brașov-București, dotat cu vagon pentru transportul bicicletelor

Trenul este format din vagoane modernizate în anul 2020, ceea ce asigură o capacitate de transport sporită și servicii de calitate superioară. Vagoanele au fost  modernizate pe baza contractelor semnate în 2019 de directorul general de la acea vreme al CFR Călători Valentin Dorobanțu. De asemenea, garnitura va avea în compunere și un vagon prevăzut cu spaţiu pentru transportul bicicletelor.

Publicitate

Biletele de tren pot fi cumpărate apelând la mai multe oferte comerciale: reducere de 10% prin oferta dus-întors, până la 10% la cumpărarea cu anticipație, 25% la cumpărarea în baza cardului TrenPlus, până la 35% reducere la Biletul de weekend, reduceri de weekend pe Valea Prahovei de până la 56%  etc. Mai multe detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic intern/ Oferte.

Citește mai mult

Util

VIDEO / Tutoriale ANRE – Cum folosim comparatoarele de prețuri la energie electrică și gaze naturale

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat două tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să utilizeze comparatoarele de prețuri. Reamintim că piața gazelor a fost liberalizată complet pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, iar cea a energiei electrice de la 1 ianuarie 2021. Consumatorii au posibilitatea de a alege ofertele cele mai avantajoase și de a-și schimba furnizorii.

În cele două filmulețe este explicat cum pot fi folosite, pas cu pas, comparatoarele de prețuri de pe site-ul ANRE.
1. Cum folosim aplicația ”Comparator oferte tip furnizare a energiei electrice”?

 
 
2. Cum folosim aplicația ”Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”?

Consumatorii de energie trebuie informați cât mai clar că își pot schimba furnizorii, în urma liberalizării pieței, iar autoritățile trebuie să ia măsuri în acest sens, se arată într-o scrisoare a Comisiei Europene transmisă, la sfârșitul lunii ianuarie, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerului Energiei, potrivit surselor HotNews.ro. În scrisoare se precizează că măsurile trebuie să vizeze furnizarea de informații către consumatori, în special despre dreptul lor de a alege alți furnizori, îmbunătățirea comparatoarelor de prețuri și limitarea barierelor în calea transferului de la un furnizor la altul.

Publicitate

Slaba informare a consumatorilor despre liberalizarea pieței energiei a creat haos, unul dintre responsabili fiind chiar ANRE. Autoritatea a început să se implice într-o oarecare măsură în informarea consumatorilor casnici abia după ce a atras presa atenția asupra haosului de pe piața energiei.

Informarea consumatorilor ar fi trebuit făcută cu mult timp înainte ca liberalizarea să aibă loc. Nu s-a întâmplat acest lucru. Dimpotrivă, a refuzat până în ultimele zile din 2020 să comunice pe acest subiect. De asemenea, comparatorul de prețuri a fost actualizat cu câteva zile înainte de liberalizare, până atunci fiind inutil. Ba, mai mult, ANRE a favorizat marii furnizori prin faptul că nu le-a impus să informeze eficient clienții că urmează să aibă loc o liberalizare, iar că cei care nu încheie contracte pe piața liberă vor rămâne în regim de serviciu universal, la prețuri mult mai mari decât cele din zona concurențială.

Important de știut

Publicitate

– Toți consumatorii care au fost trecuți automat în serviciul universal, la unul dintre furnizorii de ultimă instanță, vor plăti mai mult. Fără discount, prețurile sunt cu până la 26% mai mari față de discount. Cu discount, această diferență se mai reduce, însă nu cu mult. Discountul reprezintă diferența dintre prețul de serviciu universal și cea mai ieftină ofertă a furnizorului actual. Însă, această diferență este nesemnificativă. De exemplu, la Electrica Furnizare discountul poate fi de 1,3 lei la un consum de 100 KW, iar la E.ON este de zece bani.

– Disconturile pentru ianuarie vor fi oferite în luna februarie, deoarece Ordinul ANRE a fost emis pe 20 ianuarie. Practic, acum, mulți consumatori s-au trezit cu facturi cu până la 26% mai mari față de decembrie și fără discounturi.

– Mai avantajați sunt cei care au schimbat furnizorul, alegând cele mai ieftine oferte de pe piața concurențială. Unii furnizori au prezentat oferte cu prețuri mai apropiate de cele din decembrie.

Publicitate

– Ultimul ordin al ANRE nu obligă furnizorii de ultimă instanță să ofere discounturi, așa cum cred unii consumatori. Oferă doar posibilitatea ca aceste discounturi să fie acordate benevol.

– Consumatorii aflați acum în serviciul universal pot să încheie oricând un contract pe piața concurențială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul. Nu există un termen limită pentru încheierea unui astfel de contract.

Citește mai mult

Util

METEO / Cum va fi vremea până pe 14 martie în zona Brașovului și la munte

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 1 – 14 MARTIE

La începutul primei săptămâni valorile termice diurne vor fi în creștere treptată, astfel că în zilele de 4 și 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3…5 grade, în intervalul 6-8 martie. După 9 martie regimul termic va fi în ușoară creștere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7…8 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se vor situa în medie între -4 și -2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii de -8…-5 grade. Precipitații în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie și din nou, cu caracter local și temporar, începând cu 5 martie și până la sfârșitul intervalului de referință.

 

Publicitate

LA MUNTE
Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5…6 grade și cea a minimelor de -3…-2 grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade și minime, în medie, de -9..-7 grade.

Publicitate

În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va crește treptat spre 0…2 grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6…-4 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, predominant ninsori va fi în creștere începând din data de 5 martie.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>