Connect with us
Publicitate

Util

UTIL / Reguli pentru plantarea pomilor primăvara. Un specialist în horticultură explică unde se greșește

Redactia

Publicat

pe

Prof. dr. Florin Stănică, profesor la Facultatea de Horticultură și prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a vorbit despre regulile ce trebuie respectate când vine vorba de plantarea pomilor. Ce greșeală se face des.

Publicitate

„Transportul pomilor de la pepiniere sau de la magazine trebuie făcut în automobile închise. Multă lume pune pomii pe portbagaj, cu rădăcinile în faţă şi goneşte cu maşina cu 100 de kilometri pe oră ca să ajungă repede să îi planteze.

Ori asta duce la deshidratarea rădăcinilor sau îngheţarea lor atunci când afară este frig.

Publicitate

Rădăcinile pomilor trebuie în permanență păstrate într-un mediu umed, nisip sau perlit pentru a nu se deshidrata”, a explicat prof. dr. Florin Stănică pentru DCNews.

Potrivit acestuia, pentru a respecta condiția, înainte de plantare, pomii trebuie ţinuţi cu rădăcinile în apă măcar 24 de ore; ideal ar fi 48 de ore.

Publicitate

„În momentul plantării, trebuie verificat ca rădăcinile să nu fie rupte.

Dacă este necesar, se scurtează rădăcinile rupte, cele mucegăite sau cele care au mici probleme. O rădăcină sănătoasă în secțiune trebuie să aibă o culoare albă sidefie şi să fie turgescentă”, a mai explicat dr. Florin Stănilă.

Zece sfaturi pentru plantarea pomilor

Publicitate

Perioadele de plantare sunt: primăvara devreme, toamna târziu înainte că pământul să înghețe și iarna, atunci când solul nu este acoperit de zăpadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 º C.

Plantarea pomilor primăvara
Plantarea de primăvară se face, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație, însă această este mai puțin eficientă pentru un număr mare de specii de pomi.

Acest lucru înseamnă că există un risc crescut că puieții să nu se prindă și sistemul radicular al plantei să aibă mai mult de suferit.

Publicitate

Pentru a nu intră în faza de vegetație, pomii sunt ținuți la rece. Odată ce aceștia au început procesul de înmugurire, plantarea nu mai este o soluție, întrucât puieții nu se vor prinde.

1. Alegerea pomilor
Trebuie să fie foarte riguroasă și în concordanță cu condițiile pedo-climatice pe care le are regiunea din care provine gospodăria/fermă/livada. Pomii se vor achiziționa din toamna, din pepiniere sau de la furnizori consacrați care pot garanta autenticitatea, calitatea și sănătatea pomului.

Pentru păstrare pe o perioada mai mare, pomii se vor stratifică în șanțuri adânci de 30 – 40 cm și late de 50 cm. În aceste șanțuri, pomii se vor așeza înclinat, în legături și cu eticheta la vedere. Peste rădăcini și 30 cm din tulpină se așterne nisip sau pământ bine mărunțit.

Publicitate

2. Alegerea locului unde dorim să plantăm pomul
Dacă aveți în plan să plantați mai mulți pomi aveți grijă să curățați terenul de vegetație, pietre, să defrișați resturile de rădăcini rămase de la pomii vechi.

3. Săparea gropilor
Pentru arbușți gropile trebuie să aibă dimensiunea de 30 x 30 x 30 cm iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm.

Este recomandat să săpați gropile cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plantare pentru a activă microfloră din sol și aerarea pământului.

Atunci când săpați gropile e foarte important cum musuroiti pământul rezultat din săpătură.

Primii 30 cm se așează în mușuroi pe partea dreapta a gropii și următorii 30 cm de pământ scos se musuroieste pe partea stânga.

De această așezare a straturilor de pământ se va ține cont la umplerea gropilor la plantare. Ideea e că pământul cel mai fertil să se găsească în zona rădăcinilor pomului.

4. Fasonarea rădăcinilor
Are drept scop eliminarea porțiunilor de rădăcina rupte, uscate, mucegăite dar totodată prin scurtarea cu 1/3 a rădăcinilor, se reînnoiesc secțiunile. Rădăcinile mai groase de 3-4 mm se fasonează scurt iar dacă acestea sunt rănite, fasonarea se face imediat deasupra rănii.

5. Mocirlirea rădăcinilor
Constă în scufundarea rădăcinilor fasonate într-un amestec de balegă proaspătă, pământ și apă. Dacă nu aveți balegă faceți mocirla doar din pământ și apă având grijă să aibă consistent unei smântâni. Acest amestec stimulează apariția de noi rădăcini și ajută la vindecarea rănilor.

6. Fertilizarea la plantare
Este esențial să aplicați îngrășământ la groapă. În stratul provenit de la suprafață ( primii 30 cm musuroiti în partea dreapta ) se amestecă 10-15 kg de gunoi de grajd bine putrezit și câte 50 g de superfosfat și sare potasică, fiecare.

7. Plantarea propriu-zisă
Pomul se așază în groapă în așa fel încât punctual de altoire să rămână deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se aruncă 15- 20 cm pământ reavăn din stratul inferior pe care se vor sprijini rădăcinile pomului.

Se aruncă, apoi, pământ din cel amestecat cu îngrășăminte introducându-se cu degetele printre rădăcini. După ce rădăcinile au fost complet acoperite, se scutură ușor pomul pentru că pământul să pătrundă bine între rădăcini.

Se face primul călcat, adică se tasează solul în jurul tulpinii cu piciorul. Se adaugă o găleată de apă, se trage apoi tot pământul în groapă până la nivelul superior al acesteia și se execută al doilea călcat.

Dacă este cazul se mai adaugă mraniță ( 5 kg ), se tasează iar solul și se face un mușuroi larg în jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile de ger. Cu restul pământului se face o copcă în jurul pomului.

8. Udarea la plantare
În copcă se toarnă 1-2 găleți de apă care va drena granulele de pământ între rădăcinile pomului și va elibera aerul prevenind apariția mucegaiului.

După ce apă a pătruns în sol, se trage tot pământul în jurul pomului sub formă de mușuroi spre a proteja pomul de îngheț.

9. Tutorarea
Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru că acesta să crească drept, să nu fie îndoit de vânt, zăpadă.

Așezați câte un tutore în dreptul fiecărui pom și legați în formă de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoară sau chiar o curea din piele mai veche.

10. Fasonarea coroanei
Primăvară devreme (sfârșit de februarie – început de martie) se fac tăieri de formare a coroanei. Axul se scurtează la 60–80 cm și se lasă 3 lăstari în vârf care au o poziție de 120 º între ei. Va rezultă un pom cu coroana în formă de vas.

Dacă preferați alt tip de formă de coroana atunci aplicați tăierile specifice formei pe care o doriți.

Pentru zonele unde există pericolul de atac al iepurilor sau rozătoarelor va sugerez să luați peturi din plastic pe care să le tăiați la ambele capete obținând un cilindru. Introduceți acest cilindru sau mai mulți pe axul pomului și “îmbrăcând” tulpină pomului.

Puteți folosi și substanțe repelente care se aplică cu pensula pe trunchiul pomilor.

Distanțele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim între rânduri și între pomi pe rând pentru a asigura spațiul de lumina necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m distanțe de plantare.

Țineți cont de zonarea speciilor funcție de pretențiile fiecărei specii pentru lumina, căldură, rezistență la geruri, variații mari de temperatura sau accidente climatice.

Nu se recomandă plantarea în văi înguste, cu curenți de aer puternici, în zone cu înghețuri târzii de primăvară frecvente.

Măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin se cultivă în zona dealurilor subcarpatice iar în zonele calde de câmpie, cais, piersic, migdal, smochin dar și celelalte specii din zona colinara cu amendamentul că toate speciile să fie plantate pe terenuri cu expoziție sudică, sud-vestică.

Plantarea propriu-zisă a pomilor implică respectarea următorilor pași:

– Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta.

Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.

– Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.

– Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapă mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.

– În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă că această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.

– Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață.

Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, tasează-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl bătătorești.

Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.

– După ce ai terminat plantarea, udă pomul la baza, acolo unde pătrunde în pământ, până când apă ajunge la rădăcini.

Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști că rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.

– Dacă plantarea are loc toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime.

Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatura constanța la nivelul rădăcinilor.

– Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasa de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problema în livada ta.

Cum trebuie să arate un pom când îl achiziționăm?

  • Să aibă 1-2 ani și o înălțime de peste 1 m
  • Rădăcinile principale să aibă cel puțin 30 cm, să fie sănătoase, fără răni
  • Tulpină și rădăcina nu trebuie să fie deshidratate
  • În cazul pomilor de 2-3 ani, coroana este deja formată.

surse: Alba24.ro, DCNews.ro, cartiagricole.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Util

Spitalul Judeţean şi Spitalul Tractorul se vor încălzi cu agent termic din sistemul centralizat de termoficare

Redactia Brasov

Publicat

pe

Spitalul Județean va fi racordat, în cele din urmă, la sistemul centralizat de termoficare, la fel cum va fi și Spitalul Tractorul. Anunțată cu ceva timp în urmă, branșarea Spitalului Județean va fi realizată, după ce s-a găsit o soluție în problema juridică întâmpinată.

Publicitate

„Singurul inconvenient era că dacă la Spitalul Tractorul terenul pe care este edificată clădirea este al Primăriei, în cazul Spitalului Județean, terenul este al Consiliului Județean și atunci eu, SPLT, aflat în subordinea Consiliului Local, nu pot disloca fonduri publice să fac o investiție pe un teren care nu e al Primăriei. În iarna aceasta s-a discutat, la nivel de conducere, și s-a stabilit ca eu să le aduc țeava cu branșamentul la poartă, dânșii urmând să facă o investiție minimă între 50.000 și 100.000 de euro, să își tragă țeava de la poartă, de la branșamentul SPLT, până la actuala centrală termică”, a spus directorul Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, Mircea Marin.

La centrala termică de la Județean vor fi menținute și cazanele existente.

Publicitate

„Centrala termică va deveni punct termic. Cazanele termice, aflate la ora actuală în exploatare, vor rămâne pe poziție dar ca sursă de back-up. Dacă am o avarie sau sunt în revizie, spitalul are posibilitatea să treacă din nou pe sursa proprie, astfel încât să am eu răgaz să repar sau să termin revizia și să trecem înapoi”, a adăugat Mircea Marin.

În total, investiția pentru branșarea Județeanului este estimată la peste 1,7 milioane lei.

Publicitate

La Spitalul Tractorul, lucrările sunt mai ușor de făcut pentru că nu sunt probleme cu terenul. În plus, racordate vor fi și o școală și o grădiniță, aflate în apropierea unității medicale. Costul investiției este estimat aici la peste 2,8 milioane lei.

În cursul acestui an vor fi gata lucrările de branșare a celor două spitale și a celor două unități de învățământ, scrie radiobrasovfm.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Util

Cum puteți verifica online dacă un autovehicul are ITP valabil?

Redactia

Publicat

pe

Valabilitatea ITP se poate verifica pe pagina web a RAR. Posesorii de autovehicule au posibilitatea de a verifica pe site-ul Registrului Auto Român dacă inspecţia tehnică periodică (valabilă) a vehiculului deţinut este înregistrată în baza de date.

Publicitate

Registrul Auto Român avertizează cetăţenii să nu accepte intermedierea obţinerii dovezii de efectuare a ITP de către alte persoane, pentru că de cele mai multe ori aceasta s-a dovedit a fi falsă.

Verificare valabilitate ITP pe site-ul RAR

Publicitate

Pe site-ul RAR, completaţi seria Cărţii de Identitate a Vehiculului sau seria caroseriei, scrieți codul de securitate care vă apare și apăsați butonul Caută.

Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Publicitate

Termenul pentru efectuarea primei inspecții tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculări sau a primei înregistrări în România, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente.

Data la care trebuie să efectuăm următoarea inspecție tehnică periodică este trecută pe talonul mașinii.

Vehiculele noi, înmatriculate pentru prima dată în România, nu se regăsesc pe link-ul „Verificare ITP” deoarece acestea nu au fost supuse unei inspecţii tehnice periodice.

Publicitate

Acte necesare ITP?

  • Certificat de înmatriculare,
  • Asigurare RCA valabilă,
  • Carte de identitate a autovehiculului,
  • Carte de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecție.
  • Dacă autovehiculul este în leasing sau înregistrat pe o societate comercială, se admite copia cărții de identitate a autovehiculului cu ștampila în original.

Ce se verifică la ITP?

ITP-ul este o verificare complexă a autovehiculului și include: documente de identificare, verificarea frânelor, direcției, luminilor, anvelopelor, emisiilor, aspectul exterior, etc.

Publicitate

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat se pedepsește cu amendă între 315 și 700 lei.

Ce amenzi riști dacă circuli fără ITP:

Se consideră contravenție dacă sunteți prinși că circulați fără ITP pe drumurile publice și riscați o amendă între 1.300 și 2.900 lei. Polițiștii vor reține talonul mașinii și plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

Publicitate

Pentru a elimina frauda, service-urile auto sunt obligate să înregistreze video Inspecțiile Tehnice Periodice (ITP) și să păstreze arhiva cel puțin 6 luni.

Publicitate
Citește mai mult

Util

DN 1 aglomerat din nou. Turiştii pleacă de la munte spre casă

Redactia Brasov

Publicat

pe

Vacanţa de Paşte s-a terminat pentru mulţi români  iar la această oră cei mai mulţi sunt în drum spre casă. Pentru că mulţi turişti au ales staţiunile de munte în această vacanţă, acum, la plecare DN 1 s-a aglomerat. Cei care au petrecut în Poiana Braşov, la Bran sau în staţiunile de pe Valea Prahovei acum stau în coloane interminabile pe DN 1. 

Publicitate

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la ora 14:00, pe DN 1 București-Brașov valorile de trafic sun următoarele:

– sensul de mers Ploieşti către Braşov, coloană de la 103+500 pana la km 107 Comarnic;

Publicitate

– sensul de mers Ploieşti către Braşov, coloană de la km 127 pana la km 131 Buşteni;

– sensul de mers Braşov către Ploieşti, coloană de pe raza judeţului Braşov pana la km 131 Buşteni.

Publicitate

Se acționează pentru fluentă, în dispozitiv la vedere.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>