Social
Urşii periculoşi vor putea fi împușcați și în afara localităților. Legea a fost adoptată de Parlament

Camera Deputaților a adoptat, miercuri un proiect de lege prin se stabilesc condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. Cu 232 de voturi pentru și 30 împotrivă, deputații au introdus o modificare care introduce drept necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea merge la promulgare.
Deputaţii au adoptat un amendament care modifică ordonanța și care elimină sintagma „intravilan” astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. În comisia raportoare, la propunerea UDMR s-a eliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan, transmite hotnews.ro.
Reprezentanţii UDMR au argumentat că amendamentul este unul necesar, în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice şi au invocat totodată dreptul la viaţă prevăzut de Constituţie.
Prin proiectul de Ordonanţă, se reglementa modul de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare, sau prin eutanasiere / împuşcare.
Ministerul preciza că situaţia actuală impune intervenţia imediată în incidentele provocate de exemplarele de urs brun, în intravilanul localităţilor, fiind necesară crearea unui cadru legal care să permită înlăturarea de îndată a riscurilor cauzate de atacul acestor animale.
Deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly: „Ziua de astăzi este una foarte importantă, mai ales pentru cei care locuiesc în zone în care urşii fac ravagii. UDMR a atras atenţia, de-a lungul anilor, fiecărui guvern, că suprapopularea urşilor devine o problemă majoră care va afecta oamenii şi bunurile lor. UDMR a avut curajul să spun, cu subiect şi predicat, că în anul 2021 problema urşilor necesită o rezolvare de urgenţă. (…) Ştiu că în oraşele mari, în blocurile cu 10 etaje, ursul pare un animal drăgălaş, care este asemănat cu ursuleţul de pluş de pe canapea. Realitatea este însă total diferită pentru cei care trăiesc în judeţele afectate, unde cetăţenii sunt de-a dreptul terorizaţi de prezenţa şi de atacurile urşilor. (…) Constituţia reglementează dreptul la viaţă şi integritatea bunurilor cetăţenilor şi din acest motiv am iniţiat, alături de parlamentari UDMR, un amendament care conţine extinderea posibilităţii de intervenţie în cazul atacurilor urşilor şi în extravilan – şi pe câmp şi pe potecile turistice. Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti”.
Ce prevede proiectul de lege:
- intervenţia imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologica sau de sexul acestuia/acestora.
- Intervenţie prin alungare înseamnă, potrivit proiectului, acţiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.
- Prin intervenţie prin tranchilizare şi relocare se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare şi relocare a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care prin acţiunile sale poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
- Extragere prin împuşcare se defineşte, în proiect, prin acţiunea umană imediată, specializată, de împuşcare cu arma de vânătoare deţinută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
- Prin extragere prin eutanasiere se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide si nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
- Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment.
- Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.
- În cazul în care exemplarul alungat revine şi poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora, echipa de intervenţie procedează la tranchilizarea şi relocarea acestuia.
- Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), mai prevede proiectul.
- „Prin excepţie de la prevederile art. 4 şi 5, se regăseşte în situaţia stării de necesitate prevăzută la art. 20 alin.(2) din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”, prevede un alt amendament adoptat de deputaţi.
- Costurile de întreţinere a puilor de urs relocaţi după intervenţia imediată sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
- Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
- „Nerespectarea dispoziţiilor art. 11 de către persoanele responsabile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune”, mai prevede proiectul adoptat.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 232 de voturi pentru, 30 împotrivă si 23 de abțineri. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea merge l apromulgare la președințele Klaus Iohannis.
-
Evenimentacum o zi
Indivizii care au lovit o tânără în centrul orașului rămân în arest. Tribunalul Brașov le-a respins contestația
-
Socialacum o zi
Premieră naţională la Spitalul „Sfântul Constantin” din Brașov. Trei copii vor fi operaţi pe inimă, iar intervenţiile vor fi plătite cu criptomonede
-
Evenimentacum 2 zile
Percheziții în Brașov și alte 11 județe, într-un dosar de delapidare al unui fond de pensii. Prejudiciul depășește 23 de milioane de lei
-
Administrațieacum 2 zile
Decizie a Consiliului Judeţean Braşov. Mai puțini bani pentru aeroport, mai mulți pentru drumuri
-
Evenimentacum 6 ore
Accident cu trei victime pe bulevardul Griviţei, în giratoriul de la Dedeman
-
Economicacum o zi
20 de trenuri electrice vor fi cumpărate cu finanțare din PNRR. Noile trenuri vor lega Braşovul de Oradea, Iaşi şi Suceva
-
Evenimentacum o zi
După caniculă, urmează furtunile. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică valabilă și pentru județul Brașov
-
Evenimentacum o zi
FOTO / Amenzi de aproape 160.000 de lei în pieţele braşovene. „Comercianţi” care vindeau pe marginea drumului şi şoferi care au parcat neregulamentar au fost sancţionaţi