Connect with us
Publicitate

Social

Urșii din masivul Postăvarul ar putea fi hrăniți, de la distanță, cu ajutorul unor funiculare. Regia Pădurilor Kronstadt vrea să cumpere două astfel de instalații care vor costa peste 650.000 de lei

Publicat

pe

Regia Pădurilor Kronstadt vrea să cumpere două funiculare cu ajutorul cărora să fie hrăniți urșii care vor ajunge în viitorul centru de reabilitare din Masivul Postăvarul. Această soluție ar fi necesară pentru ca animalele sălbatice să nu se obișnuiască cu oamenii și pentru a nu-i asocia cu sursele de hrană, scrie bzb.ro.

Publicitate

Mai exact, pentru hrănirea animalelor, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt are în plan să cumpere două funiculare, valoarea acestora fiind estimată la 656.584 lei, cu tot cu TVA. Achiziţia este inclusă în proiectul cu finanţare europeană privind amenajarea complexului pentru reabilitarea urşilor, implementat de Ministerul Mediului, în parteneriat cu Regia Publică locală a Pădurilor Kronstadt.

Funicularele vor avea cărucioare adaptate, care să permită transportul hranei, iar cablurile vor fi amplasate astfel încât să permită aruncarea mâncării pentru urşi în cât mai multe puncte. Practic, cele două funiculare vor acoperi întreaga suprafaţă complexului, mai exact toate compartimentele acestuia.

Prin acest proiect, la Braşov, în Masivul Postăvarul, Ministerul Mediului, în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, urmează să se construiască un centru de reabilitare a urşilor. Aici vor fi crescuţi puii orfani, care vor fi eliberaţi apoi în sălbăticie. Tot la acest centru vor fi aduşi şi urşii problemă sau ursoaicele cu pui care se refugiază în oraşe. Costul estimat al acestui centru, care se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, este de 1,9 milioane de euro. Capacitatea centrului va fi de aproximativ 100 de exemplare.

Publicitate

Centrul de reabilitare a urşilor va fi amenajat în Valea Timişului şi a fost propus de Regia Pădurilor Kronstadt care a pus la dispoziţie şi terenul aferent, după ce a obţinut acordul Consiliului Local Braşov. Conform planului regiei braşovene, la acest centru vor fi aduşi pui de urs, ursoaice cu pui şi masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite şi nu mai pot fi relocaţi, din cauza comportamentului deviant.

Primul dintre compartimentele centrului va fi cel de carantină, în care animalele aduse aici vor fi ţinute 30 de zile. Un alt compartiment va fi destinat puilor orfani. Aici, urşii vor fi îngrijiţi astfel încât să poată fi eliberaţi. Practic, se va evita pe cât posibil contactul acestora cu îngrijitorii. Chiar şi hrănirea se va face astfel încât animalele să nu simtă prezenţa omului în preajmă.

După ce urşii vor creşte, ei vor fi eliberaţi şi se vor putea descurca singuri. Un alt compartiment va fi destinat ursoaicelor cu pui, care sunt capturate după ce ajung să creeze probleme în zonele locuite. Acestea, în funcţie de antecedente şi de alţi factori stabiliţi de specialişti, ar putea fi eliberate după o perioadă. Va exista şi un compartiment destinat masculilor maturi, care sunt capturaţi după ce ajung să devină o problemă pentru zonele locuite de oameni şi nu mai este posibilă relocarea lor din cauza comportamentului deviant.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes