Connect with us
Publicitate

Social

Urșii care ajung în Bușteni vor fi goniți cu lasere și ultrasunete. Primul astfel de dispozitiv ar urma să fie montat în oraș săptămâna viitoare

Publicat

pe

Autoritățile din Bușteni caută soluții disperate pentru a rezolva problema urșilor care coboară tot mai des în zonele locuite din oraș. În vreme ce alungările zilnice par să nu aibă niciun efect, edilii vor să apeleze la tehnologie pentru a ține sălbăticiunile departe de stațiune. Primarul Mircea Corbu a anunțat că este în discuții cu o companie care ar putea să monteze dispozitive cu lasere și ultrasunete în mai multe zone din oraș.

Publicitate

Pentru început, autoritățile vor să testeze dacă sistemul este funcțional, așa că primul astfel de aparat ar putea fi amplasat săptămâna viitoare în zona cimitirului, un loc frecventat de urși. Dacă dispozitivul își va dovedi eficiența, atunci reprezentanții primăriei spun că vor semna un contract pentru achiziția unui număr mai mare de aparate care vor fi montate și în alte zone din stațiune.

Edilul din Bușteni spune că este vorba despre aceeași aparatură care a fost folosită în Cluj-Napoca pentru alungarea ciorilor. Un astfel de dispozitiv costă între 12.000 și 15.000 de euro, în funcție de perimetrul unde acționează. Aparatura nu afectează gospodăriile și animalele oamenilor, spune primarul Mircea Corbu.

Într-o postare pe pagina oficială de facebook, autoritățile din Bușteni au explicat care este situația urșilor care coboară în oraș, la acest moment.

Publicitate

„Dorim să vă informăm că la nivelul orașului Bușteni, în urma emiterii ordonanței de Guvern nr. 81/2021 a fost constituit Comitetul de intervenție având în componență: Asociația Cinegetica Sinaia, Cabinet Medical – Veterinar AG RANCH ANIMALS VET, Jandarmeria Română, Poliția Locală, iar suplimentar (nefiind obligatoriu) am solicitat sprijinul echipei Salvamont și a reprezentanților ROMSILVA (pădurari), alte persoane – voluntari. Comitetul de intervenție este coordonat de primar/viceprimar. De asemenea, la nivelul Primăriei Bușteni există semnat un protocol cu ICAS (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”) care ne oferă consultanță în gestionarea situațiilor, punerea la dispoziție a unor containere anti-urs pentru colectarea deșeurilor menajere și cuști pentru capturare în vederea relocării urșilor”, au declarat reprezentanții Primăriei Bușteni.

Primul exemplar a fost deja relocat într-o pădure din Săcele. Este vorba despre ursul care a fost filmat miercuri dimineață în fața secției de poliție din Bușteni și în apropierea gării. Detalii despre acest caz puteți citi AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes