Connect with us
Publicitate

Social

Universitatea Transilvania din Brașov, a șasea cea mai bună instituție de învățământ superior din România. Care este clasamentul complet

Publicat

pe

Cea mai mare instituție de învățământ superior din Brașov se află pe locul al șaselea într-un clasament al celor mai bune universități din România. Universitatea Transilvania a fost inclusă în acest top, pe locul șase, dar este întrecută de instituții cu renume din Cluj-Napoca și București.

Potrivit edupedu.ro, și anul acesta Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București sunt cele mai bune universități românești, conform raportului anual privind metarankingul național – 2022, realizat de Ministerul Educației, așa cum a fost publicat el de o universitate din țară. Clasamentul, deși a fost realizat din prima parte a anului și, din informațiile Edupedu.ro, a fost transmis la sfârșitul lunii martie rectorilor, nu a fost publicat oficial până acum, iar Ministerul nu a răspuns nici solicitărilor de a-l consulta, făcute de Edupedu.ro în ultimele săptămâni.

În lipsa unei prezentări oficiale, el a fost publicat, în versiune sumară, de către cel puțin o universitate – cea din Oradea, care a emis, chiar, un comunicat prin care, pe 31 martie, anunța propriul rezultat în acest metaranking. Reprezentanți ai altor universități au confirmat că au primit la rândul lor lista publicată de instituția orădeană. Și aceasta, în condițiile în care este vorba despre un document de larg interes public, el stabilind o ierarhie a universităților românești în funcție de poziția lor în mai multe rankinguri internaționale și fiind folosit inclusiv pentru alocarea de fonduri de cercetare către instituțiile de învățământ superior.

Atât anul trecut, cât și la prima ediție a unui astfel de clasament, în 2016, Ministerul a publicat rapoarte detaliate despre analizele respective, lucru care, până în acest moment, nu s-a întâmplat cu cel mai nou metaranking.

Publicitate

Clasamentul Ministerului este realizat separat de cele realizate independent, până acum doi ani, sub egida Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, iar de anul trecut – de Centrul Qualitas al UBB.
Metarankingul Național – 2022, realizat de Ministerul Educației, nepublicat oficial:

 1. Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
 2. Universitatea din București
 3. Universitatea Politehnica din București
 4. Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” – Cluj-Napoca
 5. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” – București
 6. Universitatea Transilvania din Brașov
 7. Universitatea Al. I. Cuza din Iași
 8. Universitatea de Vest din Timișoara
 9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
 10. Academia de Studii Economice din București
 11. Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași
 12. Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași
 13. Universitatea Politehnica Timișoara
 14. Universitatea din Oradea
 15. Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava
 16. Universitatea din Craiova
 17. Universitatea “George Emil Palade” din Târgu Mureș
 18. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 19. Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați (notată în documentul Universității din Oradea cu locul 23)
 20. Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
 21. Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
 22. Universitatea “Ovidius” din Constanța
 23. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
 24. Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca
 25. Universitatea “Titu Maiorescu” din București
 26. Universitatea din Pitești
 27. Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București
 28. Universitatea Tehnică de Construcții din București
 29. Universitatea “Valahia” din Târgoviște
 30. Universitatea Tehnică Militară “Ferdinand I” din București
 31. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad

Metarankingul reprezintă o ierarhizare a universităților be baza rezultatelor acestora în mai multe clasamente universitare internaționale, conform unei metodologii despre care Edupedu.ro a scris aici.

Clasamentul include doar 31 de universități (29 de stat, două private) dintre cele 93 câte există în România (53 de stat, 40 private).

Cele mai notabile schimbări față de anul trecut ar fi faptul că intră în clasament, în segmentul final, Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca (universitate maghiară privată), precum și Universitatea Tehnică Militară Ferdinand I din București.

Ies din clasament Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești și Universitatea din Petroșani
În top 10, Universitatea Cuza din Iași coboară de pe locul 5 pe locul 7, în timp ce UMF Carol Davila urcă de pe locul 8 pe 5. Intră în top, pe locul 10, ASE București (situată anul trecut pe locul 12)
Doar primele 5 universități reușesc să acumuleze peste 15 puncte. Numărul este în creștere, însă, față de anul trecut, când doar primele trei realizau acest lucru.

Comparativ cu metarankingul Centrului Qualitas al UBB, publicat în noiembrie, nu există nicio diferență în top 8, în timp ce între pozițiile 9 și 10 (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și ASE București) apare o rocadă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes