Social
Universitatea Transilvania a ajuns pe locul 190 în topul universităților din Europa emergentă și Asia Centrală

11 universități românești sunt cuprinse în topul internațional QS World University Rankings din acest an, patru dintre ele pentru prima dată. În continuare cele mai bine clasate universități românești sunt Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București.
Ambele universități s-au clasat în Top 500 prin indicatorul reputației academice, Universitatea Babeș-Bolyai clasându-se pe locul 492, iar Universitatea din București plasându-se pe locul 495 la nivel global. Universitatea Transilvania din Brașov deși nu se regăsește în primele 500 din acest top, se află pe locul 190 în topul QS EECA (Europa emergentă și Asia Centrală).
QS World University Rankings cuprinde în acest an 1.300 de universități, cu 145 mai mult și patru noi universități românești prind un loc:
- pe locurile 800-1.000: se află: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București
- pe locurile 1001+ se află: Universitatea de Vest din Timișoara;
- pe locurile 1201+ se află: Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Politehnică din București (toate în topul 1001+ anul trecut) și nou-intratele: „Lucian Blaga” din Sibiu, „Ștefan cel Mare” din Suceava, Transilvania din Brașov și Politehnica din Timișoara.
Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) rămâne, de zece ani deja, pe primul loc în prestigiosul clasament. În continuare însă, topul este cu totul schimbat față de alți ani.
Universitatea Oxford ajunge pe locul doi, după ce în 2020 ocupa a cincea poziție, Cambridge, pe trei, adică a urcat patru poziții față de anul precedent, fiind la egalitate cu Stanford. Această egalitate suprimă locul patru, iar pe locul cinci se află Harvard, căzută de pe trei cu un an în urmă.
Au fost eligibile pentru a intra în clasament peste 6.400 de instituții de învățământ superior, dar doar 1.705 au fost și evaluate în final.
Juriul, care a cuprins sute de mii de experți, cadre universitare și angajatori, a analizat milioane de lucrări științifice publicate de universitățile analizate.
Indicatorii luați în calcul au fost: reputația academică (40%), reputația angajatorilor, raportul numărului de studenți pe facultate, numărul de citări ale articolelor științifice pe facultate, capacitatea de a atrage studenți străini.
-
Utilacum o zi
VIDEO / A fost dat în folosinţă cel mai lung pod în arc din România. Traseu nou între judeţele Braşov şi Argeş
-
Socialacum 2 zile
Topul celor mai prosperi rectori din România. Ioan Vasile Abrudan, de la Universitatea Transilvania din Braşov, pe locul doi
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Viscolul a creat probleme şi la Braşov! Două maşini avariate de copacii care s-au prăbuşit la pământ
-
Socialacum o zi
VIDEO / Imagini inedite cu lucrările de la Sala Polivalentă din Braşov. Construcţia este în grafic
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Accident feroviar între Bușteni și Sinaia. O mașină a fost lovită de trenul Regio Brașov – București. Doi adulți și un copil au ajuns la spital
-
Evenimentacum 2 zile
Alertă extremă! Cod Roşu de viscol în zona montană a Braşovului. Rafale de vânt de până la 160 km/h şi vizibilitate zero
-
Administrațieacum 13 ore
FOTO / Cum va arăta Stadionul Tineretului, din Brașov, după ce va fi demolat și refăcut din temelii. Proiectul va costa aproape 150 de milioane de lei
-
Administrațieacum 5 ore
Veşti excelente! În minivacanţa de Sf. Andrei se schiază în Poiana Braşov. Este prima dată de la modernizarea domeniului schiabil când sezonul de schi se deschide în luna noiembrie