Connect with us
Publicitate

Social

Universitatea Transilvania a ajuns pe locul 190 în topul universităților din Europa emergentă și Asia Centrală

Publicat

pe

11 universități românești sunt cuprinse în topul internațional QS World University Rankings din acest an, patru dintre ele pentru prima dată. În continuare cele mai bine clasate universități românești sunt Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București.

Publicitate

Ambele universități s-au clasat în Top 500 prin indicatorul reputației academice, Universitatea Babeș-Bolyai clasându-se pe locul 492, iar Universitatea din București plasându-se pe locul 495 la nivel global. Universitatea Transilvania din Brașov deși nu se regăsește în primele 500 din acest top, se află pe locul 190 în topul QS EECA (Europa emergentă și Asia Centrală).

QS World University Rankings cuprinde în acest an 1.300 de universități, cu 145 mai mult și patru noi universități românești prind un loc:

  • pe locurile 800-1.000: se află: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București
  • pe locurile 1001+ se află: Universitatea de Vest din Timișoara;
  • pe locurile 1201+ se află: Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Politehnică din București (toate în topul 1001+ anul trecut) și nou-intratele: „Lucian Blaga” din Sibiu, „Ștefan cel Mare” din Suceava, Transilvania din Brașov și Politehnica din Timișoara.

Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) rămâne, de zece ani deja, pe primul loc în prestigiosul clasament. În continuare însă, topul este cu totul schimbat față de alți ani.

Publicitate

Universitatea Oxford ajunge pe locul doi, după ce în 2020 ocupa a cincea poziție, Cambridge, pe trei, adică a urcat patru poziții față de anul precedent, fiind la egalitate cu Stanford. Această egalitate suprimă locul patru, iar pe locul cinci se află Harvard, căzută de pe trei cu un an în urmă.

Au fost eligibile pentru a intra în clasament peste 6.400 de instituții de învățământ superior, dar doar 1.705 au fost și evaluate în final.

Juriul, care a cuprins sute de mii de experți, cadre universitare și angajatori, a analizat milioane de lucrări științifice publicate de universitățile analizate.

Indicatorii luați în calcul au fost: reputația academică (40%), reputația angajatorilor, raportul numărului de studenți pe facultate, numărul de citări ale articolelor științifice pe facultate, capacitatea de a atrage studenți străini.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes