Connect with us
Publicitate

Eveniment

Unitatea militară NATO de la Cincu, din judeţul Braşov a înghiţit sume uriaşe pentru modernizare, şi totuşi soldaţii francezi se plng că „Este o mizerie, cu șobolani și câini”

Publicat

pe

Publicitate
În Unitatea Militară de la Cincu s-au investit sume importante destinate lucrărilor de îmbunătățire a bazei NATO, dar infrastructura este în continuare deplorabilă.

Baza Militară NATO de la Cincu, județul Brașov, a fost inaugurată pe 3 noiembrie, la eveniment participând Angel Tîlvăr, ministrul Apărării din România, precum și omologul său francez, Sebastien Lecornu. În baza de la Cincu, care este primul grup de luptă al NATO din România, se află aproximativ 600 de soldați francezi, dar și 150 belgieni și olandezi.

În presa franceză s-a scris că la baza de la Cincu sunt șobolani și că toaletele sunt insuficiente

Ziarul francez Le Monde a publicat recent un reportaj realizat la baza NATO de la Cincu, care a dezvăluit că soldații locuiesc în corturi, că rețeaua de apă este defectă, că sunt insuficiente toalete și că gunoiul nu a fost colectat. „Este o mizerie, cu șobolani și câini, spun soldații”, a relatat reporterul francez. Mai mult, baza se află într-o zonă izolată, iar cele două poduri care asigură legătura cu drumurile principale sunt într-o stare proastă, astfel că transportul utilajelor grele nu este posibil, scrie fanatik.ro.

Lucrările pentru transformarea bazei, care includ renovarea sistemului de electricitate și ridicarea de containere, vor mai dura până în primăvara lui 2023. După apariția reportajului, doi deputați francezi ai partidului LFI (Franța rebelă) au sesizat informațiile președintelui comisiei de Apărare din Adunarea Națională, pentru ca instituția să se informeze asupra situației de la Cincu și să încerce rezolvarea acesteia.

Publicitate

Statul Major al Armatei franceze a recunoscut, potrivit Mediapart, că sunt câteva probleme precum întreruperile de curent, comunicând că este „planificată renovarea sistemului de electricitate”. În ceea ce privește mesele, acestea „se îmbunătățesc calitativ și cantitativ”, iar în cea ce privește igiena a precizat că „noi toalete au fost comandate”.

Unitatea Militară de la Cincu are indicativul numeric 01495 și mai este cunoscută sub numele de „Centrul Național de Instruire Întrunită Getica”. În ultimii doi ani, la Cincu s-au făcut numeroase achiziții publice care au vizat exact îmbunătățirea infrastructurii unității militare, în vederea transformării sale în bază de luptă NATO.

S-au aprobat contracte pentru instalațiile sanitare și termice

Astfel, conform informațiilor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, pe 23 aprilie 2020 s-a semnat un contract pentru Pavilioanele B și C de la UM 01495 Cincu, de „reparații fațade, amenajări interioare, tâmplărie PVC”. Acesta era în valoare de 526.461,03 lei fără TVA și avea termen de 60 zile. Reparațiile nu s-au realizat deoarece, pe 6 octombrie 2022, s-a anunțat că contractul a fost modificat, valoarea fiind de 493.764,39 lei, iar noul termen a fost stabilit la 160 zile.

Pe 7 octombrie 2020 s-a încheiat un contract în valoare de 251.934,23 lei, pentru pavilionul B18a – amenajări interioare, instalații electrice, sanitare și termice. Pe 22 iunie 2021, s-au semnat cinci contracte pentru unitatea de la Cincu: 58.100,69 lei ( pavilion X – reparații la învelitoare din țiglă, fațadă și interioare), 592.573,98 lei ( reabilitarea parțială a rețelei termice), 194.283,86 lei (pavilion A – înlocuire tâmplărie, reparații învelitoare tablă, reparații copertină și trepte acces), 327.248,8 lei (pavilion D – reparații fațadă, amenajări interioare și instalații sanitare, electrice și termice) și 123.160,6 lei (pavilion J43 – reparații coș de fum, amenajări interioare și instalații electrice).

Pe 27 decembrie 2021 s-au semnat două contracte care vizează cazarma de la Cincu, din cadrul unității militare, unul de 2.207.775,23 lei (realizarea unei infrastructuri de apărare împotriva incendiilor în cazarma 957 Cincu), altul de 545.961,28 lei (reparaţii la containere modulare în cazarma 957 Cincu). Primul contract a fost modificat pe 10 octombrie 2022, prețul crescând la 2.709.478,22 lei.

Baza de la Cincu a adunat contracte de aproape 7 milioane de lei

Pe 11 mai 2022, conform platformei achzițiilor publice, consultată de FANATIK,  s-au dat 474.657,15 lei pentru „furnizare produse de carieră piatră spartă nesortată, concasată, sort 0-63mm-1898,01mc; piatră spartă nesortată, concasată, sort 40-63-1681,56mc; criblură sort 16-25mm-700,94 mc” pentru UM01495 Cincu. Pe 5 iulie 2022 s-a aprobat un contract de 1.186.072,35 lei pentru „Pavilionul M1-M14 – construcții, instalații sanitare și electrice, hidroizolație spumă”. Aceste achiziții publice din ultimii doi ani, care au vizat lucrări la baza militară de la Cincu, totalizează 6.957.235,55 lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro.

Ministerul Apărării Naționale a comunicat, după reportajul din presa franceză despre baza de Cincu: „Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză.”

MApN a mai anunțat că se va semna un acord tehnic între partea română și cea franceză: “În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes