Connect with us
Publicitate

Social

Una dintre cele mai iubite actriţe ale teatrului din Braşov a fost dată afara fără motiv: „Nu-ți mai închei contract, pentru că așa vreau eu!”

Publicat

pe

Actrița Viorica Geantă-Chelbea a fost exclusă, în preajma sărbătorilor din colectivul artistic al Teatrului „Sică Alexandrescu”, Brașov. Managerul interimar al teatrului, Dan Cogălniceanu a refuzat să îi încheie un contract de colaborare, pentru ca actrița să-și poată continua cariera, înlocuind-o în toate producțiile teatrului.

Publicitate

Deși în istoria teatrului, mulți artiști au bucurat publicul până la vârste respectabile, de 80 – 85 de ani, actrița Viorica Geantă-Chelbea, a cărei imagine nu poate fi separată de imaginea teatrului brașovean, a fost înlăturată, la vârsta de 65 de ani, managerul interimar motivând simplu și degajat: „Nu-ți mai închei contract, pentru că așa vreau eu!”, spun surse din interiorul Teatrului Sică Alexandrescu”.

Actrița Viorica Geantă-Chelbea a făcut roluri memorabile, într-un număr impresionant de spectacole, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, având distincția de „Cetățean de onoare al orașului Brașov.

Viorica Geantă Chelbea a arătat întregul său potenţial artistic, în spectacole de teatru și cinematografie.

Publicitate

Filmele în care a fost distribuită:

The Miracle of Tekir / Miracolul din Tekir (2015)

 • Sunt o babă comunistă (2013)
 • Nuntă în Basarabia (2010)
 • Sistemul nervos (2005)
 • Italiencele (2004)
 • Senatorul melcilor (1995)
 • A unsprezecea poruncă (1991)
 • Moromeții (1988)

Rolurile din spectacolele care fac parte din repertoriul actual al actriței Viorica Geantă-Chelbea, la Teatrul ,,Sică Alexandrescu”:

 • 20 de minute cu îngerul
 • Bolnavul închipuit
 • Căsătoria
 • Cu sufletul nu-i de glumit
 • Fanteziile sexuale ale soțului meu aproape că m-au înnebunit
 • La ieșirea din teatru după reprezentarea unei comedii noi

A fost nominalizată, în anul 2017, la Premiile Gopo, pentru actrița în rol secundar, din: ,,Miracolul din Tekir”.

A fost, de asemenea, recompensată la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov cu Premiul special al juriului pentru rolul secundar, din „Absint”, de Magda Fertacz.

Publicitate

Viorica Geantă Chelbea s-a dedicat scenei teatrului din Brașov. Într-un interviu acordat revistei „Teatrul azi”, actrița mărturisea: „A existat un moment dificil în existenţa la Braşov. Sunt asemenea unui cal nărăvaş. Câţiva au încercat să îmi pună zăbala, iar eu nu am vrut să stau. Pentru asta a trebuit să plătesc. În acele clipe delicate m‑am gândit să plec. Nu îmi este frică să o iau de la capăt, orice vârstă aş avea. Tot ce am realizat a fost printr‑o muncă chinuitoare cu mine însămi, ca un sclav la Maiestatea Sa Actoria. De aceea aş avea curaj să dau concurs chiar şi la şaptezeci de ani. Aceste încercări le‑am luat ca pe nişte lecţii pe care trebuia să le învăţ. Poate eram prea vulcanică şi a trebuit să învăţ ce înseamnă cumpătarea. Acum ştiu să fiu umilă în faţa profesiei. Mi‑a ajutat Dumnezeu şi am trecut cu bine. Acum am o poftă nebună să fac o mie de lucruri: film, teatru, să colaborez cu cât mai mulţi oameni.”

Din păcate, însă, cortina a căzut, în luna decembrie 2023, sub bagheta lui Dan Cogălniceanu, peste întreaga carieră și viitoarele proiecte profesionale ale actriței Viorica Geantă-Chelbea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes