Connect with us
Publicitate

Cultural

Una dintre cele mai frumoase tradiții din județul Brașov, expusă la Muzeul Etnografic din Rupea. Mâine se deschide oficial expoziția „Turca din Cuciulata”

Publicat

pe

Publicitate

Muzeul de Etnografie Brașov deschide vineri, 23 decembrie 2022, ora 14.00, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, expoziția Turca din Cuciulata. Obicei al cetei de feciori la Crăciun.

Expoziția prezintă un obicei specific sărbătorilor Crăciunului din lumea satului tradițional și anume, colindatul cetei de feciori. În localitatea Cuciulata din Țara Oltului, ceata de feciori poartă denumirea de „Turcă”. Aceasta colindă în Ajunul Crăciunului pentru sporul casei și gospodăriei, organizează jocurile și petrecerile tineretului în cursul sărbătorilor de iarnă. Scenariul arhaic al colindatului include în Cuciulata și prezența măștii animaliere denumită local „Turcă”.

Alături de prezentarea acestui obicei, expoziția aduce în atenția publicului și elemente din recuzita ritualică a cetelor de feciori din alte localități din Țara Oltului și zona Rupea, cum ar fi: steagul cetei din Crihalma, bățul împodobit cu ciucuri, purtat la colindat de feciori în Sâmbăta de Sus, „vâstre” pentru căciuli.

Invitați speciali în cadrul evenimentului vor fi membrii comunității din Cuciulata, alături de feciorii din „Turcă”, care vor aduce cu ei colindele specifice satului și jocul „Turcii”.

Publicitate

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes