Connect with us
Publicitate

Cultural

Una dintre cele mai apreciate violoniste la nivel mondial concertează Brașov cu o vioară Stradivarius confecţionată acum 300 de ani

Publicat

pe

Violonista Anna Țifu, una dintre cele mai apreciate violoniste la nivel mondial, alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu cântă la Sibiu și Brașov. Cu această ocazie, publicul are ocazia să asculte o vioară Stradivarius construită în urmă cu mai bine de 300 de ani.

Publicitate

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va concerta pentru prima dată alături de Anna Țifu, joi, de la ora 19.00, la Sala Thalia, din Sibiu, iar la pupitru se va afla dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

În repertoriu vor fi Ludwig van Beethoven – Concertul în re major op. 61 pentru vioară și orchestră și Jean Sibelius – Simfonia nr. 2 în re major, Op. 3 „Finlanda”.

„Iubesc foarte mult această țară minunată, pentru că sunt pe jumătate româncă – tatăl meu este din Timișoara – și îmi face mare plăcere să fiu aici și să cânt concertul de Beethoven pentru prima dată cu Filarmonica de Stat din Sibiu și Cristian Lupeș, aceasta este una dintre lucrările mele preferate. Îmi place foarte mult Sibiul, cred că este un oraș foarte, foarte frumos. Pentru mine, fiecare concert este dificil, pentru că sunt o persoană foarte emotivă, mai ales că mă aflu aici, în țara mea, de care mă leagă amintiri fantastice. Darul pe care-l pot oferi publicului este să fiu eu însămi și sper să-mi pot comunica sentimentele către public, prin muzică. Sper că va fi un concert pe placul tuturor! Trăim vremuri foarte dificile, din păcate. Cred că muzica este singura limbă pe care o pot înțelege toți oamenii și care ne poate aduce pe toți împreună. Fără război, doar muzică!”, a spus Anna Țifu.

Publicitate

Câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu”, în 2007, Anna Țifu este considerată una dintre cele mai importante violoniste ale generației sale.

Anna este născută la Cagliari și a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la 8 ani a început să cânte în public și a obținut primele sale premii. De atunci, a concertat alături de multe dintre cele mai valoroase orchestre și ansambluri camerale din lume, între care Orchestra Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Nazionale della RAI di Torino, Orchestra della Fondazione Arena di Verona, Orchestra del Teatro Carlo Felice di Genova, Orchestra Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Haydn di Bolzano e Trento, Orchestra del Teatro La Fenice di Venezia, Orchestra „Simòn Bòlivar” din Venezuela, Stuttgarter Philarmoniker, Dortmunder Philharmoniker, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” și Orchestra Radio București, Orchestra de Cameră Lituaniană, Munich Chamber Orchestra, KZN Philarmonic Durban, soliștii Filarmonicii Israeliene, Orchestra de cameră din Praga, Orchestra Filarmonicii din Qatar. A colaborat cu dirijori precum: Yuri Temirkanov, Gustavo Dudamel, Diego Matheuz, David Afkham, Juraj Valcuha, Mikko Franck, John Axelrod, Christoph Poppen, Justus Frantz, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Sergiu Commissiona, Lü Jia, Giampaolo Bisanti, Julian Kovatchev, Hubert Soudant, Gèrard Korsten, Gabor Ötvös.

Dirijorul Cristian Lupeș, personalitate culturală multidisciplinară, este cunoscut pentru activitatea artistică revoluționară și pentru proiectele culturale create și manageriate de-a lungul timpului. Din august 2019, este managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele pentru concertul simfonic de joi, 9 iunie, sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu precum și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 40 lei, elevii, studenții și pensionarii beneficiind de o reducere de 50%..

Vineri, de la ora 19.00, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și solista Anna Țifu vor susține un concert la Filarmonica Brașov.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes