Connect with us
Publicitate

Turism

Un Yellowstone al Europei ar putea apărea în munţii Făgăraş. De ce nu avem parc național aici

Publicat

pe

Sunt 5 ani de când autoritățile au anunțat intenția înființării unui imens parc național în munții Făgăraș și de atunci se tot consulta cu părțile interesate. Inițiat de o organizație de protecție a mediului, proiectul unui adevărat Yellowstone al Europei a stârnit vii controverse. Între timp, în zona disputată, fundația Conservation Carpathia împădurește, repopulează cu animale sălbatice și îi învață pe localnici să dezvolte ecoturismul.

Europa ar putea avea Yellowstone-ul ei… la noi, în Munții Făgăraș. Este zona cea mai sălbatică a continentului, cu creste abrupte, pășuni bogate și păduri seculare pe unde animalele umblă în voie.

Sunt multe asemănări între Făgăraș și Yellowstone, de exemplu. Pe de-o parte, în ambele parcuri există o mare parte de sălbăticie, adică un nucleu de sălbăticie mare, dar există și o infrastructură care te poate duce aproape de aceste animale.

Diferența semnificativă este că terenurile din Yellowstone aparțin statului, iar în Munții Făgăraș proprietarii sunt – mai toți – privați, relateată stirileprotv.ro.

Fundația Conservation Carpathia a cumpărat, însă, în timp, 25.000 de hectare în masiv și împrejurimi. A reîmpădurit versanți întregi care fuseseră defrișați, a reparat stricăciunile făcute de utilajele forestiere și a readus în zonă zimbrii dispăruți acum 200 de ani.

Publicitate

Acum, realizează primul recensământ științific al urșilor din zonă. Banii pentru toate acestea – peste 100 de milioane de euro – sunt donați în bună parte de miliardarii planetei.

“Dacă statul român decide că Munții Făgăraș vor deveni parc național cu standarde internaționale, atuncea noi donăm toate proprietățile pe care le avem în zonă în momentul de față, nu vrem să le deținem pe termen lung. Vrem să le salvăm acuma și apoi să ajungă la oameni”, spune Christoph Promberger, membru al fundației Conservation Carpathia

Sunt însă mulți localnici care nu văd cu ochi buni înființarea parcului național Făgăraș. Se tem că noi reguli îi vor împiedica să taie lemne, să-și ducă turmele pe pășuni, să vâneze și să construiască în zonă. Au susținere chiar și în rândul parlamentarilor.

”Sincer nu este vorba de protecția naturii, sunt interese de ordin strategic și financiar ecolosale. Este un experiment care nu s-a mai făcut nicăieri, ei vizează scoaterea totală a omului din natură. Adică propunerile care acum se fac sunt de-a dreptul extreme”, spune deputatul Dumitru Flucuș.

Având în vedere conflictul major între părți, decizia înființării parcului național Făgăraș este foarte greu de luat, spun reprezentanții Ministerului Mediului.

E nevoie de discuții cu toate comunitățile afectate, așadar cei 4 ani alocați inițial dezbaterilor nu au fost suficienți.

În România există 13 parcuri naționale, întinse pe 317.000 de hectare. Lista include și rezervația Deltei Dunării. Suprafața lor reprezintă însă puțin peste 5% din teritoriul țării.

Un amplu material video despre acest subiect puteţi vedea pe stirileprotv.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes